Sekulović: Omogućiti Ustavnom sudu da može dosuditi naknadu štete

"Nedostaje ovlašćenje Ustavnog suda, da po ugledu na Evropski sud za ljudska prava, može dosuditi naknadu štete ili pravično zadovoljenje"
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2014. 14:02h

Nacrt zakona o Ustavnom sudu zaslužuje pozitivnu ocjenu, ali je evidentno da se nije jasno iskristalisao pravac u kojem se kreće pravno dejstvo ustavne žalbe, smatra izvršni direktor Centra za građanske slobode, Sergej Sekulović.

On je, komentarišući Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji se nalazi u javnoj raspravi, kazao da je dobro rješenje da se ustavna žalba može podnijeti protiv ne samo akata, već i radnji, kao i zbog nečinjenja.

Sekulović smatra da će u tom smislu biti omogućena ustavno sudska zaštita u slučaju nedjelotvornih istraga kao procesno-pravnog aspekta prava na život ili zabrane mučenja, odnosno neizvršenja pravosnažnih ili konačnih odluka.

"Nedostaje ovlašćenje Ustavnog suda, da po ugledu na Evropski sud za ljudska prava, može dosuditi naknadu štete ili pravično zadovoljenje", rekao je Sekulović agenciji MINA

Prema njegovim riječima, nedostatak kompezacione komponente mora biti otklonjen, jer, kako je naveo, mogućnost naknadnog pokretanja postupka za nadoknadu štete po opštim pravilima obligacionog prava ne može ustavnu žalbu učiniti djelotvornim pravnim sredstvom.

"Već potencijalno voditi podnosioca ustavne žalbe koji je uspio u postupku pred Ustavnim sudom, u novi dugotrajni postupak, odnosno do kršenja prava na suđenje u razumnom roku", rekao je Sekulović.

On smatra da je izuzetak od pravila iscrpljenja pravnog puta potrebno dodatno normativno pojasniti i precizirati.

Sekulović je ocijenio da jačanje djelotvornosti ustavne žalbe ide u korist crnogorskim građanima u smislu jačanja vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Međutim, poznato je da je institut ustavne žalbe otvorio konflikt između Vrhovnog suda i Ustavnog suda, koji se kroz alternativno rješenje u Nacrtu zakona pokušava otkloniti, ali na uštrb djelotvornosti ustavne žalbe", naveo je Sekulović.

Umjesto konflikta, kako smatra, potreban je odnos kreativne saradnje, ili sinteze različitih organa u cilju jačanja zaštite osnovnih prava i sloboda.

"Kreiranje rješenja koje bi omogućilo zajedničke sjednice Ustavnog i Vrhovnog suda na kojima bi se odlučivalo o pažljivo selektovanim ustavnim žalbama, odnosno o onima od kojih zavisi razvoj pravnog sistema, bio bi dobar korak u tom pravcu", ocijenio je Sekulović.

Takve odluke ili zajednički stavovi bi, kako je objasnio, i formalno mogli dobiti svojstvo izvora prava.

"Kojim putem će se krenuti, ostaje da se vidi, tako da uz optimizam imam i rezervu", zaključio je Sekulović.

Bonus video: