Ispitvanje Crnog jezera: Najveća dubina skoro 20 metara

Zbog niskog vodostaja pretraga nije izvršena na „malom“ jezeru jer se čamcem tamo nije moglo preći
413 pregleda 3 komentar(a)
Crno jezero, Foto: Floattubefishfinder.com
Crno jezero, Foto: Floattubefishfinder.com
Ažurirano: 15.08.2014. 10:51h

Zaposleni u NP „Durmitor“ obavili su orijentaciono ispitivanje vode Crnog jezera koristeći sonar „Lowrance X4“ prošlogodišnji poklon od zaljubljenika Durmitora koji je želio da za javnost ostane anoniman.

Testirajući uređaj pregledano je jezersko dno, koncentracija ribljeg fonda i temperatura vode. Sve to koristeći čamac na vesla u kome je pored aparature i ljudi bila i akumulatorska baterija kojom se uređaj napajao.

Zbog niskog vodostaja pretraga nije izvršena na „malom“ jezeru jer se čamcem tamo nije moglo preći, kako kažu u Parku, tamo će se ispitivati tokom septembra.

"Cijeli test, apsolutno u funkciji isprobavanja aparature, trajao je oko sat vremena. Pokazao je najveću dubinu od 19,6 metara na neravnom i stjenovitom dnu jezera. Izmjerena je temperatura vode u rasponu od 20 do 20,7 stepeni celzijusove skale. Moglo se primijetiti da je priobalni dio jezera prilično zamućen jer je u toku sezona kupanja.

To je, pored buke, osnovni razog što se riblji fond povukao u dubinu, izmjerenu između 12 do 15 metara. Riba se distancirala od obale pa je lijevo od prilaznog puta jezeru, gdje drugu sezonu nema ribolova, udaljena između 15 i 30 metara i u mnogo većem broju u osnosu na drugi kraj jezera. Locirala se oko stjenovitih predjela.

Desnom stranom jezera, na kojoj je ove sezone dozvoljen ribolov i traje već tri i po mjeseca otišla je još dalje, 50 do 70 metara od obale i značajno je manje nego tamo gdje se već dvije godine ne peca", kaže direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović i najavljuje za narednu godinu češću i studiozniju upotrebu ovog uređaja.

Bonus video: