Centar za posredovanje uspješno riješio pet sporova

Centar za posredovanje je neprofitna ustanova, osnovana 2008, koja informiše građane i zainteresovane strane o institutu posredovanja
143 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Knežević, Foto: Jovan Stanišić
Miroslav Knežević, Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 08.06.2014. 14:25h

Centar za posredovanje od početka godine uspješno je riješio pet privredno-pravnih sporova, vrijednosti 2,6 miliona eura, saopštio je direktor te institucije, Miroslav Knežević.

Knežević je agenciji Mina-business kazao da je Centar ove godine rješavao šest sporova.

Od toga je u toku jedan spor, vrijedan oko 2,43 miliona eura, dok je, kao neuspješan, sudu vraćen jedan spor vrijednosti 35 hiljada eura.

"Iako su postignuti dobri početni koraci, smatram da u Crnoj Gori još nije jasno iskazano opredjeljenje da se ovi sporovi rješavaju medijacijom u mjeri koja je od koristi za sve učesnike sporenja, sudove i državu u cjelini”, smatra Knežević.

Centar za posredovanje je neprofitna ustanova, osnovana 2008. godine, koja informiše građane i zainteresovane strane o institutu posredovanja i planira, organizuje i sprovodi stalno usavršavanje i obuku posrednika.

Za razliku od sudskog postupka, posredovanje je značajno kraće i ekonomičnije, gdje stranke aktivno učestvuju i dogovorom dolaze do zadovoljavajućeg rješenja. Dok se u sudskom postupku vodi računa samo o pravnim pozicijama stranaka, u postupku posredovanja u obzir se uzimaju interesi stranaka, koji mogu biti određeni i vjerskim, kulturnim i drugim faktorima.

"Uloga Centra je od velikog značaja, ne samo u tehničko administrativnim procedurama, već i u ohrabrivanju svih subjekata da u svom interesu sporne odnose rješavaju postupkom medijacije, kao i u svim drugim aktivnostima predviđenim Zakonom o posredovanju, a koje Centar u cjelosti sprovodi”, rekao je Knežević.

Pored privredno-pravnih sporova, koji obuhvataju, između ostalog, naknadu štete, osiguranje, investicione sporove, ugovor o djelu, sporove iz autorskog prava, monopolističkog djelovanja i industrijske svojine, Centar se bavi i građansko-pravnim, porodično-pravnim i krivično-pravnim sporovima.

Bonus video: