Juventas i HRA traže promjenu oznake pola u ličnim dokumentima

Dacić navodi da je, dok Ministarstvo zdravlja ima rok da do 15. marta pripremi protokol kojim se definiše procedura za sve one koji žele da se podvrgnu promjeni pola
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 13:12h

Juventas i Akcija za ljudska prava pripremaju preporuke Vladi o postupcima promjene oznake pola i imena u ličnim dokumentima uz eventualne potrebne izmjene zakonske regulative.

Direktor programa promocije i zaštite ljudskih prava u Juventasu, Jelena Dacić pojasnila je da je u okviru projekta Implementacija preporuka Savjeta Evrope u vezi sa LGBT pravima prepoznata potreba da se pravno reguliše prilagođavanje pola transrodnih osoba.

“Juventas, uz partnersku pomoć Akcije za ljudska prava, priprema preporuke Vladi o postupcima promjene oznake pola i imena u ličnim dokumentima uz eventualne potrebne izmjene zakonskih regulative”, kaže se u saopštenju.

Dacić navodi da je, dok Ministarstvo zdravlja ima zakonski rok da do 15. marta pripremi protokol kojim se definiše procedura za sve one koji žele da se podvrgnu operativnom zahvatu prilagođavanja pola, pred Vladom zadatak da definiše i procedure za zakonsku promjenu pola i imena osobe.

“U isto vrijeme, potrebno je obezbijediti da te procedure budu brze, transparentne i pristupačne, kao i da poštuju fizički integritet osobe i njen privatni život”, kazala je ona.

Kako navodi Dacić, u skladu sa Preporukom Savjeta Evrope, ali i preporukama domaćih pravnih eksperata, Juventas i Akcija za ljudska prava rade na inicijativi koja podrazumijeva propisivanje uslova i postupaka za promjenu oznake pola u matičnim knjigama i ličnim dokumentima.

“Tako što će se dopuniti Zakon o matičnim registrima i Zakon o centralnom registru stanovništva i po potrebi usvojiti i odgovarajući podzakonski akt”, dodaje ona.

Iz Juventasa su pojasnili da je u toku sprovođenje relevantnih istraživanja, ali i analize prikupljenih podataka, dok će Juventas i Akcija za ljudska prava sa konkretnim prijedlozima i adekvatnim obrazloženjima, usklađenim sa našim zakonodavnim okvirom, ubrzo upoznati javnost.

Juventas i Akcija za ljudska prava će, kako se navodi, redovno obavještavati građane Crne Gore u vezi sa dostignućima na tom važnom polju za transrodne osobe u Crnoj Gori.

Bonus video: