Perović: Građani nemaju koristi od vjetroparka na Krnovu

Ozon predlaže da Vlada, umjesto ulaganja u prljave tehnologije kakve su termoelektrane, uloži ta sredstva u proizvodnju obnovljivih vidova energije
57 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Facebook
Aleksandar Perović, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.06.2018. 15:02h

Crna Gora ne upravlja vjetrom na način da benefite ima cjelokupna zajednica, što bi trebalo da bude svrha, već da bi se omogućilo određenim interesnim grupama da se, vođeni privatnim interesima, bogate na račun građana. To je ocijenjeno iz Ekološkog pokreta ,,Ozon“ povodom Svjetskog dana vjetra, koji se obilježava pod sloganom ,,Proslavljamo lokalni uticaj energije vjetra širom svijeta“.

“Taj slogan najbolje potvrđuje apsurdnost situacije u Crnoj Gori, naročito u njenoj teritorijalno najvećoj opštini Nikšiću gdje umjesto da lokalna zajednica koristi ovakve razvojne šanse, njeni građani putem računa podsticajno stimulišu proizvodnju energije iz vjetroparka na Krnovu, firme koja je u privatnom vlasništvu i koja je po podacima Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) u prvom kvatralu ove godine naplatila 4,88 miliona eura”, saopštio je direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

On je naveo da ta NVO predlaže da Vlada, umjesto ulaganja u prljave tehnologije kakve su termoelektrane, uloži ta sredstva u proizvodnju obnovljivih vidova energije, kakva je i energija vjetra i postane lider na domaćem i regionalnom tržištu u tome, jer se tako jedino može dokazati posvećenost javnom i interesu građana.

“Podsjećamo i na našu inicijativu brendiranja Crne Gore kao ekološke države, što bi podrazumijevalo i efikasno upravljanje i ljudskim resursima, domaćim stručnjacima koji su uspješni širom svijeta i koji kritičkim osvrtom dokazuju svoj patriotizam i posvećenost rodnoj zemlji. Nažalost, uprkos svom potencijalu prirodnih resursa, među kojima je i vjetar, ni danas nemamo razloga da se pridružimo globalnoj proslavi, jer naše lokalne zajednice nemaju čemu da se raduju”, kazao je Perović.

Bonus video: