Medijska scena nije primjerena zemlji na pragu EU

Institu za medije apeluje na sve novinare da se čvrsto drže etičkih principa i profesionalnih standarda
4 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 19.07.2012. 12:25h

Skupština Instituta za medije konstatovala je danas da medijska scena u Crnoj Gori nije primjerena zemlji koja je na pragu EU i potrebama crnogorskog društva i apelovala na sve novinare da se čvrsto drže etičkih principa i profesionalnih standarda.

"Smatramo da se samo na taj način može zaustaviti urušavanje naše profesije. Pozivamo sve zvaničnike da u skladu sa preporukama EU osiguraju poštovanje medijskih sloboda i da obezbijede dostojanstven rad novinara“, navodi se u zaključcima koje je jednoglasno usvojila Generalna skupština.

U Institutu vjeruju da će novinari pokazati prijeko potrebnu solidarnost unutar zajednice.

Institut će, kako je najavljeno, u narednom periodu posvetiti više pažnje rješavanju ovih problema i aktivno učestvovati u njihovom prevazilaženju.

Na Generalnoj skupštini usvojene su izmjene i dopune Statuta u skladu sa novim Zakonom o nevladinim organizacijama, godišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj sa izvještajem revizora.

U prethodnoj godini, kako je ocijenjeno, Institut za medije bio je suočen, kao i veći dio civilnog sektora i medija, sa otežanim uslovima rada, prije svega zbog sužavanja donatorskog tržišta, kašnjenja u raspisivanju konkursa namijenjenih nevladinim organizacijama, generalno, zbog ekonomske krize koja je pogodila sve segmente društva.

"Ipak, prošlu godinu obilježili su uspješno realizovani programi Instituta, prije svega, Novinarska škola, gdje je sedma generacija polaznika uspješno završila obuku, kao i Škola odnosa sa javnošću, program koji je sve više prepoznat u javnosti kao kvalitetan format obuke u toj oblasti«, navedeno je u Izvještaju o radu za period od juna prošle do juna ove godine.

Prema finansijskom izvještaju, pozitivan saldo IMCG-a 31. decembra prošle godine iznosio je oko 529,1 eura i oko 10,5 hiljada USD.

Ukupni prihodi iznosili su oko 43,5 hiljada EUR i 54,4 hiljade USD, dok su ukupni rashodi bili 81,48 hiljada eura.

Veći dio priliva IMCG, kako je objašnjeno, čine prihodi ostvareni na osnovu projekata predviđenih planom za tu godinu i onih koji su donijeli komercijalni prihod. Preostali dio prihoda ostvaren je kroz ostale vidove zarade kao što su iznajmljivanje opreme, pružanje usluga i direktna podrška.

Bonus video: