"Stručno osposobljavanje visokoškolaca predizborni trik, ali hajde da probamo"

Za devet mjeseci rada oni će primati naknadu od 50 odsto prosječne neto zarade za prethodnu godinu
58 pregleda 3 komentar(a)
studenti, Foto: Luka Zeković
studenti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2012. 09:39h

Vladin Predlog zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kojim je planirano privremeno zaposlenje oko 4.500 visokoškolaca, je dio predizborne kampanje kako bi pridobili studente da glasaju za njih, ocijenili su juče članovi skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport iz SNP-a i Nove.

Oni su podsjetili da je prošlo dvije godine od praznog obećanja premijera Igora Lukšića da će svim visokoškolcima biti omogućeno da odrade pripravnički staž, a da se sada slična priča pokreće uoči jesenjih izbora.

"Imamo mi dosta predizbornih zakona koji će podstaći predizborne aktivnosti”, kazala je poslanica SNP-a Veselinka Peković.

Budimir Aleksić iz Nove ocijenio je da je, iako želi da vjeruje da vlada ima namjeru da pomogne visokoškolcima, ta ideja “previše lijepa da bi bila istinita”.

"Skeptici bi rekli, da je ovo predizborni zakon koji se donosi da bi se dala nada visokoškolcima da će naći posao, a kako bi oni glasali za vlast. Međutim, pošto sam ja vjernik, ja vjerujem u ovaj zakon -jer skeptici sumnjaju, a vjernici vjeruju”, kazao je on i dodao da bi skeptici pitali i gdje će se u Crnoj Gori sjedjeti 4.000 visokoškolaca.

Ipak, i nakon kritika gotovo svi poslanici podržali su predlog zakona, a samo je Aleksić bio uzdražan.

Za tih devet mjeseci oni će primati naknadu od 50 odsto prosječne neto zarade za prethodnu godinu. Ukoliko se desi da neki od visokoškolaca ne završi stručno osposobljavanje od devet mjeseci kod jednog poslodavca, on će tu priliku iskoristiti kod drugog

“Za tih devet mjeseci oni će primati naknadu od 50 odsto prosječne neto zarade za prethodnu godinu. Ukoliko se desi da neki od visokoškolaca ne završi stručno osposobljavanje od devet mjeseci kod jednog poslodavca, on će tu priliku iskoristiti kod drugog”, objasnila je ona.

Kurpejović je kazala da će za profesije u sudstvu i tužilaštvu osposobljavanje trajati dvije godine.

Za razliku od opozicionara poslanik DPS-a Veljko Zarubica ne smatra da zakon treba dovoditi u vezu sa politikom, kao ni sa tim da li mladi ljudi pripadaju političkim partijama.

Poslanica Branka Tanasijević istakla je da je pozitivno i to što će se naknade mladima isplaćivati, kako je to garantovano zakonom, najkasnije do 10. u mjesecu. Kurpejović je odgovarajući na pitanja poslanika kazala da će do kraja godine biti objavljen poziv i za poslodavce i za svršene studente. Ukoliko se ne prijave u tom roku visokoškolci imaju pravo da to urade u narednom.

Ona smatra da će poslodavci biti zaintersovani za prijem kvalitetnog visokoobrazovanog kadra, koji će finansirati država. Iz Ministarstva očekuju da će do kraja godine diplomirati još oko dvije hiljade mladih, pa će u januru oko 4.500 visokoškolaca imati pravo na stručno osposobljavanje.

Ništa od inovacija

Poslanici su juče odbili Predlog zakona o inovacionoj djelatnosti, koji je predložio poslanik Nove Slaven Radunović u skoro istovjetnom tekstu kao što je to regulisano u Srbiji, ali su bili saglasni da Vlada u što hitnijem roku treba da uzme u obzir problematiku na koju je on u predlogu ukazao.

Na sjednici su ocijenili da je zakon dobar, ali da je Vlada poručila da nije u saglasnosti sa već postojećim aktima.

Radunović je kazao da je cilj zakona bio da se pomogne inovativnim i kreativnim mladim ljudima da njihovo pronalazaštvo nađe put ka tržištu i bude komercijalizovano.

Bonus video: