Predsjednik suda u Nikšiću tvrdi da investitor uzurpira državnu imovinu

Vujačić je o devastiranju državne imovine, kako tvrdi, obavijestio i opštinski Sekretarijat za inspekcijski nadzor
758 pregleda 3 komentar(a)
Gradilište Nikšić, Grading, Foto: Svetlana Mandić
Gradilište Nikšić, Grading, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.05.2018. 15:33h

U Ulici „Živka Nikolića“ u Nikšiću, Staro pazarište, firma „Grading“ vlasništvo Milivoja Božovića gradi stambeno–poslovni objekat, a zbog pomenute zgrade koja se graniči sa dvorištem Osnovnog suda reagovao je predsjednik suda, Vukota Vujačić, zbog, kako tvrdi uzurpiranja državne imovine. Firma „Grading“ je postavila stub uz unutrašnju ogradu dvorišta Osnovnog suda i iskopala dio zemljišta koji takođe prelazi dvorišnu ogradu.

„Obavijestio sam Centar bezbjednosti Nikšić i Zaštitnika imovinsko pravnih odnosa Crne Gore čim sam uočio da izvođač radova devastira zemljišnu površinu koja pripada ograđenom dvorištu Osnovnog suda da reaguju kako bi državna imovina bila sačuvana“, kazao je Vujačić novinarima.

On je o devastiranju državne imovine, kako tvrdi, obavijestio i opštinski Sekretarijat za inspekcijski nadzor koji je izvršio inspekciju i zapisnik proslijedio resornom ministarstvu, dok je Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore, na njegovu inicijativu, formirao predmet.

„Iz CB Nikšić su me obavijestili da su izlazili na lice mjesta, sačinili zapisnik o uviđaju i foto elaborat i o svemu obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu. Obratio sam se i Direktoratu za inspekcijske poslove, a o svemu sam obavijestio i predsjednicu Vrhovnog suda, Vesnu Medenicu“, kazao je Vujačić.

Prema njegovim riječima očigledno je da će jedan spoljni ugao zida zgrade zahvatiti prostor na kome se nalazi pomenuta ograda, kao i dio njihove parcele. Zbog toga se juče obratio ministru održivog razvoja i turizma, Pavlu Raduloviću, sa molbom da naloži odgovarajući inspekcijski uviđaj i utvrdi da li je glavni projakat po kome se izvode građevinski radovi revidovan u skladu sa urbanističko–tehničkim uslovima.

„Radovi koji se sada izvode direktno ugrožavaju parcelu na kojoj se sud nalazi, a na osnovu započetih radova i 3D prikaza budućeg objekta nijesmo sigurni da li je objekat na bezbjednoj i zakonski propisanoj udaljenosti od naše parcele, kao i da je spratnost objekta VP+4 sprata+potkrovlje, kao što piše na gradilišnoj tabli, jer na pomenutom 3D prikazu ima osam etaža sa prozorima“, tvrdi predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću.

Stanari čija kuća se nalazi uz objekat koji Božović gradi tvrde da je i njihovu imovinu uzurpirao, da su se republičkoj Građevinskoj inpekciji obratili 4.aprila, ali da su inspektori došli tek sredinom maja.

“Jedna od tih inspektorki mi je, na moje insistiranje, kazala da ne mogu dobiti u pisanoj formi njihovo mišljenje, te da su oni došli samo da provjere da li se odstupa od glavnog projekta, a on je prošao proceduru lokalne Direkcije za planiranje prostora i urbanizam. Navodno, sve je bilo po planu, ali prema našoj kući nije obezbijeđeno gradilište, potkopan je naš plac, devastirana nam je imovina, oteto pravo na privatnost, a da i ne govorim kako su majstori razvalili ogradu između naše imovine i suda, kolika je buka”, kazala je Stanislava Škurić.

Ona se pita kako je Božović mogao dobiti građevinsku dozvolu ako nije tražio njihovu saglasnost i kako je moguće da ispod linije razgraničenja građevinske mašine kopaju pa njihova kuća ostaje “bukvalno kao pečurka”.

Božović: Radim sve po zakonu

Vlasnik „Gradinga“ tvrdi da stambeni objekat gradi po Detaljnom urbanističkom planu (DUP), revidovanom glavnom projektu i po elaboratu o iskolčenju objekta.

„Ograda nije mjerodavnost granice suda i 'Gradinga' već je to katastarska granica iz koje se vidi da se ograda nalazi na mojoj parceli. Dakle, između suda i 'Gradinga' treba da se reguliše katastarska granica. Elaborat o iskolčenju objekta sadrži osam geometarskih tačaka koje predstavljaju granice objekta koji se gradi i koje ja u potpunosti poštujem“, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima široki iskop se radi zbog građevinskih izolacija i on se kasnije zatrpava, a podzemni dio garaže ne izlazi iz vlasničke parcele.

„Gradnjom nijesam povrijedio imovinu suda. To bi bilo krivično djelo. Treba katastarski urediti granice a to bi pokazalo da se ograda mora izmjestiti i da se objekat, koji će imati visoko prizemlje, četiri sprata i potkrovlje, gradi po svim propisima“, kategoričan je Božović.

Republički građevinski inspektor je, prema njegovim riječima, dolazio četiri puta, poslednji put juče, vršio premjeravanje objekta, provjerio elaborat o iskolčenju na osnovu revidovanog projekta, i utvrdio da se zgrada radi po svim propisima i dozvolama.

Što se stanara tiče Božović tvrdi da su prilikom proširivanja kuće novim dijelom, koji je, kako je kazao, izgrađen bespravno, ušli u njegovu parcelu.

Bonus video: