Prva Egipćanka zaposlena u Vladi: Nuraj u Ministarstvu pravde

Programski direktor FSR: Politika rada FSR-a od samog početka je i bila da pruži podršku zapošljavanju onih koji uspješno završe srednje škole i fakultete
326 pregleda 0 komentar(a)
Teuta Nuraj, Foto: Isi-mne.org
Teuta Nuraj, Foto: Isi-mne.org
Ažurirano: 06.03.2012. 08:27h

Egipćanka Teuta Nuraj prva je pripadnica te populacije koja je zaposlena u Vladi, i to u arhivi Ministarstva pravde.

Njen angažman rezultat je saradnje Vlade i Fondacije za stipendiranje Roma, koji, kako je saopšteno iz te organizacije, predstavlja nastavak uspješne i kvalitetne saradnje.

"Iz Ministarstva je krenula inicijativa za zapošljavanjem jedne osobe romske ili egipćanske nacionalnosti koju je FSR odmah prihvatila i predložila kandidatkinju za ponuđeno radno mjesto. Izabrana je Nuraj, studentkinja fakulteta političkih nauka”, saopšteno je iz Fondacije.

Programski direktor Fondacije Andrija Đukanović kazao je kako je politika rada FSR-a od samog početka i bila da pruži podršku zapošljavanju onih koji uspješno završe srednje škole i fakultete: “A jedna od inicijativa u tom smjeru bila je i obezbjeđivanje pripreme i polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima”.

Ta aktivnost, kako je kazao, realizovana je tokom 2010. godine i “polaganje stručnih ispita bio je logičan korak ka jačanju kvalifikacija i vještina kako bi Romi i Egipćani bili konkurentniji na tržištu rada”.

“Trinaestoro Roma i Egipćana je dobilo uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde je prepoznalo značaj uključivanja osoba iz marginalizovanih grupa u institucije sistema: “Time se stvara ambijent ravnopravnosti i jednakosti šansi za sve građane našeg društva”.

“Ovom prilikom moramo istaći izuzetan ljudski i profesionalni odnos bivšeg i aktuelnog ministra pravde koji su pokazali senzibilitet za proces integracije romske i egipćanske zajednice”, rekao je Đukanović.

Bonus video: