U Kolašinu promovisan "CISM Futsal kup za mir - 2018"

U Kolašinu će se u okiru tih šest ekipa okupiti preko 100 učesnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2018. 12:05h

Na kolašinskom glavnom trgu danas je promovisan 10. CISM „Futsal kupa za mir 2018“, koji će se u tom gradu održati 07. do 11. maja 2018. godine, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport (CISM), a čiji su domaćini ove godine Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

Na takmičenju, pored domaćina Vojske Crne Gore, učestvuju i vojne reprezentacije oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Hrvatske, te vojske Makedonije, Slovenije i Republike Srbije.

U Kolašinu će se u okiru tih šest ekipa, kako su saopštili organizatori, okupiti preko 100 učesnika manifestacije.

CISM je međunarodna sportska asocijacija sastavljena od oružanih snaga zemalja članica, koja je otvorena prema oružanim snagama svih država. Osnovana je 18. februara 1948. u Nici u Francuskoj, i jedna je od najvećih multidisciplinarnih organizacija u svijetu. Njen cilj je promocija sportskih aktivnosti i fizičke edukacije između oružanih snaga, kao sredstvo za jačanje mira u svijetu. Moto pod kojim funkcionišu je „Prijateljstvo kroz sport". Pod njenim okriljem, organizuju se razni sportski događaji za 134 zemlje članice iz Evrope, Afrike, Azije i Amerike. CISM godišnje organizuje preko 20 svjetskih vojnih prvenstava, zimske i ljetne svjetske vojne igre sa preko 6. 000 učesnika uključujući nosioce olimpijskih medalja i svjetskih šampiona. Tokom Evropske konferencije CISM-a u Beogradu 2008. godine, a na inicijativu bivšeg CISM sekretara, pukovnika Mičela Van Meursa, svih šest država bivše Jugoslavije odlučile su da prihvate projekat FIFA-CISM Futsal Cup for Peace, baziran na principu uzajamnog razumijevanja, koji ima za cilj jačanje i stabilizaciju mira između šest zemalja, bivših jugoslovenskih republika.

Do sada su pripadnici Vojske Crne Gore učestvovali na mnogim takmičenjima u organizaciji CISM.

Na kolašinskom glavnom trgu turnir „CISM Futsal kup za mir - 2018“danas su , uz pripadnike Vojske, promovisali i najmlači članovi Fudbalskog kluba (FK) „Serdar“ iz Mojkovca.

Galerija

Bonus video: