Od ponedjeljka generalni štrajk zdravstvenih radnika

„U ponedjeljak će se znati koji su zaposleni u minimumum procesa rada, koji je za zdravstvo izuzetno visok. Zaposleni će dobiti i bedževe“, kazao je Pavićević
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 14:29h

Vlada je ipak ostala pri svome stavu – para za povećanje zarada medicinara nema, tako da će zaposleni u zdravstvu, ipak, u ponedjeljak početi generalni štrajk.

Iako je u sindikatima bio prisutan optimizam da će Vlada popuštiti i vratiti zarade zaposlenih u zdravstvu na nivo iz 2009. godine, sindikalci su razočarani odgovorom Vlade na njihove prijedloge, u kojima se konstatuje da nema mjesta za povećanje plata u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata pri Uniji slobodnih sidnikata dr Vladimir Pavićević, kazao je „Vijestima“ da će sindikati ispoštovati odluku o stupanju u generalni štrajk, i da će se od ponedjeljka samo hitni slučajevi primati u zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

„U ponedjeljak će se znati koji su zaposleni u minimumum procesa rada, koji je za zdravstvo izuzetno visok. Zaposleni će dobiti i bedževe“, kazao je Pavićević, i dodao da se nada da će na taj način uspjeti da ubijede nadležne u opravdanost zahtjeva medicinskih radnika.

„Štrajk može da traje ne znamo ni mi koliko dugo“, rekao je on.

Biće još zahtjeva

Na sastanku u srijedu, kako su kazali ranije predstavnici sindikata, bilo je dogovoreno oko 80 odsto pitanja vezanih za Granski kolektivni ugovor, ali i tada su iz Vlade poručili da para nema.

„Štrajk može da traje ne znamo ni mi koliko dugo“

Za to su sindikalci ponudili i rješenje - ili da se svim zaposlenima povećaju zarade linearno za oko 50 eura ili da svi zaposleni dobiju po 30 eura i povećanje od sedam odsto zarade zaposlenog. Međutim, iz Vlade njihove predloge nijesu prihvatili.

Iz sindikata su poručili da, ukoliko dođe do generalnog štrajka, što je sada izvjesno, neće stati na postojećim zahtjevima.

Samo hitni slučajevi

Medicinari će 31. oktobra početi generalni štrajk zaposlenih u zdravstvu, koji će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Generalni štrajk znači da će se u domovima zdravlja, bolnicama i klinikama obezbijediti minimum procesa rada, a primaće se samo hitni slučajevi, s tim što će hitna pomoć i Urgenti centar KCCG biti preopterećeni.

Minimum procesa rada obuhvata i Institut za bolesti djece KCCG, sva pedijatrijska odjeljenja, patologiju trudnoće, akušerstvo, neonatologiju, ontologiju, radiologiju, laboratorijsku dijagnostiku i niz drugih odjeljenja.

Kap koja je prelila čašu kod medicinskih radnika bilo je neusvajanje Granskog kolektivnog ugovora za tu struku. Prva verzija tog dokumenta završena je u martu, ali od tada sindikalci nijesu uspjeli da ubijede Vladu da stavi potpis na GKU koji su oni pripremili.

Nakon toga, Vlada je sačinila svoju verziju GKU, koja je sindikalcima proslijeđena prije desetak dana.

Kap koja je prelila čašu kod medicinskih radnika bilo je neusvajanje Granskog kolektivnog ugovora za tu struku

Vladino viđenje tog dokumenta je bilo neprihvatljivo, zbog čega su se odlučili na stupanje u generalni štrajk.

Zdravstveni radnici zahtijevaju da se plate vrate na nivo iz 2009. godine, jer smatraju da su im od tada smanjene za 20 odsto. Osim toga, traže adekvatni je rješavanje stambenih problema, kao i više slobodnih dana u toku godine.

Galerija

Bonus video: