Ćalović-Marković: Stranci će tražiti da Radonjić ode sa čela ASK

Izvještaj EK-a potvrđuje sve ključne zamjerke koje su u prethodnom periodu iznošene na račun Agencije. Kredibilitet te institucije je uništen jer je njen direktor u rođačkim vezama sa premijerom i zbog očigledne pristrasnosti u radu, kaže Ćalović-Marković
107 pregleda 10 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.04.2018. 05:36h

Direktorica MANS-a i članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Vanja Ćalović-Marković uvjerena je “da će međunarodna zajednica vršiti sve veći pritisak da se promijeni direktor i članovi Savjeta” te institucije, jer je ona pod političkim uticajem i ne istražuje moguće zloupotrebe javnih ovlašćenja i prihoda, kao i nezakonito bogaćenje funkcionera.

“Očigledno da je vladajuća partija zarobila instituciju koja treba da je kontroliše. Sa postojećim kadrovima neće i ne može biti napretka, jer su oni i izabrani na te pozicije, voljom DPS-a, kako bi zaštitili njihove interese, a ne da bi radili svoj posao, kontrolisali finansiranje izbora, bogaćenje javnih funkcionera ili štitili službenike koji to prijavljuju,” rekla je Ćalović za “Vijesti”, komentarišići dijelove Izvještaja o napretku Evropske komisije koja nije imala riječi hvale za ASK, na čijem je formiranju ranije insistirala.

Direktor ASK je Sreten Radonjić, a Savjet sem Ćalović ima još četri člana.

EK je konstatovala da javnost ASK ne prihvata kao nezavisnu i proaktivnu zbog veza njenog menadžmenta i političke elite, te da još postoje optužbe za političku instrumentalizaciju.

Kao i prethopdno eksperti EK, u političkom dokumentu se sugerišu detaljne provjere javnih funkcionera “u potrazi za nedopuštenim bogaćenjem, promjenama i transferima imovine i utvrđivanjem porekla imovine”.

Takođe, navode i da ASK nije provjeravao moguće zloupotrebe javnih finansija u političke svrhe.

“Izvještaj Evropske komisije potvrđuje sve ključne zamjerke koje su u prethodnom periodu iznošene na račun Agencije.

Kredibilitet te institucije je uništen, kako zbog činjenice da je njen direktor u rođačkim vezama sa premijerom, tako i zbog očigledne pristrasnosti u radu. Upravo zbog političkih veza i uticaja, kako na direktora, tako i na većinu članova Savjeta, od svog uspostavljanja Agencija nije imala nikakvih ozbiljnijih rezultata. U ključnim oblastima rada, borbi protiv političke korupcije i konflikta interesa, Agencija je zloupotrebljavala svoja ovlašćenja kako bi progonila političke neistomišljenike. Takvo postupanje EK naziva političkom instrumentalizacijom i osuđuje njenu ulogu u čišćenju Savjeta RTCG,” kaže direktorica MANS-a.

Agencija se, kaže ona, krije iza forme, kako se ne bi bavila suštinom.

“Umjesto da se ozbiljno pozabavi izbornim zloupotrebama, ona proizvodi ogromnu količinu statističkih podataka, ali krije dokumentaciju koja bi potkrijepila njihove zvanične rezultate. Štaviše, direktor Agencije je javno saopštio da mi, kao članu Savjeta, neće dozvoliti da dobijem dokumenta o njihovim kontrolama potrošnje državnih institucija u predizbornom periodu, da mu ne bih nalazila greške i podnosila prijave. Istovremeno, on zvanično tvrdi da Agencija od početka svog rada nije našla nijedan slučaj zlopotrebe javnih fondova u političke svrhe, partijskog zapošljavanja ili pritisaka na zaposlene u administraciji da glasaju za bilo kog kandidata. Istovremeno, prema riječima samog direktora Agencije, od svih partija, jedino DPS je potpuno poštovao zakon na svim izborima,” rekla je Ćalović-Marković.

Istovremeno, ASK nije otkrio nijedan slučaj nezakonitog bogaćenja, iako svaki građanin zna da ogromna većina javnih funkcionera ne živi od svojih plata. Umjesto da se, na primjer, pozabave zvaničnim izvještajem Mila Đukanovića, koji vrijeđa zdrav razum, ASK progoni aktiviste civilnog društva.

Štaviše, iz ASK-a tvrde da nemaju obavezu da se bave imovinom koju su funkcioneri stekli prije osnivanja te institucije, odnosno prije 2016. godine. U državi koja skoro tri decenije nije promijenila vlast, gdje najviše javne funkcije obavljaju isti ljudi koji su stekli ogromno bogatstvo, takvim tumačenjem Agencija im daje imunitet za svo nezakonito bogaćenje sve do prije dvije godine, kada je ASK počeo sa radom.

Bonus video: