Herceg Novi bi uskoro trebalo da dobije grb i zastavu

Predlog grba Herceg Novog koristi se prema standardima municipalne heraldike u tri oblika, kao Mali, Srednji i Veliki, svečani grb
954 pregleda 2 komentar(a)
grb Herceg Novi
grb Herceg Novi
Ažurirano: 25.03.2018. 12:20h

Herceg Novi bi uskoro mogao da dobije grb i zastavu osmišljene po svim heraldičkim pravilima. Autor predloga gradskih simbola je Novljanin, arhitekta, heraldičar – Srđan Marlović, koji je i autor rješenja za gradske simbole Podgorice, Kotora i Bara .

“Rješenje grba i zastave maksimalno uvažava ključno nasleđe po kome je Herceg Novi prepoznat ne samo u zemlji već i van naših granica i priča kompleksnu priču koja nije u cjelosti uočljiva na prvi pogled”, obrazložio je Marlović.

Predlog grba Herceg Novog koristi se prema standardima municipalne heraldike u tri oblika, kao Mali, Srednji i Veliki, svečani grb. Ova hijerarhija je vezana za upotrebu grba u sklopu institucija lokalne samouprave. Najsloženiji prikaz grba Opštine Herceg Novi je Veliki grb, dok Srednji i Mali grb nastaju redukcijom elemenata Velikog grba, objasnio je Marlović.

Veliki grb čine heraldički štit plave tinkture, šarže kula i dva krina u srebrnom emajlu, muralna kruna sa tri merlona u zlatnom emajlu, čuvari štita grifoni u zlatnom emajlu, zlatno emajlirana lenta sa natpisom i naličjem u plavoj tinkturi.

“Svi grbovni elementi posjeduju istorijsko utemeljenje, vezuju se za kontekst Opštine Herceg Novi i predstavljaju specifično kulturno naslijeđe našeg grada stvarano vjekovima. U simboličkom smislu, ovaj grb predstavlja ispravnu heraldičku stilizaciju već postojećih amblemskih simbola, evoluciju postojećeg amblema u grb, uz dopunu elementima koji su nedostajali, kao što su elementi Srednjeg i Velikog grba, ili pak zamjenu neheraldičkih elemenata adekvatnim heraldičkim -krin umjesto čempresa”, naveo je Marlović.

Bonus video: