Pola miliona za nastavnu i vježbovnu opremu

Prema planu Ministarstva odbrane, malo manje od 20.000 otići će na streljačka simulaciona nastavna sredstva
602 pregleda 0 komentar(a)
Skraćeno vrijeme za dostavljanje ponuda:  Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković
Skraćeno vrijeme za dostavljanje ponuda: Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane namjerava da potroši preko pola miliona eura na nastavna, vježbovna i bojeva ubojita sredstava.

Radi hitnosti sprovođenja predmetnog postupka, zbog potreba planiranih aktivnosti i nesmetanog izvršenja svih zadataka Vojske Crne Gore, Ministarstvo je odlučilo da skrati vremenski period za dostavljanje ponuda.

Od namijenjenih 550.000 eura, više od polovine sredstava otići će na pješadijska i inžinjerijska nastavna sredstva i sredstva za podršku - više od 400.000 metaka i više hiljada vježbovnih mina.

Više od 135.000 eura žele da potroše na imitaciona nastavna sredstva, među kojima su, između ostalog, hiljade dimnih bombi različitih boja.

Nepunih 30.000 eura otići će na municiju za počasnu paljbu. Sto manevarskih 122 mm metaka za haubicu D-30 namijenjeno je, kako se precizira tenderskom dokumentacijom, za simulaciju zvuka i otvaranja vatre prilikom realizacije počasnih paljbi i imitacije artiljerijske vatre na vježbama.

Malo manje od 20.000 otići će na streljačka simulaciona nastavna sredstva, kojima će se nabaviti 20.000 metaka od kojih su moguće samo površinske modrice, podlivi ili ogrebotine.

Oko 15.000 eura resor odbrane planira da utroši na zaštitna i maskirna nastavna sredstva, a gotovo 5.000 eura manje na pomoćnu oprema za strelište, među kojima su i laserski umeci za provjeru usmjerenosti oružja.

Najmanje, nepune 3.500 eura, tenderom je namijenjeno za medicinske anatomske modele i simulatore za obuku.

U tom dijelu traži se anatomski model ljudskog trupa sa organima, model ljudskog skeleta u prirodnoj veličini, tri modela ljudske ruke i isto toliko trenažnih automatskih eksternih defibrilatora.

Izvršilac usluge se obavezuje da u roku od 10 radnih dana od dana zaključivanja ugovora pokrene proceduru za dobijanje uvozno izvoznih dozvola. Zatim će imati najviše 120 dana od dana dobijanja izvozno uvoznih dozvola da isporuči tražena sredstva i opremu. Sredstva koja se traže tenderom treba da budu isporučena u vojni objekat „Brezovik“ u Nikšiću.

Bonus video: