Stejt department o Crnoj Gori: Problem su napadi na novinare i korupcija

“Neriješeni napadi na novinare, političko miješanje u rad javnog servisa, kampanje blaćenja koje sprovode provladini tabloidi, nepošten odnos i ekonomski pritisak vladinih ministarstava i agencija protiv nezavisnih i propozicionih medija ostaju značajan problem”, navodi se u dijelu dokumenta koji se odnosi na slobodu izražavanja
3412 pregleda 7 komentar(a)
Pompeo sa premijerom Duškom Markovićem prilikom posjete Crnoj Gori, Foto: Risto Bozović
Pompeo sa premijerom Duškom Markovićem prilikom posjete Crnoj Gori, Foto: Risto Bozović

Nekažnjivost ostaje problem, jer vlast ne istražuje ili ne kažnjava zvaničnike koji počine kršenja ljudskih prava, stoji, između ostalog, u uvidu američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

U oblasti ljudskih prava, resor državnog sekretara Majka Pompea među značajne probleme ističe neriješene napade na novinare i pritisak na štampu, uključujući nasilje ili prijetnje nasiljem, korupciju, trgovinu ljudima...

Pompeo je prije nekoliko mjeseci boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima.

“Neriješeni napadi na novinare, političko miješanje u rad javnog servisa, kampanje blaćenja koje sprovode provladini tabloidi, nepošten odnos i ekonomski pritisak vladinih ministarstava i agencija protiv nezavisnih i propozicionih medija ostaju značajan problem”, navodi se u dijelu dokumenta koji se odnosi na slobodu izražavanja.

Stejt department se u dokumentu poziva na nalaz Centra za građansko obrazovanje, koji u svojim godišnjim izvještajima od 2012. upozorava da se selektivnim i netransparentnim javnim finansiranjem kroz kupovinu reklama nastavlja vršiti nepikladan pritisak na tržište medija. Prema CGO, takvo finansiranje koristi se za nagrađivanje medijskih kuća koje su naklonjene vladi, a uskraćuje medijima koji dovode u pitanje zvanične politike ili prakse.

Institucija sa sjedištem u Vašingtonu u ovom dijelu pominje i primjer “Vijesti”, koje ističu da nezavisni mediji imaju finansijske poteškoće.

Među napadina koji se ističu u dokumentu je i onaj na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, kojoj je upravo je Pompeo prije godinu uručio prestižnu međunarodnu nagradu “Hrabra žena”.

U ocjeni stanja ljudskih prava SD stoji da je policija sredinom februara saopštila da je njeno ranjavanje riješeno i da je policija imenovala poznatog kriminalca i njegovu bandu kao izvršitelje. “Policija je uhapsila devet osoba zbog napada na Lakićevu, ali nezavisni medijii su problematizovali nalaze policije jer tužilaštvo još nije pokrenulo formalnu optužnicu protiv osumnjičenih,” navodi se, između ostalih, u dokumentu.

SD napominje i da su vlasnici “Vijesti” Željko Ivanović i Miodrag Perović, ali i veliki broj novinara, dobili slučajeve protiv nekadašnjeg Pink M-a.

Među primjerima koji se još pominju su i slučajevi napada na navinara “Dana” Vladimira Otaševića, suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, istakli da novinarkama “Monitora” Milki Tadić Mijović i Mileni Perović država i bivši glavni urednik “Pobjede” a sada šef vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac mora da plate 10.000 eura odštete ali i primjer nezakonitih smjena u RTCG, uključujući generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju.

Takođe, sistemske slabosti, poput političkog uticaja i dugotrajnih procedura, smanjile su povjerenje javnosti u efikasnost i nepristrasnost sudstva.

“Pravosuđe je prema Ustavu i zakonu nezavisno, ali neke nevladine organizacije, međunarodne organizacije i pravni stručnjaci tvrdili da politički pritisak i korupcija utiču na tužioce i sudije. Proces imenovanja sudija i tužilaca i dalje je pomalo ispolitizovan...”, navodi se u izvještaju. Mš.R. - B.Ma.

Korupcija u zdravstvu, obrazovanju, urbanizmu...

U izvještaju se ističe i da su neki vladini zvaničnici nekažnjeno uključeni u koruptivne postupke.

“To se posebno događa u oblastima zdravstva, visokog obrazovanja, pravosuđa, carine, političkih stranaka, policije, urbanizma, građevinske industrije i zapošljavanja. Agencija za sprečavanje korupcije nastavila je sa radom, ali nevladine organizacije i Evropska komisija navode da ‘izazovi vezani za nezavisnost, kredibilitet i određivanje prioriteta Agencije tek treba da budu riješeni’”, navodi se u izvještaju Stjet departmenta.

Bonus video: