Ministarstvo apeluje na građane: Prijavite nasilje nad djecom

Iz Vladinog resora je saopšteno da nasilje nad djetetom predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava
55 pregleda 5 komentar(a)
nasilje, dječak, zlostavljanje, Foto: Shutterstock
nasilje, dječak, zlostavljanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2018. 13:24h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apelovalo je na građane da u slučaju bilo kakvog saznanja o potencijalnom zanemarivanju ili nasilju nad djetetom informišu nadležne institucije.

Iz tog resora je saopšteno da nasilje nad djetetom predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

„Crnogorsko društvo treba da reaguje u pravcu pune zaštite djeteta od svakog oblika nasilja i zanemarivanja od roditelja ili drugih osoba“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se sva djeca rađaju sa osnovnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima i da su zbog svog uzrasta upućena na pomoć odraslih.

„S tim u vezi, naglašavamo obavezu odraslih u pogledu zaštite djeteta, odnosno potrebe da se zaštiti integritet djeteta“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao najvažniji međunarodni pravni akt, propisuje da svako dijete ima pravo na život.

„Nedavni slučaj ubistva petnaestomjesečnog dječaka sve nas opominje da treba da se duboko zamislimo u kojoj su mjeri naša djeca zaista zaštićena i koliko njih uživa svoja prava“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: