Kosović: Logično je da smo pitali za ono sa čime je javnost upoznata, niko nije svjesno izvrtao riječi

Sva negativna tumačenja prirode posjete su iznesena u naknadnim reagovanjima, što smatram izlišnim, ali i indikativnim po pitanju toka misli potpisnika reagovanja i konteksta tih reakcija", navodi Kosović
192 pregleda 2 komentar(a)
Srdan Kosović, Foto: Privatna arhiva
Srdan Kosović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.01.2018. 14:42h

Urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović odgovorio je na reagovanja nakon objave razgovora sa profesorom Janom Gelom.

Odgovor Kosovića prenosimo u cjelosti:

"Kada je u pitanju razgovor sa Janom Gelom koji je portal Vijesti objavio, a nakon čega je uslijedilo više reagovanja i pojašnjenja, želim da javnosti saopštim sljedeće:

Sa indignacijom odbacujemo navode da se radi o svjesnom izvrtanju riječi i vađenju iz konteksta jer jednostavno to nije tačno. Nije postojala nikakva namjera da se ičije riječi zloupotrebe i stave u pogrešan kontekst, već se radi o klasičnoj miskomunikaciji u dijelu razgovora koji je u potpunosti vjerno prenesen, i čiji sadržaj nije osporen ni sa jedne strane, a u svakom slučaju postoji audio snimak koji to potvrđuje.

Kada je naša saradnica upitala profesora Gela za projekat na Morači, misleći na onaj koji je poznat javnosti, i prije nego što je dovršila pitanje, profesor Gel je odgovorio da zna o kom projektu se radi i da mu je pokazan, što je i odvelo razgovor i tumačenje odgovora u pravcu u kome je on i prezentiran javnosti na portalu Vijesti. Dakle, radi se o potpuno razumnoj pretpostavci da je profesoru Gelu pokazan projekat koji je predočen i javnosti, a ne da se radi o nečemu o čemu javnost apsolutno ništa ne zna, jer onda nije moglo takvo pitanje ni biti postavljeno, niti dobijen odgovor.

U tom kontekstu postoji prostor za izvinjenje profesoru Gelu, jer se izvodi zaključak da se radi o različitim projektima ali ne postoji prostor za tumačenje o svjesnom izvrtanju riječi, i upravo zbog toga se i naša saradnica privatno izvinila profesoru Gelu.

Kada je u pitanju "zloupotreba prisustva novinara drugih medijskih kuća", profesor nije htio da ponovo odgovara na već postavljena pitanja, navodeći da je njegovo mišljenje na tu temu već izrečeno i poznato prisutnima, što pokazuje da je i sam očekivao da prisutni novinari zabilježe sve što je tokom ovog susreta rečeno

Našoj saradnici niko iz protokola nije rekao da ne smije da snima i da je ona ostavila svoj diktafon odmah na početku razgovora da snimi sva pitanja, i ta pitanja i odgovori su vjerno preneseni. Uz to, medijska kuća Vijesti nije ni uredno obavještena o agendi posjete pa nije iz tog razloga poslala svoje novinare.

Portal Vijesti niti naša saradnica se niti u jednom momentu nisi bavili interpretacijom misije profesora Gela i motiva njegove posjete, o tome da li je posjeta bila produktivna i da li je bila u pozitivnoj atmosferi, već su samo prenesene riječi profesora Gela, između ostalog i da mu je održano jednočasovno predavanje. Sva negativna tumačenja prirode posjete su iznesena u naknadnim reagovanjima, što smatram izlišnim, ali i indikativnim po pitanju toka misli potpisnika reagovanja i konteksta tih reakcija", navodi Kosović.

Bonus video: