Nikšićki ugostitelji protestovali ispred zgrade Opštine: Traže pomoć lokalne uprave

„Nijesmo toliko velika turistička i atrakcija u Crnoj Gori, da smo odmah na pjeni od mora da bi plaćali toliki zakup. Plaćamo i članarinu TO Nikšić a od njih nijesmo vidjeli promovisanje ugostiteljstva u Nikšiću, iako svi znamo koliko to znači za sami turizam i cijelu privredu u Nikšiću. Očekujemo da oni koje plaćamo urade nešto i za nas“, poručio je Janjić

16507 pregleda 117 reakcija 17 komentar(a)
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Uz aplauz predstavnicima lokalne vlasti Nikšića što im od 16.oktobra niko nije odgovorio da li će biti primljeni na sastanak, ugostitelji grada pod Trebjesom okupili su se ispred zgrade Opštine da ukažu na težak položaj u kome su se našli zbog pandemije izazvane koronavirusom. Da bi svi koji se bave ugostiteljstvom, kao i oni iz privrednih grana koje su povezane sa pomenutom djelatnošću, prošli što bezbolnije, bez otpuštanja radnika i zatvaranja lokala, pozvali su lokalnu upravu da im izađe u susret i oslobodi ih određenih dažbina.

„Poučeni sjednicom SO Nikšić od 27. maja gdje je obećana pomoć građanima i privredi okupili smo se da iskažemo protest, jer ni posle šest mjeseci nijesmo dobili nikakvu pomoć. Od Opštine tražimo smanjenje taksi i nameta koje smo plaćali redovno prethodnih godina. Sada smo ograničeni radnim vremenom, kapacitetom ugostiteljeskih objekata, pa tražimo da nam se proporcionalno izađe u susret, da nam se svi ti nameti ukinu ili smanje“, kazao je u ime Udruženja ugostitelja Nikšića, Ratko Janjić.

Ratko Janjić
Ratko Janjićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, vlasnici ugostiteljskih objekata u Nikšiću plaćaju najskuplji zakup terase u države, 14 eura po kvadratu.

„Nijesmo toliko velika turistička i atrakcija u Crnoj Gori, da smo odmah na pjeni od mora da bi plaćali toliki zakup. Plaćamo i članarinu TO Nikšić a od njih nijesmo vidjeli promovisanje ugostiteljstva u Nikšiću, iako svi znamo koliko to znači za sami turizam i cijelu privredu u Nikšiću. Očekujemo da oni koje plaćamo urade nešto i za nas“, poručio je Janjić.

Kako je istakao, najpogođeniji su vlasnici i zaposleni u noćnim klubovima i svadbenim salonima, kod kojih je od 15. marta „stavljen ključ u bravu“.

Kićun Bijelić, vlasnik tri svadbena salona u Nikšiću, kazao je da je za osam mjeseci pretrpio oko 250 hiljada eura i ako se ne nađe neko povoljno rješenje, biće prinuđen da zatvori objekte i promijeni djelatnost.

Bijelić
Bijelićfoto: Svetlana Mandić

„Trpjelo se nekako i pokušali smo da zadržimo i sačuvamo sve te radnike. To smo do sada i uradili, a kako za ubuduće nemamo nikakvih nagovještaja da ćemo početi sa radom, ne znam šta ćemo raditi. Ja ću djelatnost promijeniti ako se ovako nastavi, baviću se nečim drugo. Radnike ću morati otpuštati definitivno i prodavati nekretnine koje smo ja i moja porodica godinama sticali. Da bih sačuvao radnike koji mi znače, to sam već i uradio u ovih osam mjeseci. Ako ovako nastavi sigurno će ti radnici morati izaći na ulicu, jer ja ću se snalaziti i završavati svoj posao onako kako mislim da treba“, kazao je Kićun.

Kako je istakao, redovno plaćaju sve račune iako ne rade osam mjeseci, uplaćuju poreze i doprinose radnicima, i država i lokalna uprava bi morali da im pomognu da „sačuvaju radnike i njihove porodice“, jer je egzistencija svima ugrožena.

„Na državnim organima i na upravi je da odluči šta i kako o budućnost grada i privatnika. Došli smo ovdje da se borimo za naše radnike, njihove porodice, kao i za nas. Prije nekoliko mjeseci sam razgovarao sa Milutinom Simovićem, predsjednikom NKT-a, a koji je obećao menini ljudima na tom sastanku da će razmotriti ovu situaciju i da će pogledati, s obzirom da imamo velike prostore na kojima možemo da držimo distancu, pa da da se barem dozvoli rad u nekom određenom broju kao što su ostali objekti. Ništa više mi ne ugrožavamo, nego druge djelatnosti“, kazao je Bijelić koji ima oko 40 stalno zaposlenih radnika i 20-30 onih koji rade vikendom.

Predrag Nikolić je kazao da u Nikšiću ima pet-šest noćnih klubova koji ne rade mjesecima i da su svi u izuzetno teškoj situaciji.

„Dosta ljudi nije otpušteno, ali ako se ovako nastavi neisplativo je držati. Niti jedan objekat ne funkcioniše od marta, ali zato plaćamo zakupnine, doprinose radnicima, a pomoći nema sem tih sitnih subvenicija. Zahtijevamo da odobre bilo kakav vid pomoći, subvencije za zakupnine, da nam omoguće beskamatne kredite ili neke sa većim grejs periodom, jer ako se ovo nastavi još pola godine svi objekti tog tipa moraju biti zatvoreni. Mi smo svi posle ovog perioda u ogromnim dugovima“, kazao je Nikolić.

Perović: Pozdravljam opravdane zahtjeve ugostitelja

Novoizabrani v.d. predsjednika Opštine Nikšić, Dragan Perović, kazao je da je o zahtjevima ugostitelja upoznat preko štampe, da pozdravlja njihove opravdane zahtjeve i da će iste razmotriti prilikom donošenja budžeta za narednu godinu.

„Svi njihovi zahtjevi, koliko sam upoznat iz štampe, odnose se na 2021. godinu. Očekujem da će budući predsjednik Opštine i čitavo rukovodstvo ozbiljno razmotriti te zahtjeve i ozbiljno postupiti, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti lokalne uprave. Pozdravljam opravdane zahtjeve ugostitelja, ne samo grada Nikšića nego i čitave Crne Gore, jer ovo je teško vrijeme. Kovid je napravio dosta problema svim privrednicima. Očekujemo da ćemo pomoći i u narednoj godini“, poručio je Perović.

Na pitanje novinarke „Vijesti“ da li će predstavnike ugostitelja primiti na razgovor, kazao je da će se to dogoditi sledeće sedmice, čim dobije potvrdu izbora v.d. predsjednika Opštine.

„Nadam se zajedničkom rješenju situacije“, kazao je Perović.

Bonus video: