Ne bi poskupljavali smeće, ali moraju

Dok Podgoričani najavljene više cijene odvoza smeća vide kao udar na budžet, iz preduzeća “Čistoća” poručuju da je to zakonska obaveza, a pravdaju je i povećanim obimom posla

26028 pregleda 61 reakcija 22 komentar(a)
Komunalci na poslu, Foto: Privatna arhiva
Komunalci na poslu, Foto: Privatna arhiva

Najavljeno poskupljenje odvoza smeća u Podgorici građani su ocijenili udarom na budžet i istakli da su nadležni morali da pokažu više osjećaja zbog trenutne situacije sa koronavirusom i da ne posežu za nepopularnim mjerama.

“Ne shvatam da poskupljuje nešto u ovakvim uslovima. Dobro se zna da je ekonomska kriza u društvu velika zbog koronavirusa, mnogi su ostali bez posla, mislim da je trebalo imati sluha više zbog aktuelne situacije”, kazao je Marko Perović.

On je istakao da je, koliko zna, preduzetnicima zbog koronavirusa država omogućila određene olakšice, pa smatra da su mogli građane da poštede poskupljenja.

Odvoz smeća u Podgorici poskupiće pedeset odsto za građane, a za pojedina pravna lica i do trećine u odnosu na dosadašnje cijene. To je odluka Odbora direktora “Čistoće”, koja je usvojena 20. oktobra i upućena na usvajanje Skupštini Glavnog grada.

Odbornici su o tome trebali da raspravljaju 29. oktobra, ali zbog obimnog dnevnog reda nisu stigli. Nastavak sjednice je zakazan za 3. novembar.

Ukoliko Odluka bude usvojena, cijena odvoza smeća za fizička lica iznosiće 0,045 po metru kvadratnom, odnosno 50 odsto više nego što je utvrđeno odlukom iz 2007. godine koja je sada važeća.

Pravna lica će, u zavisnosti od količine i sastava komunalnog otpada, dobiti račune uvećane za 30 do 33,33 procenta.

Za Mariju Radović poskupljenje odvoza smeća je neprihvatljivo.

“Na dažbine - komunalije struju, vodu, smeće, telefon, kablovsku - više od trećine plate ode. Plata mi je smanjena, suprug je ostao bez posla, to je sve zbog korronavirusa i sada treba da nam još poskupe dažbine. Ne znam šta bih rekla, nevjerovatno”, istakla je Radović.

Na pitanje da li smatraju da je pravi trenutak za povećanje cijena, odnosno da li se moglo sačekati se sa tom Odlukom s obzirom na krizu zbog koronavirusom, iz preduzeća “Čistoća” “Vijestima” su odgovorili da je iz donošenja novog Zakona o komunalnim djelatnostima, Uredbe o bližim elementima i metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga i Odluke o održavanju čistoće na teritoriji Glavnog grada Podgorice, proistekla obaveza za izradu novog cjenovnika usaglašenog sa pomenutim aktima.

“Cijene usluga utvrđene su na osnovu elemenata za formiranje cijena, sadržanih u članu 53 i 54 Zakona o komunalnim djelatnostima i u skladu sa Uredbom o bližim elementima i metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga. Dakle, imali smo u vidu situaciju u kojoj se trenutno nalazi ne samo naša zemlja već cijeli svijet, ali nažalost izrada novog cjenovnika nije mogla birati trenutak imajući u vidu da predstavlja zakonsku obavezu - usaglašavanje sa propisima, a cijene su utvrđene u skladu sa zakonom i ostalim aktima. Ističemo da je aktuelni Cjenovnik usluga odvoza komunalnog otpada donijet 2007. godine i od tada nije bilo promjene cijena usluga”, naveli su iz “Čistoće”.

U obrazloženju odluke dostavljene odbornicima, navodi se da je povećanje cijena u odnosu na važeće “ekonomski opravdano jer su i troškovi koji ulaze u obračun cijene povećani u prosjeku za oko 50 odsto, odnosno postojeća cijena je nedovoljna da društvo obezbijedi uslove za uredno izmirenje obaveza koje proističu iz obavljanja povjerene djelatnosti i kontinuirano ulaganje u proces rada”.

Obrazloženo je i teritorijalnim povećanjem površine koje to preduzeće održava, odnosno povećanjem broja posuda koje postavlja i svakodnevno iz istih sakuplja i prevozi otpad”.

“Kao i kontinuiranom investicionom ulaganju, kojim su se stvorile mogućnosti za primjenu propisanih zakonskih rješenja, u cilju zaštite životne sredine (izgradnja reciklažnih dvorišta, selektivno sakupljanje otpada, ‘suva’ i ‘mokra’ frakcija i drugo...), kao i u cilju primjene modernijih urbanih rješenja sakupljanja otpada, kao što su podzemni i polupodzemni kontejneri, nabavci neophodne mehanizacije, čime su se troškovi poslovanja značajno uvećali”, navodi se u obrazloženju odluke.

Kako piše u obrazloženju, preduzeće je 2007. održavalo 2.790 posuda, dok je taj broj na kraju 2019. godine 4.232, što je povećanje za više od 48 odsto.

“Takođe, broj vozila i specijalnih mašina je povećan sa 37 na 68, čime se sveobuhvatno uticalo na povećanje troškova poslovanja”, navodi se u dokumentu.

Ukoliko Skupština usvoji odluku Odbora direktora “Čistoće”, stupiće na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Regulator poziva da se cijene pravovremeno formiraju

Iz Regulatorne agencije za enegetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) su pozvali Opštine da, imajući u vidu ekonomske posljedice COVID-19, se pravovremeno uključe u formiranje cijena za narednu godinu.

Kako su kazali, cijena i kvalitet usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim komunalnim vodama je važan segment svih društvenih sfera, od ekonomskih preko socijalnih do političkih.

“Smatramo da proces donošenja novih cijena mora biti transparentan uz upoznavanje svih kojih imaju interes u ovoj oblasti, bilo da se nalaze sa strane korisnika ili pružaoca usluga“.

U skladu sa Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, koja je donijeta na osnovu Zakona o komunalnim djelatnostima, preduzeća vodovodi i kanalizacija su bili u obavezi da do kraja avgusta ove godine dostave zahtjeve za utvrđivanje novih cijena.

Postupak utvrđivanja cijena i davanja saglasnosti od regulatora je propisan tom Metodologijom.

Zakonom je, kako su naveli iz REGAGEN, propisano da cijenu komunalne usluge utvrđuje vršilac komunalne djelatnosti po prethodno pribavljenoj saglasnosti lokalne Skupštine.

Uz predlog cijene koju dostavlja Skupštini, mora se dostaviti saglasnost regulatora na predlog cijene.

Unija poslodavaca: Dodatno opterećenje za privredu

Iz Unije poslodavaca ocijenili su da će poskupljenje dodatno opteretiti pravna lica koja se bave određenom djelatnošću, odnosno privrednim subjektima ugroziti sposobnost da prevaziđu težak period u kojem se trenutno nalazimo.

“Uvažavajući djelatnost i funkciju ‘Čistoće’ i njihovo pravo da razmišljaju o svojim interesima, smatramo da pandemija koronavirusa i njen dramatičan uticaj na privrednu realnost Crne Gore, dovoljan su razlog da se svi subjekti na državnom i lokalnom nivou uzdrže od aktivnosti, koje će dodatno ugroziti crnogorske privredne subjekte”.

Naglasili su da nasuprot tome, a u skladu sa njihovim zahtjevima koji su u poslednjih pola godine upućeni Vladi i NKT, pozivaju sve one koji svojim odlukama utiču na poslovni ambijent i likvidnost privrednih subjekata, da u narednom periodu djelovanje usmjere isključivo u pravcu rasterećenja i podrške privredi, kako bi u krizi sačuvali što više privrednika i radnih mjesta.

Bonus video: