Leposavić potpisao Međunarodni sporazum o razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera

"Važno je da je danas postignut efikasan korak u cilju borbe protiv korupcije, u konkretnom slučaju razmjenom podataka, jer se često dešava izigravanje zakona transferom imovine u druge zemlje, posebno u zemlje regiona", kazao je Leposavić

11046 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Twitter/raiseeorg
Foto: Twitter/raiseeorg

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić potpisao je na današnjoj ceremoniji u Beogradu Međunarodni sporazum o razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera.

Sporazum su potpisale i ministarka pravde Srbije Maja Popović predsjednica Komisije za sprečavanje korupcije Sjeverne Makedonije Biljana Ivanovska. Ovaj dokument je pripremljen u okviru Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI).

"Važno je da je danas postignut efikasan korak u cilju borbe protiv korupcije, u konkretnom slučaju razmjenom podataka, jer se često dešava izigravanje zakona transferom imovine u druge zemlje, posebno u zemlje regiona", kazao je Leposavić, a prenio Tanjug.

"Vijesti" su u četvrtak objavile da će pomoću ovog Sporazuma Agencija za sprečavanje korupcije uskoro moći da ispituje da li crnogorski funkcioneri imaju neprijavljene prihode i imovinu van granica Crne Gore.

U obrazloženju Međunarodnog sporazuma se ističe da “mnogi korumpirani javni funkcioneri troše svoje stvarno bogatstvo u inostranstvu”.

“Kupuju nekretnine, posjeduju kompanije ili polažu novac na inostrane bankovne račune. Relativno je lako sakriti bogatstvo. Javni funkcioneri jednostavno ne prijavljuju svoju inostranu imovinu, iako je prijavljivanje imovine u inostranstvu obavezno u većini, ako ne i u svim sistemima za prijavljivanje imovine”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju Sporazuma.

Šef sekretarijata RAI Vladan Joksimović izrazio je zadovoljstvo što je njihova inicijativa finalizovana prvim sporazumom i što je ovo pitanje dogovoreno i na tehničkom i na političkom nivou.

"Šampioni ovog procesa su Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija koje su danas pristupile sporazumu. Nadam se da će im se uskoro pridružiti i druge države regiona, recimo Bosna i Hercegovina i Albanija, a potom i mnoge evropske zemlje", rekao je on.

Bonus video: