Kovid pacijenti i u staroj Medicinskoj školi

Iz KCCG nisu odgovorili sa koliko postelja raspolažu i koliko je trenutno popunjeno

15578 pregleda 6 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Prostor stare medicinske škole u Podgorici iskorišćen je za smještaj kovid pozitivnih pacijenata i može da primi oko 40 bolesnika.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da je ovaj prostor aktivan već mjesec, kao dio Infektivne klinike.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovom privremenom bolnicom, kao ni sa koliko postelja za kovid pozitivne pacijente raspolažu i koliko je trenutno popunjeno.

Iz ove ustanove ranije je saopšteno da staru medicinsku školu planiraju za smještaj pacijenata koji nisu životno ugroženi, a zahtijevaju hospitalizaciju i liječenje na Infektivnoj klinici.

Kazali su da potencijalno mogu ići do 350 kovid kreveta, što je manje od polovine ukupnih kapaciteta KCCG koji iznose 774 kreveta, ali da bi onda morali da prekinu ne-kovid rad, što nemaju u planu.

”Zato smo pripremili prostor medicinske škole sa 30 kovid kreveta, koji će imati kvalitet Infektivne klinike. Odlučili smo se za ovu lokaciju zbog blizine bolnice. Za staru medicinsku školu pripremili smo 12 respiratora koji mogu da rade na sobnom vazduhu i nije im potrebno centralno napajanje, kako ni u jednom slučaju ne bi došlo do ugroženosti disanja pacijenata. U tom smislu smo prilično relaksirani”, rekla je ranije direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Iz KCCG je juče saopšteno da se u toj ustanovi liječi 120 inficiranih pacijenata i da je životno ugrožen 61.

Crna Gora je prošle sedmice bila na drugom mjestu po broju imala novozaraženih na 100.000 stanovnika u Evropi, odmah nakon Srbije. U posljednjih sedam dana bila je i treća u svijetu po broju novih slučajeva na milion stanovnika, poslije Grenade i Srbije.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je nadležne službe da budu efikasnije u kontroli poštovanja epidemiloški mjera, poručujući da će se u suprotnom založiti za još rigoroznija ograničenja.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić, kazala je da, nakon svih javnih skupova na kojima se ne nose maske i ne drži odstojanje, niko ne treba da se čudi promjeni epidemiološke slike u Crnoj Gori.

Ona je rekla da ljekari ne šetaju i šire zarazu već da dočekuju u bolnicama žrtve, najčešće, neodgovornog ponašanja njihovog najbližeg okruženja.

Ona je poručila da će se Ministarstvo založiti za još rigoroznija ograničenja.

U cilju očuvanja javnog zdravlja, odbrane nauke i svih ljudskih života koji se, dosadašnjim istupima, direktno i, neko bi rekao, s umišljajem ugrožavaju. Hvala svakom, od preko 230 hiljada građana koji su se do sada imunizovali, što je preko 50 odsto punoljetnih”, kazala je Ćorić.

U Crnoj Gori je, od početka školske godine, koronavirusom zaraženo 1.110 učenika i 253 nastavnika i profesora. Prethodne sedmice zabilježen je 691 novi slučaj infekcije među učenicima i 137 među nastavnicima.

Na sajtu COVID-19 i obrazovanje objavljeno je da je u osnovnim školama zaraženo 539 učenika, u srednjim 492, a u predškolskim ustanovama 79 djece.

Najviše zaraženih među nastavnim kadrom zabilježeno je u osnovnim školama, gdje je registrovano 118 zaraženih nastavnika, u predškolskim ustanovama 74 i u srednjim školama 61.

U samoizolaciji se nalaze 2.883 učenika i 312 nastavnika, od čega 1.624 učenika i 145 nastavnika iz osnovnih škola.

Prvom dozom vakcine protiv koronavirusa do juče je vakcinisano je 50,3 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 44,6 odsto.

Prvu dozu vakcine primilo je 230.187 osoba ili 37, 1 odsto, a drugu 203.680 ili 32,9 odsto ukupnog stanovništva.

Bonus video: