Psi lutalice zaklali četvoro jagnjadi

Mještani nikšićkog naselja Gvozdenice bezuspješno biju bitku godinama, ali životinje bez vlasnika i dalje napadaju

6041 pregleda 17 komentar(a)
Nakon pohoda pasa lutalica, Foto: Privatna arhiva
Nakon pohoda pasa lutalica, Foto: Privatna arhiva

Mještani nikšićkog naselja Gvozdenice, koje pripada Mjesnoj zajednici Ozrinići, godinama bezuspješno biju bitku sa psima lutalicama koji napadaju stoku i živinu, a preksinoć je, po ko zna koji put, stradalo stado stočara Zlatka Nikolića.

”Ne znam šta više da radim i kome da se obratim. Ovoga puta zaklali su četiri jagnjeta i ranili njih dvadesetak. Zvao sam ove što se bave zaštitom životinja. Rekli su mi da je moje stado kolateralna šteta. Izgleda da je i moja porodica kolateralna šteta i pitam se ko će da nas zaštiti, da nam nadoknadi štetu, jer je mojoj djeci maltene uzet hljeb iz usta. Mučim se, radim, godinu čekam jagnje i onda dođu psi i sve unište. Najgore je što se ovo stalno dešava”, ogorčen je Nikolić.

Godinama on i komšije apeluju i traže od lokalne uprave da im pomognu da riješe problem sa psima lutalicama.

”Žena i ja smo bolesni od korone i ne možemo da jurimo pse po livadi i spašavamo stado. Godinama smo izloženi najezdi pasa lutalica koji pričinjavaju ogromne materijalne štete svim domaćinstvima, naročito nama stočarima. Ne postoji institucija kojoj se nijesam više puta obraćao i molio ih da se nešto uradi, jer sam trpio i trpim veliku štetu. To se nastavlja i dalje, tako da ništa urađeno nije po tom pitanju. Nadam se da će me, kada izađem iz izolacije, primiti novi predsjednik Opštine i pomoći da riješimo problem koji prethodna vlast godinama unazad nije ni pokušala da riješi”, kazao je Nikolić, čije stado broji oko 350 ovaca i jagnjadi, u telefonskom razgovoru. Naglasio je da psi lutalice predstavljaju posebnu opasnost po bezbjednost djece i da tužbe protiv Opštine nijesu rješenje ako neko dijete strada.

Na oko 20 kilometara od grada, u mjestu Brestice, Opština je izgradila azil za pse, ali problem nije riješen - ulice su pune napuštenih pasa, a nijesu rijetki slučajevi napada na ljude. Dodatni problem predstavlja i to što pse lutalice u Nikšić dovoze iz drugih opština.

Bonus video: