”Slobodu” država nije zaštitila kao kulturno dobro

Nakon dva mjeseca, “Vijestima” odgovorili iz Uprave da taj spomenik nije u njihovoj nadležnosti, već da Opština obezbjeđuje zaštitu spomen-obilježja na svojoj teritoriji

5179 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Nema status zaštićenog kulturnog dobra: Spomenik “Sloboda” na Pinješu, Foto: Samir Adrović
Nema status zaštićenog kulturnog dobra: Spomenik “Sloboda” na Pinješu, Foto: Samir Adrović

Spomenik “Sloboda” na Pinješu u Ulcinju, posvećen palim borcima u Drugom svjetskom ratu, nije u nadležnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave. Pitanja su im upućena još u novembru prošle godine, a u vezi sa krečenjem spomenika tokom uređenja lokacije ispred obeliksa.

”Spomenik ‘Sloboda’ na Pinješu, Ulcinj (SUBNOR, posvećen svim poginulim u oslobodilačkim ratovima protiv okupatora i domaćih izdajnika) nema status zaštićenog kulturnog dobra i s tim u vezi, predmetno pitanje nije u nadležnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, piše u odgovoru u kome se još navodi da se u tom slučaju primjenjuju odredbe Zakona o spomen-obilježjima, koje propisuju da Opština, preko organa lokalne uprave, obezbjeđuje zaštitu spomen-obilježja na svojoj teritoriji.

”Međutim, Uprava će u cilju očuvanja i prezentacije predmetnog spomenika, koji predstavlja vrijedni memorijalni objekat iz perioda NOB-a, dostaviti Opštini Ulcinj svoj stručni stav sa intervencijama, kako bi se sproveo konzervatorski tretman čišćenja istog”, stoji u dopisu uz očigledan previd, budući da je spomenik građen osmadesetih godina prošlog vijeka, a ne za vrijeme NOB-a.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović na prigodnoj svečanosti, 7.novembra prošle godine, otvorio je uređenu lokaciju ispred spomenika, koji je bio prekrečen do pola.

Na fotografijama koje je Dabović objavio na svom Fejsbuk profilu, vidjela se uređena lokacija i do pola okrečen spomenik okićen crvenim balonima. Svečanosti je, kako se moglo vidjeti, prisustvovao mali broj građana.

”Vijestima” iz kabineta Dabovića tada nije stigao odgovor zašto prilikom svečanog otvaranja mikrolokacije na Pinješu kod spomenika Sloboda nije bilo državnih niti antifašističkih obilježja, zašto je spomenik okrečen do pola i da li je Opština pitala Upravu za zaštitu kulturnih dobara ili neku drugu instituciju da li može da izvodi bilo kakve radove na spomeniku.

No, svečanost je izazvala negodovanje pojedinih mještana i partija, jer je održana na dan kada je prije 78 godina 39 Ulcinjana poginulo u razarajućem bombardovanju.

U Ulcinju je 7. novembra 1943. godine, tokom bombardovanja, prema dostupnim podacima, poginulo najmanje 39 mještana, od kojih su 20 bila djeca.

Iz političke partije Forca su tada, u reagovanju, saopštili da je taj dan bio dan žalosti za Ulcinj jer je život izgubilo 39 stanovnika, među kojima dvadesetoro djece iz porodica Kasmi, Lamoja, Zejnelaga, Pufja, Ušaku, Lazoja, Raičević, Mavrić, Stojanović, Caušević i Jovović.

Naveli su imena nevino stradalih u bombardovanju 7. novembra 1943. i istakli da ih treba uklesati na spomeniku na Pinješu.

Bonus video: