Planiraju nadogradnju ravnih krovova

Nakon razgovora sa stanarima i dobijanja njihovog odobrenja, slijedi raspisivanje poziva investitorima za sređivanje 34 zgrade

3679 pregleda 6 komentar(a)
Sadašnji izgled jedne od zgrada sa ravnim krovom, Foto: Opština
Sadašnji izgled jedne od zgrada sa ravnim krovom, Foto: Opština

Realizacija projekta nadogradnje ravnih krovova, kojim će Opština Nikšić i nadležni Sekretarijat riješiti problema lošeg stanja takvih krovova na jednom dijelu zgrada, počeće u maju.

To je kazao Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

”U gradu smo mapirali 39 višespratnica sa ravnim krovovima, a 34 ispunjavaju urbanističko-tehničke uslove za nadogradnju. Naredne sedmice započećemo razgovore sa predstavnicima stanara mapiranih zgrada, jer da bi se započela gradnja potrebna je saglasnost stanara. Nakon toga znaćemo koliko zgrada imamo na raspolaganju”, kazao je Manojlović “Vijestima”.

On je naveo da je korisna površina na mapiranim zgradama 25.000 metara kvadratnih, a za sada je za nadogradnju zainteresovano četiri-pet investitora.

”Čim završimo razgovore sa predstavnicima stanara, raspisaćemo javni poziv za investitore i planiramo da mogućnost gradnje dozvolimo svim investitorima koji budu ispunjavali uslove pa bi se tako odjednom radilo više zgrada. Kako sada stvari stoje, projekat bi sa realizacijom krenuo u maju”, kazao je Manojlović.

Od tog projekta, prema njegovim riječima, svi bi imali koristi - investitor bi dobio stambene jedinice, Opština 50 odsto komunalija, a stanari, što je i najvažnije, riješene ravne krovove i adaptiranu fasadu, čije sređivanje bi bila obaveza investitora. Sve bi bilo urađeno po smjernicama opštinskog Sekretarijata za urbanizam, a investitori bi ugovore sklopili sa skupštinama stanara zgrade, a sve pod kontrolom lokalne uprave. Sekretarijat je uradio i video prezentaciju projekta kako bi zainteresovani stanari mogli da vide kako će njihove zgrade izgledati ukoliko uđu u projekat ravnih krovova.

Na sjednici Skupštine Opštine, koja je zakazana danas

Izgled zgrade nakon buduće nadogradnje
Izgled zgrade nakon buduće nadogradnjefoto: Zgrada nakon nadogradnje

, naći će predlog Sekretarijata da se u Odluci o sufinansiranju adaptacije fasada zgrada na teritoriji opštine Nikšić dodaju i ravni krovovi.

”Razlog donošenja ove odluke je, pored estetske funkcije, i zaštita od propadanja zajedničkih prostora etažnih vlasnika stanova, kao i obezbjeđivanje boljih uslova stanovanja i poslovanja u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama. Iz navedenih razloga, zbog problema lošeg stanja ravnih krovova na jednom dijelu zgrada u opštini, sufinansiranje se proširuje i na ravne krovove”, stoji u izmjenama i dopunama Odluke o sufinansiranju adaptacije fasada zgrada, o kojoj će se odbornici izjasniti na sjutrašnjem zasjedanju.

Lokalna uprava je Programom uređenja prostora opštine Nikšić, za sufinansiranje adaptacije fasada zgrada opredijelila 100.000 eura. Pravo na sufinansiranje adaptacije imaju stambene zgrade u kojima su obrazovani organi upravljanja. Sufinasiranje adaptacije vršiće se do 50 odsto ukupne predračunske vrijednosti radova, sa uračunatim PDV-om, iskazanih u ponudi izvođača radova, a najviše u iznosu do 20 hiljada eura, u koji je uračunat PDV.

Bonus video: