Izabrane firme za izradu Studije izvodljivosti sanacije deponije Mislov do

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, koja je udaljena oko šest kilometara od centra Nikšića, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će deponija, površine od oko dva hektara, biti privremenog karaktera i da će je zatvoriti nakon pet godina, a prostor rekultivisati. To se nije dogodilo

4386 pregleda 3 komentar(a)
Deponija Mislov do, Foto: Svetalana Mandić
Deponija Mislov do, Foto: Svetalana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, naredne sedmice potpisaće ugovor konzorcijumom koga čine firme "Tecon" iz Beograda i "E3" iz Podgorice, koje su po javnom pozivu izabrane za izradu "Studije izvodljivosti sanacije deponije Mislov do, sa idejnim rješenjem mogućnosti izrade gasne elektrane korišćenjem bio-gasa".

Sa predstavnicima pomenutih firmi, danas su održali sastanak predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, i sekretari sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, za saobraćaj i komunalne poslove i za investicije i projekte, Đorđije Manojlović, Vidak Krtolica i Jelena Šekarić, sa saradnicima.

"Predstavnici konzorcijuma prezentovali su plan izrade Studije i podnijeli sve tražene zakonske akte, koji dokazuju da su kompetentni za obavljanje navedene djelatnosti. Izvršili su i prezentaciju samog konzorcijuma“, navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

Sa sastanka u Opštini Nikšić
Sa sastanka u Opštini Nikšićfoto: Opština Nikšić

Kako su istakli, Manojlović je dostavio neophodne podatke vezane za deponiju, koji su traženi od strane izvođača, u cilju što kvalitetnijeg obavljanja predstojećih zadataka.

"Dogovoreno je da se tokom sljedeće nedjelje obavi radna posjeta predstavnika konzorcijuma Opštini, prilikom koje bi se izvršilo hitno 3D termalno snimanje deponije, kako bi Opština dobila mogućnost da preventivno djeluje u cilju sprečavanja požara. Tako će deponija, u najvećoj mogućoj mjeri, biti kontrolisana – do konačne sanacije“, stoji u saopštenju.

Nakon završene Studije, Opština će raspisati Javni poziv za izbor izvođača za sanaciju deponije.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, koja je udaljena oko šest kilometara od centra Nikšića, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će deponija, površine od oko dva hektara, biti privremenog karaktera i da će je zatvoriti nakon pet godina, a prostor rekultivisati. To se nije dogodilo, a procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu. Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde. Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Prethodna lokalna uprava je godinama obećavala zatvaranje i sanaciju deponije, ali do toga nije došlo.

Bonus video: