U službama za zaštitu i spašavanje sve manje ruku, sve više posla

Kolašinska Služba pokriva teritoriju od skoro 900 kvadratnih kilometara, a mogla bi spasti na pet vatrogasaca. Dva vatrogasca pokrivaju smjenu u gusinjskoj Službi, iako su zaduženi i za veći dio Nacionalnog parka Prokletije. Prema Zakonu o zaštiti i spašavanju, zaposleni imaju pravo na prestanak radnog odnosa na lični zahtjev, ako navrše najmanje 53 godine života i 30 staža

34918 pregleda 10 komentar(a)
U podgoričkoj Službi 26 zaposlenih ima pravo na penziju, Foto: Boris Pejović
U podgoričkoj Službi 26 zaposlenih ima pravo na penziju, Foto: Boris Pejović

Kolašinska Služba zaštite i spašavanja mogla bi spasti na pet vatrogasaca, što je za teritoriju od skoro 900 kvadratnih kilometara, koliko pokrivaju, nedovoljno. Nisu optimisti kad je u pitanju prijem novih zaposlenih, jer za to moraju dobiti saglasnost Ministarstva finansija. Tvrde i da većina službi nema uslove za obuku novih kolega, pa je upitno kako će ispuniti uslove koje propisuje Zakon o zaštiti i spašavanju.

To je, pored ostalog, “Vijestima” rekao Željko Darmanović, komandir Službe zaštite i spašavanja Kolašin, u odgovoru na upit o kadrovskim kapacitetima nakon što su početkom godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona, prema kojima, članom 46f, zaposleni osim na osnovu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, imaju pravo na prestanak radnog odnosa na lični zahtjev, ako navrše najmanje 53 godine života i 30 godina staža osiguranja. Uslov je i da su od tih godina, najmanje 15 efektivno proveli na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficije).

To pravo pripadnici službi zaštite i spašavanja mogli su da iskoriste od prvog januara do kraja godine.

”Služba zaštite i spašavanja Kolašin, koja pokriva teritoriju od 897 kilomatara kvadratnih (šesta opština po površini u Crnoj Gori), ima ukupno zaposlenih 11 vatrogasaca, komandir i jedan administrativno operativni izvršilac, koji zbog nedostataka vatrogasaca, radi praktično kao vatrogasac. Od ovog broja zaposlenih, jedan je skoro neprekidno odsutan (bolovanje), četiri vatrogasca i komandir ispunjavaju uslove po članu 46f za penzionisanje”, rekao je Darmanović “Vijestima”.

Požar u kolašinskim selima, mart 2022
Požar u kolašinskim selima, mart 2022 foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

Prema njegovim riječima, zahtjev za penziju podnio je zasad samo komandir. Uslove ispunjava i pripadnik Službe koji je na bolovanju, ali još se nije zvanično obratio poslodavcu po tom pitanju.

”Ako se penzioniše pet vatrogasaca i primijeni član 46e (dva vatrogasca imaju preko 55 godina života), služba će ostati sa pet vatrogasaca, a pošto je u toku oglas za prijem dva vatrogasca, pošto smo mi opština sa reprogramom duga, ne možemo da primimo nijednog vatrogasca bez saglasnosti Ministarstva finansija. Prema važećoj sistematizaciji, predviđeno je 16 vatrogasaca-spasilaca, ali bez prethodno pribavljene saglasnosti, ne možemo primiti nikoga”, rekao je Darmanović “Vijestima”.

Kaže i da službe zaštite “pripadaju lokalnim samoupravama, a država nije donijela zakon kojim se definiše minimum vatrogasaca-spasilaca da pokrije jednu smjenu”.

Kolašin požari
foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

”I koji je minimum lične zaštitne i ostale opreme koja mora da se posjeduje za uspješnost intervencija, pa to zavisi od mogućnosti lokalnih uprava koliki broj vatrogasaca može da plati, a ne kolike su stvarne potrebe. Siromašne opštine poput Kolašina i drugih opština sa sjevera, nemaju novčanih sredstava, ili to što imaju radije upotrebljavaju u druge svrhe, kada ih zakon ne obavezuje”, kaže on.

Nakon penzionisanja dijela zaposlenih, u službama zaštite slijedi popunjavanje radnih mjesta. Konkurs, međutim, ne može biti raspisan do formalnog odlaska u penziju onih koji su podnijeli zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Darmanović iz kolašinske Službe zaštite kaže da u Crnoj Gori ne postoji sistem ni obrazovne ustanove za edukaciju vatrogasaca.

”Već se vatrogasci-spasioci mogu primiti i obučavati u službama, što je dugotrajan proces, pogotovo otežan za većinu službi koje ne mogu obučavati novoprimljene zbog nedostatka ‘uslova za obuku’”, rekao je on.

požar, pozar Nikšić, Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Prema Zakonu, za vatrogasca spasioca može da se primi lice koje, pored opštih, ispunjava i posebne uslove: da ima položen stručni ispit za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i spašavanja, da lice nije starije od 25 godina prilikom prvog zasnivanja radnog odnosa u službi na poslovima vatrogasac-spasilac, te da ima položen vozački ispit “C” kategorije.

Normalno funkcionisanje, kako su rekli redakciji, upitno je i u Službi u Gusinju, koja nema ni komandira, i gdje dva vatrogasca pokrivaju smjenu, a posla je na teritoriji Nacionalnog parka Prokletije kažu - dosta.

”Služba zaštite i spašavanja Opštine Gusinje, ima samo jedno specijalno vozilo od četiri tone vode. Opština pokriva 60 odsto teritorije Prokletija, često imamo intervencije spašavanja turista, intervencije koje koštaju, i koje se uglavnom izvršavaju neadekvatnim opremom, odnosno privatnim, jer nemamo terensko vozilo... Dva vatrogasca spasioca ne mogu izvršiti sve radnje, od toga da treba nadzor nad vozilom i opremom, a samo jedan vatrogasac-spasilac ne može intervenisat sam...”, rekao je “Vijestima” Edon Balidemaj, potpredsjednik Opštine.

Služba zaštite i spašavanja Gusinje formirana je u septembru 2020, kada su, rekao je on, dobili i objekat. Normalno funkcionisanje, kaže Balidemaj, poremetile su različite kontrole.

Planina Vojnik, požar
foto: Svetlana Mandić

”Do današnjeg dana imali smo preko deset različitih ‘kontrola’, od Tužilaštva, Upravne inspekcije, Državne revizorske institucije (DRI)...”, rekao je Balidemaj, dodajući da je ta služba “zadužena za sve, a zakonski limitirana, te bez podrške Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), odnosno Direktorata za zaštitu i spašavanje.

”Koji su tu samo da ‘daju naloge’... Predsjednica Opštine je imenovala vršioca dužnosti komandira, ali po nalogu Upravne inspekcije isti je razriješen. Ja, kao potpredsjednik Opštine, dobio sam Odluku o povjeravanju poslova iz djelokruga predsjednice Opštine... Tri puta je raspisan javni konkurs za prijem komandira i nijedan ne ispunjava uslove...”, rekao je Balidemaj.

U gusinjskoj Službi devet je vatrogasaca-spasilaca, od kojih jedan ispunjava uslove za penziju.

”Imamo ukupno devet vatrogasaca-spasilaca, tri od njih su preuzeti od Opštine Plav, što znači da šest su novozaposlenih. Prema našim procjenama, jedna smjena treba imati tri ili više vatrogasca-spasilaca. U slučaju kada se desi neka nezgoda, dva vatrogasca-spasioca ne mogu izvršiti sve radnje, treba nadzor nad vozilom i opremom, a samo jedan vatrogasac-spasilac ne može intervenisat sam...”, rekao je Balidemaj.

U podgoričkoj, te službama u Pljevljima, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kotoru i Baru, kako su rekli redakciji, rad značajno ne remeti to što je novi Zakon o zaštiti i spašavanju omogućio zaposlenima da, uz ispunjene uslove, podnesu zahtjev za prestanak radnog odnosa.

požar Podgorica
foto: Boris Pejović

U podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja trenutno su na neodređeno vrijeme angažovana 93 vatrogasca-spasioca, uključujući vođe grupa i šefove odsjeka za operativno djelovanje. Prema izmjenama Zakona, odnosno na osnovu člana 46f, kako su rekli “Vijestima”, 26 vatrogasaca-spasilaca steklo je pravo na odlazak u penziju.

”Do 31. 12. 2022. godine 26 vatrogasaca-spasilaca će iskoristiti pravo na odlazak u penziju pod povoljnim uslovima... U Službi u narednom periodu slijedi popunjavanje radnih mjesta na poziciji vatrogasac-spasilac, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje Službe”, rekli su “Vijestima”.

U barskoj Službe zaštite i spašavanja, pravo iz člana 46f Zakona o zaštiti i spašavanju, kako su kazali, ostvarilo je osam zaposlenih, a njihov radni odnos prestao je zaključno sa oktobrom.

Bar, požar Bar, Črvanj požar, Črvanj, požar
foto: Opština Bar

”Trenutno imamo angažovano 10 izvršilaca, vatrogasca-spasilaca, na određeno vrijeme, i raspisan je javni oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme osam izvršilaca, vatrogasaca-spasilaca. Služba funkcioniše nesmetano, organizovana u skladu sa Pravilnikom”, rekli su “Vijestima” iz barske Službe.

U bjelopoljskoj Službi zaštite uslov za odlazak u penziju stekla su četiri zaposlena, ali do prije nekoliko dana, kada su “Vijestima” i dostavili odgovor, niko od njih nije podnio zahtjev za prestanak radnog odnosa. U toj službi, kako je kazao komandir Milonja Rakonjac, 24 su zaposlena, a ove godine pet je zaposleno na neodređeno vrijeme.

Iz pljevaljske Službe zaštite i spašavanja kazali su da su dva zaposlena iskoristila pravo na odlazak u penziju.

”Odlazak dvojice zaposlenih nije značajno uticao na rad službe, jer smo u međuvremenu primili tri nova radnika”, rekli su “Vijestima”.

požar, vatrogasci
foto: Shutterstock

Na osnovu člana 46f Zakona o zaštiti i spašavanju, dvoje zaposlenih ispunilo je uslov za odlazak u penziju i u Službi zaštite Danilovgrad. Zahtjev je, međutim, podnijelo samo jedno lice. Drugi zaposleni, kako su rekli “Vijestima”, zasad je raspoređen na drugim poslovima i radnim zadacima u sklopu Službe.

”Kako je po sili zakona prestalo njihovo angažovanje na operativnim poslovima vatrogasca spasilaca došlo bi do nemogućnosti funkcionisanja i organizovanja rada u neprekidnom trajanju od 24 časa. Radi rješavanja ovog problema na vrijeme smo isto predvidjeli Kadrovskim planom, zatražili i dobili saglasnost od Ministarstva finansija za prijem dva vatrogasca spasioca, raspisali javni oglas i po okončanom postupku zaposlili dvojicu mladih ljudi. Trenutno na operativnim poslovima u Službi zaštite i spašavanja Danilovgrad imamo 15 zaposlenih lica (četiri smjene), što je neki minimum za funkcionisanje i organizaciju rada od 24 časa”, rekli su iz danilovgradske Službe.

Dodali su i da u toku ljeta, kad je to neophodno, na određeno vrijeme zaposle i određeni broj vatrogasaca spasilaca.

Kotorska Služba zaštite je, kako su rekli “Vijestima”, bez problema prebrodila odlazak pet kolega u penziju.

”Zahvaljujući tome što je prostor Boke Kotorske od skora bogatiji za jedan veći broj dobrovoljnih vatrogasnih društava, odakle se može crpiti kadar za upražnjena radna mjesta u sve tri bokeljske službe zaštite i spašavanja”, rekli su redakciji.

U toj Službi, inače, zaposlena su 24, a u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Perastu, koji je dio Opštinskog sistema zaštite i spašavanja, 12 profesionalnih vatrogasaca. Ukupno - 36. Početkom ljeta, penzionisano je pet lica, a iz Službe zaštite Kotor tvrde da njihov odlazak nije u većoj mjeri uticao na njeno funkcionisanje.

Od obećane nagrade još ništa

”Svi koji učestvuju u gašenju požara biće nagrađeni od države”, obećao je tokom ljeta tada aktuelni, sada premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

On je nakon velikog požara koji je ugrožavao obližnje kuće, sredinom avgusta sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i direktorom Direktorata za vanredne situacije Miodragom Bešovićem posjetio je kotorske vatrogasce na lokalitetu Dražin vrt.

U telegramu je čestitao lokalnim službama zaštite i spašavanja i obećao i nagrade. Krajem avgusta, dijelu medija Abazović je rekao da će o nagradi za vatrogasce riječi biti na sjednici u septembru.

Do danas, obećanje vatrogascima nije ispunjeno.

Bonus video: