Obilježeno 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta: Veliki jubilej za Univerzitet i Crnu Goru

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović istakla je ulogu Biotehničkog fakulteta u sveukupnom razvoju poljoprivrede

3061 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Univerzitet Crne Gore
Sa svečanosti, Foto: Univerzitet Crne Gore

Obilježeno je 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Tim povodom, kako se navodi u saopštenju Univertiteta Crne Gore, uručene su nagrade najboljim studentima, kao i plaketa i povelja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Svečanoj akademiji prisustvovale su, kako je saopšteno, visoke zvanice, predstavnici ministarstava, diplomatski kor i akademske zajednice.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović, je kazao da je naučnoistraživački proces u oblasti poljoprivrede stariji od osnivanja Univerziteta koji, sa svojim organizacionim jedinicama, već više od pola vijeka predstavlja vodeću naučnoistraživačku, umjetničku i obrazovnu instituciju u Crnoj Gori.

Ne treba mnogo govoriti, dodao je, o uslovima života početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori, kada je sam život bio pitanje opstanka u Crnoj Gori, "u borbi čovjeka s prirodom, protiv osvajača, sa samim sobom...“, pa je, kako ističe, za divljenje i ponos osnivanje tadašnje Državne ogledne stanice za južne kulture u Baru.

"Ovo je veliki jubilej ne samo za ovu ustanovu već i za Univerzitet Crne Gore i za državu", poručio je Božović.

Dodao je da je fokus institucije uvijek bio na nauci, istraživanju, inovacijama, a od 2005. godine i na obrazovanju visokoškolskog kadra u oblasti poljoprivrede, time zaokružujući svaki aspekt koji je neophodan za razvoj Crne Gore, a kojoj je to i strateški važna privredna grana.

Dekanka Biotehničkog fakulteta Božidarka Marković osvrnula se, kako je saopšteno, na istorijat fakulteta, važne datume i tri ključne djelatnosti Fakulteta: nastavu, naučnoistraživački rad i stručno-savjetodavne poslove, navodeći brojne uspješne rezultate, a posebno u domenu međunarodne saradnje na polju nauke.

Marković je istakla da zadatak svake generacije jeste i biće da nadogradi ono što su stvorile prethodne.

"Ostajući posvećeni viziji Biotehničkog fakulteta da bude vodeća visokoškolska i naučnoistraživačka institucija koja kreira nova znanja i primjenjuje ih u razvoju poljoprivrede Crne Gore, još dosljednije ćemo ostvarivati našu misiju - da uz primjenu savremenih nastavnih metoda obrazujemo stručnjake koji će moći da odgovore na sve brojnije izazove u savremenoj poljoprivredi, prehrambenoj industriji i naučnoistraživačkom radu“, kazala je Marković.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović istakla je ulogu Biotehničkog fakulteta u sveukupnom razvoju poljoprivrede, ali i u pripremi svih strateških i programskih dokumenata koji se odnose na pametnu specijalizaciju.

"Ogroman kapacitet za inovacije u ovom sektoru nalazi se upravo u vodećim istraživačkim ustanovama kao što je Biotehnički fakultet, koji je već kroz inovativne programe i projekte podržane od strane Ministarstva došao do konkretnih rezultata i pronalazaka. Na nama ostaje da što prije učinimo operativnim usluge Naučno-tehnološkog parka i Kancelarije za tehnološki transfer, kako bi ovako značajan inovacioni potencijal dobio priliku da bude komercijalizovan i nađe svoje mjesto na crnogorskom i svjetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković iskazao je posebnu zahvalnost Marković na predanom radu i saradnji u prethodnom periodu.

"Imamo intenzivnu saradnju sve sa ciljem da naši studenti imaju adekvatne uslove za sticanje znanja i praktične obuke i u tom pravcu smo odlučni da i ove godine i u periodu koji je pred nama opredijelimo značajna sredstva za renoviranje i opremanje labaratorija, Oglednog imanja, opreme i mehanizacije“, kazao je Joković.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Živković uputio je čestitke za 85 godina naučnoistraživačkog rada.

Za uspješnu višedecenijsku saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, kao i saradnju sa Ministarstvom nauke i tehnologije, Božović je, kako je saopšteno, uručila povelje koje su u ime ministarstava primili Šćepanović i Joković.

Dodaju da je plaketa zahvalnosti uručena glavnom i odgovornom uredniku časopisa "Poljoprivreda i šumarstvo”, Miliću Čuroviću, jednom od simbola BTF-a, koji je do sada objavio 2.500 naučno-stručnih priloga, još od 1955. godine, kada je iz štampe izašao prvi broj.

"Na najnovijoj rang listi naučnih časopisa koju objavljuje Scientific Journal Rankings naš časopis klasifikovan je u kvalitativnu kategoriju Q3", poručeno je.

Kazali su da je plaketa dodijeljena i timu FP7 REGPOT projekta "Unapređivanje naučne osnove za održivi razvoj crnogorske poljoprivrede – AgriSciMont“, koju je primila Jelena Zindović.

Taj projekat je, kako navode, dao snažan pečat unapređenju reputacije Biotehničkog fakulteta jačanjem njegovih tehničkih i kadrovskih potencijala, partnerstvima sa drugim institucijama i podržao internacionalizaciju Biotehničkog fakulteta.

Studenti kojima su, kako je saopšteno, na svečanosti dodijeljene nagrade zbog najbolje ostvarenog uspjeha od osnivanja fakulteta do danas, su Marija Markoč, Milena Đokić, Mira Bubanja, i Milica Andrović.

Bonus video: