Bez kriterijuma u radnu grupu

Mišljenje ASK o članovima skupštinskog tijela koje se bavi izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije

5437 pregleda 3 komentar(a)
Sa posljednjeg sastanka Radne grupe, Foto: Skupština Crne Gore
Sa posljednjeg sastanka Radne grupe, Foto: Skupština Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije upozorila je da način sačinjavanja skupštinske Radne grupe koja se bavi izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije ostavlja prostor za različite vrste zloupotreba i time stvara pogodno tle za razvoj koruptivnih rizika.

Zaključkom Kolegijuma predsjednice Skupštine Danijele Đurović krajem decembra sačinjena je radna grupa koju bi trebalo da čini šest osoba, po dva poslanika iz vlasti i iz opozicije i dva predstavnika nevladinih organizacija.

Tim dokumentom poznata su imena samo četiri od šest članova, a to su poslanici Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović i Demokrata Momo Koprivica, i Vanja Ćalović Marković ispred Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Ana Đurnić ispred Instituta Alternativa (IA). Imena poslanika opozicije nisu navedena.

”Radna grupa koja ima sastav koji nije unaprijed utvrđen, u kome dva člana radne grupe nijesu određena, utvrđivanje sastava radne grupe na principu ‘otvorene liste’, pod pretpostavkom da je na taj način formirana da bi se obezbijedio kvorum, čime bi se stvorio privid legitimiteta ili da bi se naknadno mogla popuniti preostala mjesta, govori prije svega o nedostatku bilo kakvih kriterijuma za formiranje ove radne grupe”, navodi se u mišljenju direktorice Agencije Jelene Perović.

Radna grupa je do sada imala više sjednica. Rok do kada bi Radna grupa trebalo da završi sa radom je 1. maj.

”Obrazovanje radne grupe primjenom širokih diskrecionih ovlašćenja predsjednice Skupštine i dijela poslanika, članova skupštinskog Odbora za antikorupciju, nedostatkom transparentnosti, te bez unaprijed utvrđenih uslova i kriterijuma, nedvosmislen je korupcijski rizik koji dovodi u pitanje budući rad i legitimitet ove radne grupe”, navodi se u mišljenju.

Ovaj proces treba, prema mišljenju Agencije, da podrazumijeva širi konsenzus kojim se obezbjeđuje potreban nivo transparentnosti i participativnosti zakonodavnog postupka, čime se stvaraju uslovi u kojima zainteresovana stručna javnost može da doprinese kvalitetu propisa.

”...Smanjujući prostor za favorizovanje pojedinačnih interesa, što je teško očekivati, ako se ima u vidu da je predmetna radna grupa sačinjena od dva predstavnika parlamentarne većine i dva predstavnika NVO koje su izabrane bez unaprijed utvrđenih kriterijuma u postupku koji nije pratila transparentnost”, navodi se u mišljenju koje potpisuje direktorica Perović.

Bonus video: