Obilježen dan Muslimana Crne Gore u Bijelom Polju

Skoro dvije decenije Muslimani su skoro stoprocentno građanski orijentisani

3064 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa obilježavanja dana Muslimana Crne Gore, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj sa obilježavanja dana Muslimana Crne Gore, Foto: Jadranka Ćetković

Nacionalni dan Muslimana Crne Gore obilježen je večeras u Centru za kulturu prigodnom svečanošću, koju je organizovao Savjet Muslimanskog naroda (SMNCG).

Predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić je podsjetio da je Knjaz Nikola 20. juna 1920. godine za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića.

Time su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda, a izborom tog datuma potvrdili su vjekovnu privrženost jedinoj državi Crnoj Gori. Mi druge države nemamo niti ćemo je imati, kao ni drugog jezika, osim crnogorskog”, kazao je Vulić, dodajući da je to stav više od 25.000 Muslimana koji žive u Crnoj Gori.

Napomenuo je da su u posljednje dvije decenije crnogorski Muslimani skoro stoprocentno građanski orijentisani, da nemaju svog predstavnika u parlamentu, da se nalaze na vjetrometini. “ Za sada samo je Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore uz uz povremenu podršku nedavno formirane Partije crnogorskih Muslimana, taj koji pokušava konkretnim akcijama da zaštiti nacionalno, kulturno blago koje donosimo našoj zemlji, ali i da zaštitimio prava građana koji pripadaju našem nacionalnom korpusu. Mi se nećemo odricati onoga što su nam preci ostavili”, kazao je Vulić.

Proslavu je upotpunio koncert ilahija, kasida i sevdalinki.

Bonus video: