Automobili Gradske TV gotovo svakog mjeseca u Srbiji i BiH: Čije su priče iz Beograda i Sarajeva?

Dva službena vozila Gradske TV često na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica i Podgorica-Sarajevo-Podgorica, a čitaoci upozoravaju i na saobraćajne prekršaje. Iz RTV Podgorica ne odgovaraju ko i na osnovu kojeg akta putuje na tim relacijama

48615 pregleda 224 reakcija 77 komentar(a)
Službeni automobil Gradske na ulazu u Crnu Goru, granični prelaz Dobrakovo, Foto: Čitalac-reporter
Službeni automobil Gradske na ulazu u Crnu Goru, granični prelaz Dobrakovo, Foto: Čitalac-reporter

Službena vozila Radio televizije Podgorica (Gradska TV) redovna su na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica, ali i Podgorica-Sarajevo-Podgorica, ali iz tog lokalnog medija ne žele da odgovore zbog čega i kome građani plaćaju taj prevoz.

Iz putnih naloga koje je Gradska objavljivala proljetos, tokom predizbornih ciklusa, zaključuje se da je jedno od tri službena vozila bar jednom mjesečno išlo do Beograda i nazad.

Da je ista praksa nastavljena, svjedoči i video materijal koji je “Vijestima” dostavio čitalac-reporter u nedjelju 29. oktobra - te večeri je službeno vozilo marke “reno klio”, registarskih oznaka PG CGL 07, preticalo na punoj liniji između srbijanske i crnogorske granice, prema graničnom prelazu Dobrakovo.

Iz Gradske TV ni nakon gotovo mjesec dana ne odgovaraju na upit redakcije u vezi sa tim koliko često i koga su službena vozila prevozla na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica.

Iz RTV Podgorica ne odgovaraju na pitanja: Rade Vojvodić
Iz RTV Podgorica ne odgovaraju na pitanja: Rade Vojvodićfoto: Boris Pejović

Nije odgovoreno ni na pitanja koja se tiču kršenja saobraćajih pravila 29. oktobra.

Preko pune linije do granice

Čitalac-reporter je 29. oktobra snimao službeno vozilo marke “reno klio”, registarskih oznaka PG CGL 07. Kako se vidi na snimku, to vozilo pretiče na punoj liniji, između dvije državne granice. Čitalac tvrdi da se vozilo često nije pridržavalo saobraćajnih propisa. Čitalac je dodatno poslao fotografiju vozila na graničnom prelazu Dobrakovo, naglašavajući da su u automobilu “vozač i ženska osoba na zadnjem sjedištu”.

Pretragom na internetu dolazi se do podatka da je to vozilo jedno od tri u posjedu Gradske TV.

Prema podacima iz putnih naloga sa sajta RTV Podgorica, taj lokalni medij posjeduje tri službena vozila. Radi se o dva vozila marke “reno klio”, dok vozilo “golf 7” vozi vršilac dužnosti direktora Rade Vojvodić.

U nalogu za službeno vozilo PG CGL 08 za 2. mart upisana je kilometraža od Beograda do Podgorice. Službeni automobili su tokom aprila više puta vozili na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica. Tako je “reno klio”, oznaka PG CGL 07 ubilježio relaciju Podgorica-Beograd 19. aprila, a Beograd-Podgorica dan kasnije - 20. aprila. Drugi službeni “reno klio” (PG CGL 08) prema Beogradu vozio je 23. aprila, a prema Podgorici 26. aprila.

RTV Podgorica
foto: Čitalac reporter

Prema putnim nalozima, među kojima su neki polovično skenirani i ne vide se ni odredišta ni kilometraže za neke sedmice, jedan od dva “klija” i u maju je korišćen na istoj relaciji. Iz Podgorice za Beograd je otišao u srijedu, 10 maja. Vratio se iz Beograda u nedjelju, 14. maja.

Službena vozila Gradske TV “redovna su i na relaciji” Podgorica-Sarajevo-Podgorica. Tako je, prema putnim nalozima, 22, 23. i 24. januara vozilo do Sarajeva i nazad. Slična je situacija bila i krajem narednog mjeseca, od 25. do 27. februara, kao i početkom aprila i početkom juna.

Nadležni da istraže zloupotrebe

Zloupotrebe službenih automobila su pojave koje je jako teško iskorijeniti iz svijesti građana, upozoravaju iz Građanske alijanse.

“Ako uzmemo u obzir i da su sankcije uglavnom blage i simbolične jasno je zbog čega se nastavlja sa lošom praksom”, istakla je pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji Aleksandra Dubak.

Ona je naglasila da svaka upotreba službenih vozila mora biti u skladu sa pravilima i propisima.

“Svi oni koje građani plaćaju za njihov rad, moraju imati odgovornost prema građanima i obavezu za odgovornim korišćenjem sredstava koja su im data na raspolaganje. Napominjemo i da ovako neprimjerno ponašanje ujedno stvara negativnu percepciju o institucijama i vrlo lako dovodi do gubitka povjerenja građanja u njihov rad”, istakla je Dubak.

Ona je poručila da je važno da se uspostave efikasni mehanizmi nadzora, ali i kontrole, kako bi se zloupotrebe službenih vozila za početak svele na minimum.

“Pozivamo nadležne da istraže da li je u ovim postupanjima bilo zloupotrebi i da se sankcionišu svi koji su se ogriješili o zakon”, kazala je.

Bez odgovora na pitanja

“Vijesti” su početkom mjeseca pitale RTV Podgorica koliko službenih vozila imaju i koliko često su tokom prethodnih deset mjeseci službeni automobili vozili na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica ili na relaciji Podgorica-Sarajevo-Podgorica, kao i da li tim automobilima upravlja neko od zaposlenih.

Iz RTV Podgorica nijesu odgovorili na ta pitanja, ali ni kojim povodom službeni automobili gotovo svakog mjeseca prelaze državnu granicu sa Srbijom i BiH, ko se o trošku građana Podgorice vozi na tim relacijama i na osnovu kojeg akta te lokalne, medijske kuće.

Bonus video: