Đukić na skupu u Portugalu: Pomorsku baštinu stavljaju u evropski kontekst

“Učešće na ovom seminaru doprinijeće nastavku širenja poznanstva sa predstavnicima visokih evropskih krugova, promovisanju muzeja i Tivta kao ozbiljnog sagovornika u prihvatanju i sprovođenju dobrih praksi iz EU, inkorporirajući ih na lokalni nivo kroz promovisanje evropskih vrijednosti lokalnog nasljeđa i zajedništva, a što predstavlja širi javni interes”

2254 pregleda 0 komentar(a)
Danijela Đukić, Foto: Opština Tivat
Danijela Đukić, Foto: Opština Tivat

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić na poziv "European Maritime Heritage" (EMH) učestvovaće 13. januara na seminaru na temu “Ka evropskoj mreži baštenskih luka” u Lisabonu.

Đukić, koja je nakon dolaska na čelo JU Muzej i galerija Tivat prošle godine pokrenula niz aktivnosti u toj ustanovi na očuvanju i prezentaciji lokalne pomorske baštine Tivta i Boke, na međunarodni skup u Portugalu odlazi na poziv Žoaa Almeide, predsjednika EMH-a, organizacije za zaštitu evropskog Pomorskog nasljeđa.

“Učešće na ovom seminaru doprinijeće nastavku širenja poznanstva sa predstavnicima visokih evropskih krugova, promovisanju muzeja i Tivta kao ozbiljnog sagovornika u prihvatanju i sprovođenju dobrih praksi iz EU, inkorporirajući ih na lokalni nivo kroz promovisanje evropskih vrijednosti lokalnog nasljeđa i zajedništva, a što predstavlja širi javni interes”, kazala je juče tim povodom Đukić.

Uz brojne visoke stručnjake, profesore, eksperte iz razih oblasti koji će predstaviti ideju i važnost zajedničkih akcija u ovom pravcu, u uvodnom dijelu simpozijuma prisutnima će se obratiti Žoao de Almeida predsjednik EMH, Augusto Salgado direktor Pomorskog muzeja Lisabona, Antonio Visente zamjenik šefa predstavništva Evropske Komisije i Diogo Moura ispred Odbornika za kulturu Savjeta grada Lisabona.

“Teme koje će biti predstavljene odnose se na baštenske luke, promovišući ideje ka održivoj budućnosti i važnosti razumijevanja luka, dok će veći dio tema biti posvećen primjerima dobrih ustaljenih i svjetski prepoznatih praksi Italije, Velike Britanije, Švedske, Španije i Portugalije”, istakla je Đukić.

Evropsko Pomorsko Nasljeđe (European Maritime Heritage) inače, predstavlja udruženje koje nastoji da štiti materijalne relikvije pomorske prošlosti na evropskom kmontinentu, kao i nematerijalno kulturno nasljeđe povezano sa morem i pomorstvom. Ideja i organizacija je rođena u istorijskoj luci Amsterdama 1992. godine.

"Od autora 'Povelje Barselone' do učešća u internacionalnom sporazumu 'Memorandum razumijevanja za međunarodna putovanja tradicionalnih brodova' samo je neznatan dio aktivnosti kojima je ovo udruženje profesionalaca doprinijelo da se tradicionalni drveni jedrenjaci prepoznaju u zakonskim legislativama i plovidbama. Pomorstvo je kompas organizacije koja promoviše i čuva tradicionalne ideje i baštinu, za prenošenje budućim generacijama", kazala je Đukić dodajući da EMH u kontinuitetu sarađuje sa brojnim evropskim organizacijama, muzejima i pojedincima.

Đukić koja je ranija radila kao kustoskinja Muzeja grada Perasta inače, još od 2015. u kontinuitetu promoviše ideje EMH-a u Crnoj Gori, kao i aktivnosti Udruženja Mediteranskih Pomorskih Muzeja (AMMM).

Te aktivnosti ona je dodatno intenzivirala od kada je lani izabrana za direktoricu JU Muzej i galerija Tivat gdje je minulih mjeseci dosta toga urađeno upravo na izučavanju, zaštiti i promociji lokalnog tivatskog i bokeškog pomorskog, brodograđevnog i ribarskog nasljeđa. Radom i aktivnim učešćem na onlajn sastancima, ovaj lokalni muzej postao je prepoznat u evropskim krugovima, organizacijama i kod slučnih muzejskih ustanova u inostranstvu.

“Prisustvovanjem na konferencijama, forumima, seminarima i radionicama naš muzej je uložio mali trud, koji se već vraća kroz brojne benefite koje JU Muzej i galerija Tivat dobija od evropskih muzeja – smjernice za model održivosti i način finansiranja do reevaluacije kolekcija i mogućnosti zajedničkih projekata. JU Muzej i galerija Tivat je prvi muzej u Crnoj Gori koji se našao na evropskoj mapi muzeja koji su pokrenuli akcioni plan za održivi razvoj. Prepoznajemo potrebu za proširivanjem kadrovskih kapaciteta ka osnaživanju muzeja kao krovne institucije u gradu u okviru svoje djelatnosti, kao i važnosti kontinuirane saradnje lokalne samouprave i muzeja zarad dobrobiti zajednice”, istakla je Đukić.

Naglasila je da tradicionalni muzej kakva je u načelu ideja za osnivanjem muzeja bila davnih 70-tih i 80-tih godina, danas mora biti osavremenjen modernim načinima muzeološke prakse i prezentacije fondova usklađenim sa potrebama savremenog društva.

“Stoga nastojimo i da JU Muzej i galerija Tivat predstavlja ne samo tradiciju stanovnika područja Tivta i Boke Kotorske kao šireg konteksta ka shvatanju istorijata i razvoja, već i potrebu praćenja i prezentovanja savremenih tokova i promjena u društvu, zajednici i lokalnoj samoupravi, ali i potrebu stavljanja fokusa na jačanje i izgradnju kapaciteta na relaciji lokalna samouprava-muzej-zajednica, pritom stavljajući interes, potrebe i jačanje rezilientnosti društva u prvi plan. Upravo u odnosu na savremene potrebe i promjene evropska muzejska zajednica od svih muzeja i profesionalaca traži djelovanje, promovisanje i širenje svijesti svih vrijednosti za održivu zajednicu, razvoj strateškog plana i kampanja u institucijama, usklađivanje muzejskih akcija sa nacionalnim politikama ili preduzimanje radnji u njihovom odsustvu, istovremeno zagovarajući i demonstrirajući sposobnost muzeja da doprinese održivoj transformaciji Evrope”, zaključila je Đukić.

S tim u vezi JU Muzej i galerija Tivat će kako je navela, preduzeti aktivnosti da se star motorena barkasa “Barbara” nekadašnjeg tivatskog Pomorskog arsenala, a koja ima ogroman značaj za lokalnu maritimnu i društvenu istoriju Tivta u posljednjih 100 godina, te se danas u Tivtu čuva kao muzejski eksponat, uskoro uvrsti na međunarodnu AMMM listu brodova od značaja.

Bonus video: