Uređenje Velike skele u Ulcinju: Milionski projekat u magli, ne vide se obrisi savremenog i atraktivnog prostora

Ne zna se kada će radovi na parternom uređenju Velike skele biti završeni

4756 pregleda 1 komentar(a)
Gradilište na Velikoj skeli prazno, Foto: printscreen
Gradilište na Velikoj skeli prazno, Foto: printscreen

Do sada izvedeni radovi na parternom uređenju Velike skele u Ulcinju koštali su preko 800 hiljada eura i ušli su u završnu fazu, ali se i dalje ne vide obrisi savremenog i atraktivnog prostora, kako to izgleda u idejnom pobjedničkom rješenju na tenderu koji je raspisao investitor, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

To se može vidjeti i na snimku koji je prekjuče “Vijestima” dostavio čitalac: gradilište je pusto iako je radni dan, na platou je materijal za popločavanje, cement, mješalica… Na idejno rješenje, zasad podsjećaju samo stubovi za rasvjetu.

Radovi na parternom uređenju Velike skele počeli su u oktobru 2022. godine, a rok za realizaciju projekta bio je 120 dana. Nakon toga, iz Opštine su najavili da će projekat biti završen do početka prošle sezone, ali je i taj rok probijen.

Izvođač radova je firma DOO “Erlang”, a investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800 hiljada eura. S drugom fazom, ukupna investicija iznosi skoro milion eura.

“Vijestima” je nedavno u Morskom dobru rečeno da je projekat ušao u drugu fazu.

“Završena je prva faza radova na parternom uređenju Velike skele. U toku je druga faza popločavanja, nakon čega je planirano kroz Plan korišćenja finansijskih sredstava za 2024. godinu da se saniraju temelji Velike skele nakon dobijenih urbanističko-tehničkih uslova i izrade tehničke dokumentacije. Zaštita Velike skele od udara talasa će se sprovesti na način izgradnje podvodnog napera. Pretpostavka za realizaciju ove investicije je završetak izmjene i dopune DSL-a sektor 63, nakon čega će biti urađena tehnička dokumentacija, a samim tim realizovana ova investicija”, pisalo je u odgovoru JP na pitanje u kojoj su fazi radovi na parternom uređenju Velike skele i kako JP planira da zaštiti taj prostor od udara velikih talasa. Nijesu tada odgovorili na pitanje u vezi sa tim kada se može očekivati realizacija tog milionskog projekta i vrlo značajnog projekta.

Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada.

Uz stijene ispod Starog grada planirano je formiranje zelenog pojasa, zone sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent.

Tokom izrade glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena.

U međuvremenu, u kompaniji Erlang “Vijestima” je potvrđeno da su već na samom početku izvođenja radova konstatovana značajna nepoklapanja stvarnog stanja na terenu sa izrađenim projektom, u dijelu betonske podloge šetališta.

“Rezultat konstatovanih nepravilnosti jeste prolongiranje rokova, kao i iznalaženje novog tehničkog rješenja za betonsku podlogu šetališta. U novom tehničkom rešenju, iskopani materijal sa skele može se iskoristiti”, naveli su Erlangu.

Realizacijom projekta, Ulciinj će prvi put dobiti i granični prelaz na moru.

Bonus video: