Vučković: Vrhovni sud već godinama ukazuje na potrebu formiranja Službe za obezbjeđenje sudova

Vučković je navela da su u toku pripreme za Opštu sjednicu na kojoj će se intervjuisati kandidati za čelnika najviše sudske instance

8391 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković danas je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj o radu za 2023. godinu kazala da je zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ovaj sud imao u radu Vrhovni sud imao je ukupno u radu 4.994 predmeta, od čega je riješio 3.123 predmeta, dok je ostao neriješen 1.871 predmet.

Prema njenim riječima, stopa efikasnosti u odnosu na priliv predmeta iznosi 92 odsto.

"Tokom prošle godine, sudijsku funkciju u Vrhovnom sudu obavljalo je 14 sudija od 19, a to znači da je popunjenost 73,6 %", navela je Vučković.

Novinare je zanimalo kada će biti izabran novi predsjednik Vrhovnog suda, te koliko sudija nedostaje da bi ovaj sud bio funkcionalan.

Vučković je navela da su u toku pripreme za Opštu sjednicu na kojoj će se intervjuisati kandidati za čelnika najviše sudske instance, te da će biti održana u prvoj polovini maja. Dodala je da je Sudski savjet Crne Gore utvrdio listu kandidata, koja im je dostavljena zvanično juče u 14.30 sati.

"Opšta sjednica na kojoj bi se obavio intervju je u pripemi i biće u prvoj polovini maja, zbog praznika", kazala je Vučković. Podsjetila je da je potrebna dvotrećinska većina, što je 13 glasova, te da je sada u Vrhovnom sudu 17 sudija, jer je tokom ove godine izabrano još dvoje.

Na pitanje koliko sudija nedostaje Vrhovnom sudu da bi bio potupuno funkcionalan, Vučković je kazala da imaju 17 karijernih sudija i da fali jedan izuzetni sudija - koji ima 20 godina radnog staža kao notar, javni izvršitelj, profesor na fakultetu, kao i predsjednik suda.

"U saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom Crne Gore, izrađene su smjernice za primjenu sporazuma o priznanju krivice, na temelju Analize Vrhovnog suda o kaznenoj politici za najteža krivična djela", navela je.

Neizbježno novinarsko pitanje bio je u slučaj "tunel", a vršiteljka predsjednika Vrhovnog suda je uputila da se mediji interesuju kod državnog tužilaštva.

"Vrhovni sud već godinama ukazuje na potrebu formiranja Službe za obezbjeđenje sudova, ali i podizanja nivoa bezbjednosti zaposlenih i građana koji imaju pristup sudovima, a noviji negativni događaji dodatno opterećuju rad u sudovima. U prethodnoj godini, Vrhovni sud je inicirao brojne sastanke sa predstavnicima državnih organa i međunarodnih organizacija, kako bi se unaprijedilo stanje bezbjednosti u sudovima", istakla je Vučković.

Na zgradi u kojoj su sjedišta Vrhovnog suda Crne Gore, Apelacionog suda Crne Gore i Višeg suda u Podgorici, sredinom jula 2023. godine počeli su radovi na rekonstrukciji krova i fasade.

"Rekonstrukcija je dio projekta „Unaprijeđenje efikasnosti sudstva“. Investitor je Uprava za kapitalne projekte, vrijednost radova je oko tri i po miliona eura, a sredstva su obezbjeđena iz IPA fonda EU. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorica donirala je Vrhovnom sudu Crne Gore vrijednu tehničku opremu, koja se sastoji od audio-video uređaja za snimanje sjednica, pres konferencija i sastanaka, koji se održavaju u Svečanoj sali Vrhovnog suda", navela je.

Bonus video: