Na snazi nova pravila sportskog ribolova na ribolovnim vodama na teritoriji opštine Pljevlja

Najveća novost za pljevaljske ribolovce jeste što je od 24.4.2024. godine, po novoj naredbi, minimalna dozvoljena mjera za izlov potočne pastrmke za pljevaljske vode 30 centimetara

3755 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Sportsko-rivolovnog kluba "Lipljen" obavjestili su ribolovce, da su na snazi nova pravila sportskog ribolova na ribolovnim vodama na teritoriji opštine Pljevlja.

Iz Lipljena, koji gazduje ribolovnim vodama u opštini Pljevlja ističu da su nova pravila u skladu sa Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, a koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz prethodno pribavljeno mišljenje Prirodno-matematičkog fakulteta - Univerziteta Crne Gore.

"Najveća novost za pljevaljske ribolovce jeste što je od 24.4.2024. godine, po novoj naredbi, minimalna dozvoljena mjera za izlov potočne pastrmke za pljevaljske vode 30 cm. Ova mjera je, povećana u cilju očuvanja potočne pastrmke, koja je najviše desetkovana pomorom ribe od 5. jula 2019. godine, od strane TE Pljevlja”, saopštili su iz Lipljena.

Na rijeci Ćehotini i njenim pritokama, Otilovićkom i Borovičkom jezeru, lovostaj potočne pastrmke je od 1. oktobra do 1. marta, lipljena od 1. marta do 1. juna, šarana od 1. maja do 15. juna, škobalja od 15. aprila do 1. juna, ostalih ciprinida od 1. maja do 15. juna, a lovostaj mladice do 1. aprila 2026. godine.

Zabranjen je ribolov svih vrsta riba na ribljem plodištu rijeke Ćehotine, od izlaznog tunela u brdu Pliješ do ušća sa rijekom Breznicom, uključujući i samo ušće, na rijeci Breznici od izvorišta do ušća u rijeku Ćehotinu, na Ćehotini od ušća sa Kozičkom rijekom do mjesta Zemunac, a na pritokama Maočnica, Kozička, Vezišnica, Gotovuška, Jugoštica, Voloder i Šklopotnica, zabranjen je ribolov od 1. oktobra do 1. maja.

Na rijeci Ćehotini zabranjen je ribolov od 1. januara do 1. marta, osim na Otilovićkom jezeru, Borovičkom jezeru i na mušičarskim revirima na rijeci Ćehotini od brane na akumulaciji "Otilovići" nizvodno do mosta u selu Rabitlje i na rijeci Ćehotini od Orljanskog mosta nizvodno do Krivog vira. Na rijeci Ćehotini od ušća Vodnjanske rijeke do ušća Kozičke rijeke, zabranjen je ribolov do 1. aprila 2027. godine.

Na ribolovnim revirima na rijeci Ćehotini od brane na akumulaciji “Otilovići” do mosta u selu Rabitlje i na rijeci Ćehotini od Orljanskog mosta do Krivog vira, dozvoljena je samo upotreba mušičarskog alata i opreme (štap, čekrk i kanap), na jedan vještački mamac – mušicu (suva ili mokra muva, ninfa i strimer) bez kontra zaperka, po sistemu “uhvati i pusti” na osnovu revirske dozvole.

Patočna pastrmka se ne smije loviti ispod 30 centimetara, jezerska pastrmka(Otilovićko i Borovičko jezero 50 cm, lipljen 30, šaran(Borovičko jezero) 40, i ciprinide(škobalj,klen) 25 centimetara. mjere ispod kojih se pojedine vrste ribe ne smiju loviti.

Na ribolovnim vodama u opštini Pljevlja zabranjeno je obavljanje privrednog ribolova.

Na rijeci Ćehotini i njenim pritokama sportsko-rekreativni ribolov može se obaviti samo jednim štapom istovremeno. Dozvoljen je ribolov vaser kuglom sa maksimalno tri udice (mušice) na sistemu. Zabranjeno je lovljenje podvodnim mušicama tipa “tirolsko drvce”. Na Borovičkom i Otilovićkom jezeru dozvoljeno je loviti sa maksimalno tri štapa sa po jednom udicom na sistemu.

Zabranjen je ribolov noću, izuzev na Borovičkom jezeru gdje je uz posebnu dozvolu dozvoljen noćni ribolov na šarana u proljeće u terminu od 20 do 5 časova, ljeti od 21 do 4, zimi od 17 do 6 a u jesenjem terminu od 19 do 6 časova.

Zabranjuju se vožnja čamcima na motorni pogon i ribolov iz čamca na Borovičkom jezeru.

Na rijeci Ćehotini i njenim pritokama zabranjen je lov i prihrana svih vrsta riba pomoću prirodnog mamca (crv, glista, skakavac, žaba, peš, gaovica, ukljeva, kavijar i sl.), a na Borovičkom jezeru dozvoljenje dnevni ulov dvije ribe šarana.

Na rijeci Ćehotini i njenim pritokama najveći broj komada dnevnog ulova po vrstama iznosi: Lipljen – 2 komada; Potočna i jezerska pastrmka – 2 komada; Ciprinidi (klen i škobalj) – 6 komada. U toku jednog dana dozvoljeno je uloviti najviše 5 različitih komada ribe.

Bonus video: