Ruglo usred Trebjese

Ostaci balon sale već deceniju i po stoje u srcu park šume

4910 pregleda 4 komentar(a)
Ruinirana Balon sala, Foto: Svetlana Mandić
Ruinirana Balon sala, Foto: Svetlana Mandić

U srcu park šume Trebjesa, u Nikšiću, okružena zelenilom već deceniju i po stoji ruinirana balon sala – ili bolje rečeno njeni ostaci.

Sala je, i kada je izgrađena, 2004. godine, “zalutala” u ambijent kome nikada nije pripadala. Tek njeni ostaci ne pripadaju šumi koja je 2000. godine stavljena pod zaštitu kao posebni prirodni predio.

“Jeste ruglo, ali kako se radi o privatnom suvlasništvu, nijesmo u mogućnosti da odgovorimo kada će sala biti rekonstruisana, jer se radi o značajnim finansijskim sredstvima. Ali, ako ovakvo stanje potraje, postoje načini da se u zakonskim okvirima reaguje i riješi i ovaj problem”, kazali su “Vijestima” 2014. godine iz lokalne uprave.

Stanje je potrajalo i za sedam godina, koliko je prošlo vremena od pomenute izjave do smjene vlasti u gradu pod Trebjesom, problem balon sale, koju su u međuvremenu nebriga i nerad potpuno dokusurile, nije riješen.

Kako su “Vijestima” kazali iz službe predsjednika Opštine, objekat se nalazi na katastarskoj parceli koja je svojina države, sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore.

“ Lokalna samouprava se više puta obraćala Vladi Crne Gore zahtjevom da se Opštini Nikšić prenese pravo raspolaganja na ovom zemljištu, a sve u cilju renoviranja objekta i uljepšavanja park šume Trebjesa”, stoji u odgovoru koji je potpisao rukovodilac Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje, Marko Perućica.

Kako je istakao, odgovor od Vlade povodom njihovog zahtjeva nijesu dobili, tako da Opština nije u mogućnosti da preduzme bilo kakve mjere u vezi balon sale i prostora oko nje.

“Napominjemo da je shodno važećem, kao i budućem prostorno-planskom dokumentu koji je u fazi usvajanja, predviđeno da lokacija na kojoj se nalazi balon sala predstavlja površinu za kulturu”, naveo je Perućica.

Većinski vlasnik Miljko Brkuljan je ranije tvrdio da ga je u rekonstrukciji objekta opstruirala prethodna gradska uprava koja mu nije navodno dozvoljavala da objekat osposobi, ili da otkupi trećinu koja je u vlasništvu Opštine. On se u oktobru 2021. godine obratio Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za izdavanje urbanističko-tehničkih (UT) uslova za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju balon sale, da bi nedjelju kasnije isto ministarstvo obavijestio da odustaje od traženja UT uslova.

Bonus video: