Predstavljen omladinski klub mladih sa smetnjama u razvoju „Virtus“ u Nikšiću: Oni mogu, hoće i žele

Klub je osnovan u februaru ove godine sa ciljem poboljšanja položaja mladih sa smetnjama u razvoju, njihovog osnaživanja i aktivizma, ali i podizanja društvene svijesti o njihovim sposobnostima

3218 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz kluba, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz kluba, Foto: Svetlana Mandić

„Htjela bih da se zahvalim svim očevima i majkama koji su došli sa djecom i svima koji su se odazvali našem pozivu. U našem klubu imaju priliku da vide nešto lijepo i da kod nas dožive nešto čarobno. Imamo puno raznih radionica, a važno je da se učestvuje u njima i da se družimo“, kazala je Ivana, članica nikšićkog Omladinskog kluba mladih sa smetnjama u razvoju "Virtus", prvog kluba takve vrste u Crnoj Gori.

Klub je osnovan u februaru ove godine sa ciljem poboljšanja položaja mladih sa smetnjama u razvoju, njihovog osnaživanja i aktivizma, ali i podizanja društvene svijesti o njihovim sposobnostima. Upravo zbog svega toga članovi Kluba, u saradnji sa JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, odlučili su da se Nikšićanima predstave I da im kažu da nije bez razloga njihov slogan: “Ja mogu, ja hoću, ja to želim”.

“Naglasak je na ono ja. Više ne tražimo neke uzroke u okolnim situacijama, u spoljašnoj sredini, nego želimo da pokažemo da mi kao mladi ljudi zaista možemo da pokrenemo neke stvari i da budemo pokretači raznih dobrih stvari u društvu. Ideja osnivanja kluba je potekla iz razloga što želimo da naše korisnike što više uključimo u društvenu zajednicu, da budu ne samo aktivni članovi društva, nego i proaktivni“, kazao je Radovan Pejović, predsjednik „Virtusa“.

Radovan Pejović
Radovan Pejovićfoto: Svetlana Mandić

Klub čine zaposleni kao i veći dio korisnika Dnevnog centra, koji im je ustupio prostorije. Radi na volonterskoj osnovi i otvoren je za sve mlade sa smetnjama u razvoju.

„Do sada smo imali desetak radionica i planiramo ih u budućnosti još više. Dnevni centar postoji kao baza, odatle je potekla ova ideja, ali naš je cilj da uključimo što više mladih sa intelektualnim smetnjama u naš klub. Trenutno smo u fazama mapiranja omladine koja bi mogla biti član našeg kluba. Ali, ne samo njih. I osobe tipičnog razvoja su pozvane da budu članovi našeg kluba“, kazao je Pejović.

Kako je istakao, klub „Virtus“ je veliki iskorak kada je u pitanju rad sa omladinom sa smetnjama u razvoju i nada se da će dati vjetar u leđa i drugim dnevnim centrima u Crnoj Gori da krenu njihovim putem.

Članovi promovisali klub na ulicama Nikšića
Članovi promovisali klub na ulicama Nikšićafoto: Svetlana Mandić

Kiša ih nije spriječila da urade ono što su naumili i promovišu rad Kluba. Obišli su nikšićke lokale, razgovarali sa prolaznicima koje su sreli i sve ih pozvali da im se priključe, podrže ih i uvjere se da oni zaista i mogu, i hoće, i žele.

„Želim sve da upoznam sa našim klubom, da im kažemo kako je kod nas lijepo i pozovem ih da dođu“, poručila je Saška.

Svi koji dođu uvjeriće se da su i ona i Ivana, ali i ostali članovi Kluba u pravu – kod njih je zaista lijepo, zabavno, inspirativno i plemenito.

Bonus video: