Pljevlja bez tambure ove godine?

Nakon 17 godina dovedeno u pitanje održavanje jedinog muzičkog festivala

4933 pregleda 6 komentar(a)
Sa jednog od ranijih festivala, Foto: Goran Malidžan
Sa jednog od ranijih festivala, Foto: Goran Malidžan

Ove godine neće biti održan Festival tamburaške muzike “Srce i duša stare čaršije”, koji se prethodnih sedamnaest godina svakog avgusta organizovao u Pljevljima.

To tvrdi direktor Festivala Emir Prekić, koji je optužio odgovorne u pljevaljskom Centru za kulturu, dugogodišnje partnere u realizaciji Festivala, da su glavni krivci što festival neće biti održan.

“I pored više dopisa upućenih direktoru Centra za kulturu Slavku Tošiću, Organizacioni odbor nije za četiri mjeseca uspio da dobije termin za sastanak sa čelnicima Centra za kulturu Pljevlja, inače dugogodišnjim partnerima u realizaciji Festivala. Grad koji je, kako reče Zvonko Bogdan, “tamburaška prijestonica Crne Gore” ostaje bez jedinog muzičkog festivala”, kazao je Prekić “Vijestima”.

Festival tamburaške muzike Pljevlja održava se od 2006. godine u Pljevljima. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači tamburaške muzike, a festival je član Evropske i Svjetske asocijacije tamburaških festivala.

Prekić tvrdi da je Tošić još u martu kao rukovodilac Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja (GTO), poslao dopis sa molbom da razmotri nastavak dugogodišnje saradnje u organizaciji Festivala.

“Na sastanku GTO Pljevlja donijeli smo plan i program ovogodišnjeg Festivala koji bi se održao od 6. do 10. avgusta. Prve festivalske večeri predstavio bi se omladinski tamburaški orkestar koga bi činili polaznici škole tambure i članovi GTO uzrasta do 20 godina. Sa njima bi nastupali vokalni solisti iz Pljevalja i susjednih Opština (Goražde, Prijepolje, Bijelo Polje i Podgorica) i izvodili bi izvornu muziku. U drugom dijelu programa predstavio bi se GTO Pljevlja sa svojim solistima, a gošća programa bila bi TV voditeljka i pjevačica Jelena Zvicer iz Nikšića. Pripreme za prvo festivalsko veče počele bi krajem jula, a radionice bi vodili naši saradnici iz Novog Sada Milica Lerić i Marko Parčetić. Drugo festivalsko veče planirano je za male tamburaške sastave u kome bi nastupio ženski tamburaški sastav,,Nemir” iz Hrvatske i naša mlada sugrađanka Anastasija Vojinović, koja će se predstaviti u pratnji tamburaškog sastava,,Taslidža” iz Pljevalja”, naveo je Prekić u dopisu koji je u martu poslao direktoru Centra za kulturu.

Dodao je da je za treće festivalsko veče planiran program “Prijatelji tamburice”.

“U pratnji tamburaškog sastava “Velos” iz Novog Sada najljepše tamburaške pjesme izvešće solisti RTS i RT Vojvodine Đorđe Čavić, Danka Stoiljković i Aleksandar Tirnanić. Vokalni solisti iza kojih stoji veliki broj nastupa na festivalima kao i arhivskih snimaka za RTS. Tamburaški sastav “Velos” je trenutno jedan od najnagrađenijih i najboljih malih tamburaških sastava u Sribiji koga čine osam akademski obrazovani tamburaši. Takođe, od Svjetske tamburaške asocijacije dobili smo besplatno emitovanje filma “Zaustavite Dunav i skazaljke stare” u režiji profesora Salija Salinija. U filmu učestvuju Rade Šerbedžija, Ratko Šoć, Dženan Lončarević, Bane Krstić, Vlatko Stefanovski... Imajući jako dobru saradnju od osnivanja Vaše ustanove, slobodni smo vam predložiti da i ove godine zajednički organizujemo Festival. S tim u vezi molimo Vas da zakažete sastanak na kome bismo Vam detaljno predočili sve detalje organizacije i programa Festivala, i nadamo se nastavili uspješnu saradnju”, naveo je Prekić u prvom obraćanju.

Rukovodstvu Centra obratio se i početkom maja, ali kako tvrdi, nije dobio nikakav odgovor.

“Zaista je neshvatljiva reakcija Direktora Slavka Tošića sa kojim do sada smo imali zaista korektne odnose od njegovog imenovanja na funkciju. Posebno zato što se i sam Tošić u programu rada Centra za kulturu Pljevlja za 2024. god pozitivno izjasnio prema dosadašnjoj organizaciji Festivala, a takođe i predložio da će se to nastaviti i poboljšati. Isti program rada usvojio je Savjet ustanove a verifikovala ga Skupština opštine Pljevlja na svojoj sjednici. Sigurno problem leži u tome da nosioci funkcija iz oblasti kulture nisu pročitali Zakon o kulturi i nemaju dovoljno kompetencija da tumače šta je nematerijalna kulturna baština Pljevalja i Crne Gore. Takođe, možemo i tumačiti da se konflikt interesa u produkciji Centra za kulturu u organizaciji novih “festivala folklora” direktno odrazio na Festival tamburaša. Poslije 17 godina sigurno nećemo dozvoliti da odluka jednog lokalnog funkcionera može ugasiti Festival, a o ovom problemu tražićemo razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave kao i sa Ministarstvom kulture”, istakao je Prekić.

Direktor Centra za kulturu Slavko Tošić “Vijestima” je kazao da će konačnu odluku o festivalu donijeti Savjet ustanove na prvoj sjednici, koja bi, kako je rekao, trebalo da se održi do 20. jula.

“Imamo problem, jer nemamo pravo da finansiramo iz naših sredstava festival koji organizuje nevladina organizacija. Čekamo odluku savjeta”, rekao je Tošić.

U program rada Centra za kulturu za ovu godinu navedeno je da “zbog dokazanog kvaliteta rada, epitet koji sa ponosom karakteriše Pljevlja kao prijestonicu tamburaške muzike u Crnoj Gori, obavezuje Centar za kulturu da svojim doprinosom očuva i omogući održavanje festivala tamburaške muzike tokom 2024.

Festival tamburaške muzike je jedini muzički festival u Pljevljima.

“Za 17 godina na festivalu je nastupilo preko 1000 tamburaša iz 14 Evropskih država, a takođe učestvovali su najeminentniji izvođači tamburaške muzike: Zvonko Bogdan, Merima Njegomir, Legende, Zoran Kalezić, Zdravko Đuranović, Garavi sokak, Tamburaši za dušu, Šukrija Žuti Serhatlić, Blanka Došen, Pljevaljski tamburaši, Evropski tamburaški orkestar, Garavuše i td. Takođe, Festival je 2009. godine bio domaćin i organizator Evropskog omladinskog tamburaškog kampa, a prošle godine na otvaranju Festivala predstavljena je izložba “Tamburaška tradicija u Pljevljima” koja se bavi istorijom tambure od kraja 19. vijeka. U okviru Festivala nekoliko godina bio je i program “Veče nove pjesme”, gdje se svake godine predstavilo deset novih pjesama od kojih je većina motivima i pričom bila vezana za Pljevlja”. kazao je Prekić.

Bonus video: