Vučević i Nešić na otvaranju spomenika Predragu Leovcu u Pljevljima

Spomenik je postavljen na ulasku u gradski park Vodice, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu

51488 pregleda 512 reakcija 107 komentar(a)
Nešić, Vučević i Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Nešić, Vučević i Vraneš, Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima je večeras otkriven spomenik Predragu Leovcu, koji je kao poručnik Vojske Jugoslavije stradao u bici na Košarama na Kosovu 1999. godine.

Ceremoniji otkrivanja spomenika, prisustvovao je i premijer Srbije Miloš Vučević.

On je predsjedniku opštine Pljevlja Dariju Vranešu uručio ikonu Svetog Save, a Vraneš njemu ikonu Bijelog anđela.

"Mi nismo imali period mraka, nego smo znali i ko su junaci i ko su izdajnici. Ko je branio državu i narod a ko se sklonio. Neka nam put svetosavlja uvijek bude put kuda treba da idemo, a neka se Plevlja razvijaju kako i zaslužuju. Hvala puno i neka se pamti i neka se ne zaboravi. Na Vidovdan se sve stvara najbolje vide", rekao je Vučević.

Miloš Vučević, Nenad Nešić, Dario Vraneš
foto: Goran Malidžan

Vraneš se zahvalio Vučeviću što brine o Srbima ma gdje se oni nalazili.

Vučević je u društvu Vraneša i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića bio učesnik litije koja je nakon molebana u Crkvi Svete Petke, prošla ulicama Pljevalja do gradskog parka gdje je podignut spomenik.

Litiju je predvodio episkop mileševski Atanasije.

Miloš Vučević, Nenad Nešić, Dario Vraneš
foto: Goran Malidžan

Atanasije je odlikovao posthumno ordenom Belog anđela prvog reda Predraga Leovca. Orden je primio Predragov otac Mile.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su bivši ministar pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović, kao i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Spomenik, koji je prije otkrivanja bio prekriven zastavom Srbije, izrađen je u bonzi i postavljen na ulasku u gradski park Vodice, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu.

Miloš Vučević
foto: Goran Malidžan

Spomenik je podigla Nevladina organizacija Kulturni centar “Predrag Peđa Leovac”.

Spomenik se sastoji od mermernog postamenta visine,1,5 metara u osnovi na čemu će nalazi figuralna skulptura visine 2,5 metara. Ispred postamenta, a prateći pad brda, tačkasto je fiksirana ploča od aluminijumskog lima. Ploča je dimenzija 150 puta 200 centimetara i stoji paralelno sa podlogom na distanci od 10 centimetara od posađene trave. Okolo ploče je posađeno 108 crvenih ruža u čast 108 palih boraca sa Košara.

spomenik Predragu Leovcu
foto: Goran Malidžan

Na postamentu spomenika ispisano je ćirilicim “Predrag Peđa Leovac”.

Saglasnost na postavljanje spomenika u gradskom parku dalo je i Ministarstvo kulture i medija.

Obraćajući se prisutnima Vraneš je kazao da ovaj spomenik nije samo sapomenik Predragu Leovcu, već spomenik svim drugim znanim i neznanim braniteljima svetih srpskih karaula i svete zemlje kosovskometohjijske.

"U Peđinom liku su utkana lica svih branitelja svih srpskih zemalja, svih njiva i ognjišta i srpske nejači ma gdje bilo i kada bilo. Ovakvi spomenici se podižu onima koji su svojim djelom i božijom promišlju postali oličenje svih svojih saboraca. Ovo je spomenik viteškom kodu srpskog sina, brata muža, branitelja i branitelja srpske nejači. Naši dušmani bi sve dali da mogu nekom svome podići ovakav spomenik. Zato nas i mrze i progone već vjekovima, a tako će biti i dalje. Iz te mržnje je rođena i priča uzaludnosti žrtve branitelja Kosova i Metohije. Iz te mržnje je nikla naprasna ljubav i prijateljstvo, koja nam se nudi, ako se odreknemo onoga što jesmo i onog što su bili naši preci. Ali srpski narod nije šaka pirinča da je može pozobati svaka rana. Srpski narod je nešto više i drugačije. Srpski narod je stradalnički. Srpski narod je nepresušni izvor vjere dobra nad zlom, pobjede života nad smrću. Srpski narod na sreću još ima sinove koje ne treba da uče zašto se i kako brani vjera u dobro i sloboda u koju vjeruje vaskrsenje. Ne treba to da uče jer su se sa tim saznanjem i vjerom rodili. Ne zaboravite srpski neprijatelji da je Peđa uz ikonu Svetoga Save odrastao na epu o Milošu i Lazaru, Sinđeliću i Toplici Milanu, Karađorđu i vojvodi Vuku , vojvodama Stepi i Mišiću, Milanu Tepiću i Božidaru Žugiću, a da će nove generacije koje nam niču rasti uz ep o Predragu Leovcu. Šta je drugo ime za heroja nego slava. Jeste da su nam krila salomljena, jes da je najala i ala i vrana, ali nam srca ohladnjela nisu i svanjavaće ljepih Vidovdan“, rekao je Vraneš.

Kazao je da je su neki uzalud potrošili dvije decenije da ovaj dan ne osvane u Pljevljima.

"Pljevlja su Košare a Košare su i Tikova kod Pljevalja, Košare su i Knin, Nevesinje, Kolašin i Nova Varoš. Košare su i Simbor i Kumanovo,Smederevo i Trebinje. Košare su i Orahovac, Bijeljeina, Zaječar i Doboj, Kragujevac i Bileća. Košare su Gračanica i Valjevo. Košare su svaka stopa srpske zemlje kojom Srbin hoda i diše. Danas je Vidovdan i vidi se ovdje u Pljevljima u srcu stare Hercegovine šta je vjera, a šta je nevjera. Priča o nevjeri nije dostojna ovoga dana ni ovoga mjesta i neka nam je danas i dovjeka pod nogama. Neka ona ostane jedino sa čime se mogu ponositi naši dušmani. O vjeri ćemo danas i ovdje. O vjeri u pobjedu dobra nad zlom. O vjeri u vaskrsenje, o vjeri koja je grumen od nebesa odvaljen životima odabranih, o vjeri koja je danas zasijala da nikada više n njena svjetlost ne utrne. Pred pravim vitezovima i ne smije se o drugom govoriti jer su oni svoj život položili vjerujući u pobjedu dobra i oni najbolje znaju šta je vjera i kolika je njena cijena. Predrag Peđa Leovac je vjerovao onoga trenutka kada je svoj viteški mač pobo u svetu zemlju metohijsku vidio je i sebe i nas kako stojimo ovdje u ovaj suton u ovom parku vidovdanski. Vidio je i sebe i sve one koji su evo četvrt vijeka vjerovali da će se sin Mila i Milice Leovac jednog dana vratiti svom zavičaju. Njegov zavičaj ga je danas dočekao kako ljudski valja i stavio ga u pročeljer upravo tamo gdje sjedi za nebeskom trpezom srpskih vitezova koji mrijeti neće dok svijeta traje. Uzalud su neki potrošili dvije decenije da ovaj dana ne osvane u Pljevljima. Uzalud su pokušavali da se ime i viteško djelo Predraga Leovca zaboravi. Umjesto toga sami su dobili zaborav, kao najtežu kaznu dok će se Peđa Leovac pamtiti, a na njegovom primjeru će se uzdizati pokoljenja novih vitezova u srpskom rodu. Ti nepomenici su svojom nevjerom stvarali još sjajniju i bistriju vjeru jer ništa nisu naučili iz prošlosti. Nevjera u Miloša nekada davno stvorila je Miloša Obilića, nevjera u Gavrila ne tako davno stvorila je Gavrila Principa, Nevjera u Petra Rosića, stvorila je svetog Patrijarha Varnavu, Nevjera u Peđu stvorila je Peđu viteza metohijskih međa. Na strani svih njih bila je vjera u pobjedu dobra nad zlom, i božija plata za njihovu vjeru“, rekao je Vraneš.

Otac Predraga Leovca zahvalio se prisutnima što cijene Peđinu žrtvu i žrtvu sve djece koja su branila otadžbinu.

"Peđa se borio za slobodu i pravdu. Kada danas vidim ovdje sve vas, vidim da njegova žrtva nije bila uzaludna“, rekao je Leovac.

Okupljenima se obratio i u ime kulturnog centra koji nosi ime Predraga Leovca Slobodan Radović, a Saša Cvetković ispred boraca kojima je Leovac bio komandir.

Nastupila je i operska pjevačica Ljubica Vraneš, etno pojci Branka Zečević, etno grupa Fenečki biseri i guslar Nikola Tošić.

U 21 sat na Trgu 13. jul, počeo je koncert Beogradskog sindikata i Danice Crnogorčević.

Bonus video: