Uputili predlog Glavnom gradu: Park za pse kao privremeni smještaj

Građani dostavili predlog za zbrinjavanje lutalica, dok je sklonište na Vrelima zatvoreno za prijem

4796 pregleda 10 komentar(a)
Česte prijave napuštenih pasa sa štencima, Foto: Privatna arhiva
Česte prijave napuštenih pasa sa štencima, Foto: Privatna arhiva

Zbog toga što je u podgoričkom skloništu za napuštene životinje na snazi zabrana za prijem novih pasa, građani Nikola Jočić i Aleksandar Saša Zeković uputili su Glavnom gradu predlog da se makar jedan park za ljubimce osposobi na način da se napuštene životinje privremeno smjeste na tu lokaciju, a da brigu o njima preuzmu građani i volonteri.

Jočić i Zeković uputili su juče pismo zamjeniku gradonačelnice Olivere Injac, Luki Rakčeviću. U dopisu koji je dostavljen medijima, pored ostalog, podsjetili su da je, nakon pojave zarazne bolesti parvovirus, inspekcija na mjesec dana zabranila prijem novih pasa u sklonište za napuštene i izgubljene pse na Vrelima ribničkim, na Koniku.

Naveli su i da na teritoriji grada ima više prijava o napuštenim psima sa štencima, da su u Tološkoj šumi napravljena dva parka za ljubimce, da se slabo koriste, posebno ljeti, da su zapušteni, te predlažu da se jedan od parkova žičanom ogradom pregrade na četiri i više djelova.

“U svakoj bi bili smješteni psi sa štencima”, naveli su u dopisu.

Dodali su da je takvu ideju podržala podgorička “Čistoća”.

napušteni psi
foto: Privatna arhiva

“I tu bi, u skladu sa budžetom, preko veterinarske ustanove izvršila pregled pasa koji se dovode, a o psima bi brinuli i hranili ih građani i volonteri koji ih tu dovedu. Ovo je model koji iziskuje minimalne troškove za Glavni grad, uključivanje zainteresovanih građana i volontera da se pomogne napuštenim psima, kontrolisali bi u većoj mjeri broj napuštenih pasa i zbog same lokacije imali bi mnogo veći procenat udomljavanja”, stoji u dopisu Jočića i Zekovića.

Kako su dodali, na terenu već ima određeni broj volontera koji prate i pomažu napuštenim psima.

“A ovako će se stvoriti mogućnost da isti u velikoj mjeri pomognu kod udomljavanja i hranjenja istih. Za početak predlažemo da se jedan park za pse podijeli na četiri dijela, a ukoliko se ovakav model pokaže korisnim i održivim, lako je proširiti kapacitete”, naveli su u dopisu Rakčeviću.

Bonus video: