Vodovod Bistrica-Crkvine više neće imati ko da održava

Iako formalno seoski zbog broja korisnika, dužine mreže, načina na koji je građen i decenija funkcionisanja bez većih problema, vodovod Bistrica-Crkvine zaslužuje da bude predmet brige lokalne uprave

7629 pregleda 0 komentar(a)
Raste broj korisnika, Foto: Dragana Šćepanović
Raste broj korisnika, Foto: Dragana Šćepanović

Vodovod Bistrica-Crkvine, formalno je seoski, ali kako u tom dijelu kolašinske opštine tvrde, zbog broja korisnika, dužine mreže, načina na koji je građen i decenija funkcionisanja bez većih problema, zaslužuje da bude predmet brige lokalne uprave, odnosno preduzeća zaduženog za gradski vodovod. O tom sistemu decenijama volonterski vodi računa Vodni odbor u Mjesnoj zajednici (MZ), sastavljen od mještana. No, kako tvrde, uskoro neće moći da nastave ono što rade od sredine devedesetih prošlog vijeka.

Prema riječima predsjednika Odbora Darka Medenice, nema više ni fizičkih ni tehničkih kapaciteta da se odgovori kompleksnom zadatku držanja u ispravnom stanju kilometrima duge mreže, na kojoj je sada priključeno 60 domaćinstava mještana nekoliko sela i zaseoka MZ Crkvine, 270 vikend kuća, dva ugostiteljska objekata, tri javne česme...

Medenica podsjeća da je vodovod gradilo 1980. godine preduzeće “Veletrgovina” za potrebe jednog restorana na Crkvinama i nekoliko domaćinstava. Od tada, broj vikend kuća, ali i ostalih objekata priključenih na vodovodnu mrežu, koja vodi od izvorišta na 1.800 metara nadmorske visine stalno se povećavala.

Darko Medenica
Darko Medenicafoto: Dragana Šćepanović

U posljednje vrijeme, gradnja objekata za odmor u tom dijelu opštine se intenzivirala, podsjeća Medenica.

“Lokalnim vlastima u nekoliko mandata pokušavamo da skrenemo pažnju na vodovod koji je “zlata vrijedan”. Odavno više svojim karakteristikama ne spada u seoske, koje obično podrazumijevaju kaptažu i par desetina domaćinstava. Vodom sa našeg sistema snabdijevaju se Crkvine, Bistrica, Blaca, Lugovi, Pčinja, Ravna Gora... Održavanje duge mreže zahtijeva ogroman rad, iako je sistem perfektno i projektovan i izgrađen, a kapacitete vodoizvorišta za sada uspijeva da zadovolji sve potrebe korisnika, čak i kad je riječ o navodnjavanju njiva. Vodni odbor više to ne može da obavlja sve što se mora obaviti da bi vodovod funkcionisao, prije svega zbog naših godina, jer je riječ uglavnom o starijim ljudima”, objašnjava Medenica.

Do sredine devedesetih godina prošlog vijeka, kaže predsjednik Odbora, o vodovodu Crkvine - Bistrica, čija je glavna trasa duga 4,5 kilometara sa još nekoliko kilometara mreže koja vodi do pojedinih potrošača, brinulo je lokalno Komunalno preduzeće. Nakon toga, izmjenama propisa, sav teret pao je na leđa Vodnog odbora, uz sporadičnu novčanu pomoć Ministarstva poljoprivrede, zahvaljujući kojoj je i izgrađen dodatni bazen.

No, posljednja novčana pomoć Ministrstva za održavanje vodovoda od skoro 9.000 eura već godinama je na žiro-računu. Medenica kaže da taj novac čuvaju za slučaj nekog velikog kvara, dok manje saniraju mještani samostalno. Prema njegovim riječima, Odbor je ispoštovao sve propise koji se odnose na upravljanje seoskim vodovodima, uključujući i donošenje pravilnika. Analizu kvaliteta vode, međutim, kaže, skoro nijesu radili jer košta 200 eura, pa to iziskuje dodatno angažovanje i troškove, s obzirom na to da je to, takođe, obaveza onih koji brinu o vodovodu.

Međutim, Medenica se sjeća da je, prije nekoliko godina, jedna kompanija obavila neformalnu analizu voda sa više seoskih i gradskog vodovoda, te da je, tvrdi, ona sa vodovoda Crkvine-Bistrica bila boljeg kvaliteta od “gradske”.

“Jednostavno, s obzirom na sadašnji broj potrošača i na činjenicu da će se novogradnjom samo uvećavati, o tom sistemu treba da vidi računa neko sa nivoa Opštine. Pored toga što mi iz Odbora više ne možemo da brinemo o kvarovima, čišćenju bazena i drugim intervencijama, vodoizvorište nije zaštićeno adekvatno, nema hlorisanja vode, nema mnogo drugih segmenata koji garantuju njenu sigurnost i ispravnost... Treba nam konkretan odgovor da li ima ikakvih planova lokanih vlasti da to učine, jer je krajnje vrijeme. Ne smijemo ostaviti sistem s toliko potrošača bez odgovornog upravljanja”, objašnjava on.

Prema onome što je “Vijestima” kazao direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Miloš Peković, za sada nema planova da se izađe u susrete zahtjevima MZ Crkvine, kad je riječ o gazdovanju vodovodom. Kako objašnjava, preduzeće na čijem je čelu nema nikave veze sa vodovodnim stemom Crkvine -Bistrica.

“To je seoski vodovod, koji ne pripada mreži gradskog vodovoda za koji smo zaduženi. Nema konkretnih planova da se to stanje mijenja, a i kad bi ih bilo, o tome treba da odlučuje lokalna uprava”, tvrdi direktor Vodovoda i kanalizacije.

Piju li na Crkvinama “tehničku” vodu?

Na sajtu Opštine Kolašin je prije nekoliko dana objavljeno, a mediji prenijeli, da voda sa izvorišta vodovoda u Crkvinama nije za piće, jer je mikrobiološki neispravna, pa se može koristiti samo kao tehnička.

Medenica kaže da je to izazvalo veliku zabrinutost korisnika sistema. U saopštenju Opštine nema objašnjanje kada je ređeno uzorkovanje vode, u koje svrhe niti koja je ustanova ga je obavila.

“Preko 50 ljudi me zvalo, uznemireno ovim objašnjenjem. Nije ni čudo s obzirom na to da su tri javne česme pored magistrale takođe dio tog sistema. Nijesam znao da im dam bliže informacije, niko nas nije obavještavao ni o čemu. Pročitali smo samo na sajtu Opštine, tako da ne znamo kakvu vodu pijemo niti od kada je neispravna”, kaže predsjednik Odbora.

“Vijesti” su takođe bezuspješno pokušavale da saznaju u Opštini detalje o uzorkovanju vode. Međutim, mještani MZ Crkvine su, kažu, došli do dokumenta prema kojem je ispitivanje vode obavilo Odjeljenje za sanitarnu mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, krajem januara ove godine. U dilemi su, objašnjava Medenica, da li su rezultati te analize objavljeni na sajtu Opštine tek sada i kakvu vodu su pili sve vrijeme. Nije im poznato ni da li je bilo kasnijeg ispitivanja kvaliteta vode, ali ni jasna “svrha objavljivanja rezultata rađenih proje skoro pola godine”. No, i to je kaže predsjednik Odbora razlog više da brigu o vodovodnom sistemu sa preko 300 korisnika treba da preuzme zvanično nadležno preduzeće.

Bonus video: