Opština Nikšić najavila učešće u u CALICO projektu

"Projekat, razvijen u okviru Communiti Land Trust-a (CLT) u regionu glavnog grada Brisela, uključuje 34 stambene jedinice i predstavlja plod saradnje različitih stambenih aktera, lokalnih i regionalnih vlasti, kao i akademskih partnera"

4738 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Shutterstock
Nikšić, Foto: Shutterstock

Iz Opštine Nikšić su najavili početak učešća u CALICO projektu (Care and Living in Community), inovativnom stambenom rješenju koje promoviše društvenu i generacijsku raznovrsnost kroz zajednički život, "gledajući na ovu inicijativu kao na ključni korak ka boljem i inkluzivnijem društvu".

"Projekat, razvijen u okviru Communiti Land Trust-a (CLT) u regionu glavnog grada Brisela, uključuje 34 stambene jedinice i predstavlja plod saradnje različitih stambenih aktera, lokalnih i regionalnih vlasti, kao i akademskih partnera", stoji u saopštenju za javnost.

Ukupna vrednost CALICO projekta iznosi približno 800.000 eura, od čega je budžet opredijeljen za Opštinu Nikšić 72.600.

"Učešće Opštine Nikšić u projektu omogućava razmjenu znanja i iskustava sa međunarodnim partnerima, kojih je ukupno šest, a zatim primjenu stečenih znanja kroz pilot projekte u Mjesnoj zajednici Stara Varoš", istakli su. CALICO je organizovan u tri tematska klastera: rodni, CLT i klaster njega. Kako su objasnili, rodni klaster je namijenjen starijim ženama i samohranim majkama, sa fokusom na rodna pitanja, pri čemu osigurava sigurno okruženje za žene različitih starosnih dobi.

"CLT klaster podrazumijeva prodaju stanova porodicama sa niskim primanjima i iznajmljivanje stanova starijim osobama koje nisu u mogućnosti da dobiju hipoteku, uz obezbjeđivanje stambenih jedinica za beskućnike. Klaster njega pruža međugeneracijske kooperativne stanove i objekte za rođenje i kraj života, omogućavajući empatično i poznato okruženje za ljude u različitim fazama života", naveli su iz Opštine ističući da je projekat značajan za unapređenje kvaliteta života građana.

"CALICO omogućava pristupačno stanovanje, socijalnu uključenost i međugeneracijsku podršku, čime doprinosi stvaranju održive i inkluzivne zajednice. Učešće u projektu dodatno osnažuje lokalnu zajednicu kroz sticanje i primjenu novih znanja i iskustava, čime se direktno utiče na poboljšanje socijalnih usluga i kvaliteta stanovanja", stoji u saopštenju.

Potpisivanje ugovora o realizaciji projekta sa donatorom i partnerima očekuje se u oktobru u Parizu, kada će zvanično početi implementacija CALICO projekta.

Projektnu dokumentaciju je uspješno pripremio tim Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo - Igor Vojinović, Ratko Tadić i Danilo Radonjić.

Bonus video: