MUP: Potvrđena opredijeljenost da jačamo kapacitete sistema zaštite i spašavanja

Održana vježba u Beranama

7209 pregleda 1 komentar(a)
Sa vježbe u Beranama, Foto: MUP
Sa vježbe u Beranama, Foto: MUP

Vježba na temu zaštite od požara, hemijskog akcidenta i spašavanja na brzim vodama, koja je potvrdila opredijeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da jača kapacitete sistema zaštite i spašavanja, uvježba procedure i dodatno unaprijedi međunaradnu saradnju, održana je u Beranama.

Iz Uprave policije saopštili su da je vježba održana u okviru projekta RESCOOMM (Otporne zajednice).

“Vježba je u punom obimu potvrdila opredeljenost MUP-a da jača kapacitete sistema zaštite i spašavanja, uvježba procedure i dodatno unaprijedi međunaradnu saradnju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je bitan elemenat vježbe bila i namjera da se građanima približe resursi sistema, da se dodatno ulije sigurnost i izgradi povjerenje u ukupan sistem.

“Ova vježba predstavlja kontinuitet u radu Direktorata za zaštitu i spašavanja i ona je dokaz da se Direktorat pozicionira kao stožer ukupnog sistema i kredibilan partner svim subjektima”, dodaje se u saopštenju.

Iz policije su kazali da je u vježbi učestvovalo oko 100 učesnika iz Crne Gore i 12 učesnika iz Kantona Sarajevo, što je vježbi dalo međunarodnu dimenziju i potvrdilo regionalnu kredibilnost Crne Gore.

“Ova vježba uvjerljiva je potvrda da bi u stvarnoj situciji pružili brz, efikasan i adekvatan odgovor”, rekli su iz policije.

Kako su naveli, Direktorat za zaštitu i spašavanje naglašava da, čemu svjedoče i prethodni dani, prirodne katastrofe predstavljaju realnu oposnast i za građane Crne Gore.

“To nas dodatno obavezuje i kao društvo, a posebno nas kao sistem, da radimo na poboljšanju materijalno-tehničkih resursa i unapređenju sistema”, rekli su iz policije.

Navodi se da je Direktorat je kroz realizaciju brojnih projekata ojačao svoje kapacitete nabavkom multifunkcionalnog robot vozila, čija se upotrebljivost potvrdila i na ovoj vježbi, zatim kroz opremanje prostorija budućeg trening centra, nabavku odijela za prilaz vatri i drugih materijalno-tehničkih sredstava koja mogu biti upotrijebljena za različite vrste hazarda.

“Takođe, kroz zakonsko rješenje Fonda za zaštitu i spašavanje opredijeljeno je oko 490 hiljada eura za realizaciju oko 53 različita projekta”, kaže se u saopštenju.

Iz policije su istakli da je jasno da se pitanju zaštite i spašavanja poklanja sve više pažnje i na lokalnom nivou, pa su sada službe zaštite i spašavanja značajno opremljenije i obučenije nego ranije.

Oni su dodali da je vježba bila prilika i da se podrže profesionalne ambicioznost pojedinih komandira koji svojom posvećenošću i pregalaštvom, istinski doprinose jačanju odgovora na razne vrste nepogoda.

“Jedna od takvih službi je svakako i beranska koja je i bila domaćin ove vježbe”, rekli su iz policije.

U saopštenju se poručuje da će Direktorat za zaštitu i spašavanje nastaviti sa aktivnostima koje unapređuju sistem i ulivaju sigurnost građanima kada je u pitanju zaštita od prirodnih katastrofa.

Bonus video: