Slabo interesovanje Tivćana za okrugli sto u okviru javne rasprave o nacrtu Strateškog plana razvoja

U nacrtu SPR-a pažnja je posvećena svim oblastima koje su od značaj za Tivat i njegove građane: saobraćaju, javnim objektima, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu, biznisu, turizmu, planiranju prostora, digitalizaciji, energetskoj efikasnosti

5241 pregleda 3 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Opština Tivat
Sa okruglog stola, Foto: Opština Tivat

Slabo interesovanje građana i nevladinog sektora (NVO) sektora obilježilo je centralni okrugli sto koji je danas u zgradi lokalne uprave, održan u sklopu javne rasprave o nacrtu Strateškog plana razvoja (SPR) Opštine Tivat 2024.-2029. godine.

Iako je riječ o ključno važnom dokumentu na osnovu kojeg se trasira petogodišnji razvoj grada u svim domenima, ali i sa lokalnog nivoa nastupa pred Vladom, odnosno stranim partnerima i donatorima, Tivćani su pokazali nezainteresovanost da u direktnom kontaktu sa predstavnicima Opštine i autorima nacrta SPR-a iskažu svoje stavove o onome što se našlo na preko 200 stranica novog plana.

U nacrtu SPR-a pažnja je posvećena svim oblastima koje su od značaj za Tivat i njegove građane: saobraćaju, javnim objektima, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu, biznisu, turizmu, planiranju prostora, digitalizaciji, energetskoj efikasnosti.

Nacrtom SPR-a predviđena je realizacija čak 72 konkretne projekte ideje za unapređenje lokalne infrastrukture, javnih objekata, ekonomije, funkcionisanja lokalne administracije i zaštite životne sredine u narednih pet godina.

Među nekim od najznačajnijih projekata je planirana rekonstrukcija Jadranske magistrale u dužini od pet kilometra kroz Tivat, izgradnja 15 kilometara raznih novih saobraćajnica, planiranje i postepena izgradnja velikog sportsko-rekreativnog kompleksa sa svim sadržajima na prostoru Montepranza, izgradnja tehničkog centra za Komunalno i Vodovod i kanalizaciju u Gradiošnici, reciklažnog dvorišta, objekta Policijske stanice i Vatrogasnog doma, nove osnovne škole na Župi, završetak nove škole u Krtolima, rekonstrukcija škola u Gradiošici i Donjoj Lastvi, izgradnja novog vrtića u Mrčevcu, izgradnja nove gradske pijace, nove gradske marine sa komunalnim vezovima na Seljanovu, rekonstrukcija objekta starog austrougarskog vodovoda i rezervoara u gradskom parku u funkciji formiranja Pomorskog muzeja u Tivtu, veliki radovi na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja lungo mare šetališta na više lokacija...

Prisutni su predložili da se u SPR uvrsti i izgradnja transfer stanice za komunalni otpad, proširenje gradskog groblja, izgradnja kongresnog centra, unapređenje prostornih uslova za rad službe Hitne pomoći, razvoj javnog drumskog putničkog saobraćaja na električni pogon, te pažnja obrati na adevatnu valorizaciju bivših vojnih kompleksa na Opatovu i Lepetanima.

"SPR je sa jedne strane, zbir svega onoga što već radimo i onoga što smatramo da je realno u narednom peridu. Trudili smo se da u ovaj dokument stavimo realne i projekte koji se mogu izvesti u narednih pet godina i da napravimo sliku onoga što želimo od našeg grada 2029.godine, imajući u vidu sve njegove komparativne prenosti, ali i ograničenja specifična za Tivat", kazao je predsjednik Opštine Željko Komnenović.

On je istakao da se taj grad izuzetno brzo i drastično izmijenio u proteklih nekolik godina, da je lokalna ekonomija veoma napredovala, a sa njome su stigle i velike migracije domicilnog staniovništa iz drugih djelova Crne Gore, ali i brojnih stranaca u Tivat koji je sada kosmopolitska sredina gdje stalno živo preko 40 nacija.

Komnenović je kao glavne projekte koji bi trebali biti okosnica daljeg razvoja Tivta naveo rekonstrukciju Jadranske magistrale kroz grad u bulevar te izgradnju velikog sportsko-rekrativnog kompleksa na prostoru Montepranza a koji će donijeti nova radna mjesta, poboljšati i diverzifikovati turističku ponudu grada i produžiti vrijeme trajanja sezone.

On je istakao da su pravilno planiranje u Tivtu veoma ograničennog prostora i rješavanje infarstrukturnih problema posebno u domenu saobraćaja, od ključne važnosti i istakao da inertnost države i centralizacija odlučivanja koja je sada prisutna u Crnoj Gori, potpuno vezuju ruke lokalnoj upravi da brže i efikaswnije uređuje i razvija grad po mjeri prvenstveno njegovih žitelja.

„Smatramo da je regionalno povezivanje opština u Crnoj Gori i davanje većih ovlašćenja lokalnim upravama jedini pravi put za prevazilaženje ovih problema. Stoga ćemo uskoro nas trojica gradonačelnika iz Tivta, Kotora i Herceg Novog potpisati poseban sporazum o saradnji naših opština gdje će se na regionalnom nivou Boke, rješavati neki od problema koje sada ne možemo efikasno riješiti na nivou pojedinačnih lokalnih uprava, poput javnog saobraćaja, upravljanja otpadom i sličnog", naveo je Komnenović, dodajući da je prvi korak u tom pravcu izrada Studije linijskog pomorskog putbnilkog saobraćaja u Boki koji će povezati tri grada i sva mjest duž obala zaliva.

Najavio je da će zahvaljujući inicijativi privatniog investitora i kompanije Luštica Development, već krajem mjeseca biti uspostavljena redovna linija brodom na električni pogon između gradske rive Pine u Tivtu i obale poluostrva Luštica sa tivatske strane zaliva.

Aerodromu slijede velika ulaganja, Tivat neće odustati od svojih interesa

Komnenović je naglasio da aerodromu Tivat svakako, ostao on pod državnom upravom ili bio dat u koncedsiju, u narednh nekoliko godina slijedi veliko ulaganje u razvoj i modernizaciju kapaciteta te vazdušne luke.

Podsjetio je da po Zakonu o koncesijama, ukoliko aerodrom bude dat u koncesiju, opštini na čijoj je on teritoriji treba da pripadne 70 odsto od ostvarenih koncesionih prihoda, kao i da opštinja Tivat ima veliku sopstvenu imovinu u kompleksu ovdašnje vazdušne luke.

„Kako god se stvari dalje razvijale, ova lokalna vlast na čijem sam ja čelu sigurno neće dozvoliti da se u vezi aerodroma ugroze interesi Tivta. Ukoliko se bude išlo na koncesiju, to će gradu morati itekako da se iskompenzuje", podvukao je Komnenović.

Bonus video: