Rješenja mjesecima zaturena u nemaru

Šta bi bilo sa životinjama da ja ne ulazim sedam mjeseci u štalu, svima je jasno, i sa usjevima isto, priča za “Vijesti” Nikšićanin Milinko Bajović koga se resor poljoprivrede “sjetio” tek nakon pola godine...

13661 pregleda 30 reakcija 5 komentar(a)
Valja čekati: Milinko Bajović, Foto: Željko Vuksanović
Valja čekati: Milinko Bajović, Foto: Željko Vuksanović

Nikšićanin Milinko Bajović kaže da više od 20 godina ponavlja jednu rečenicu - ako bi me državna administracija pozvala da mi daju 100 eura džabe, dobro bih razmislio prije nego bih otišao za te pare, jer zaista su iskustva dosta negativna, ne meni, nego vjerovatno svima.

“Kad odete kod njih, valja čekati, jer - kolega je trenutno odsutan i doći će malo kasnije, ili nije sve u redu pa se javite sjutra, ili preksjutra, ili nikad u dom. Mislim da bi, kada je njihov rad u pitanju, moglo biti bolje, no ne smijem ih previše kritikovati - opet ću morati nekad otići kod njih, pa će me, bojim se, ‘sačekati’ i umjesto sjutra reći da dođem preksjutra”, sa osmijehom priča Bajović koji je želio da kroz svoj primjer još jednom skrene pažnju na neažurnost državne administracije.

Iako, kako kaže, nije oštećen zbog kašnjenja rješenja iz Poreske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako bi se isto dogodilo i da su penzija ili podrška za biljnu proizvodnju zavisila od tih rješenja.

“Rješenje Poreske uprave koje se odnosi na doprinose za penziono i invalidsko osiguranje za poljoprivrednu djelatnost, za period od 1. januara 2023. do 28. februara iste godine, štampano je 3. juna 2024. godine i dostavljeno mi je 29. juna, a ja sam 27. marta prošle godine dobio rješenje o odlasku u penziju. Neko od marta prošle godine do 3. juna ove godine nije uspio da proslijedi rješenje nekoj službi, da ona vidi da ta rješenja više nijesu potrebna jer sam se penzionisao i više ne uplaćujem za osiguranje”, priča Bajović i pokazuje pomenuto rješenje, kao i kovertu na kojoj stoji datum kada mu je uručeno.

Rješenje iz 2023. stiže 2024.
Rješenje iz 2023. stiže 2024.foto: Željko Vuksanović

Bajović je bivši prosvjetni radnik, ali ga je život vodio od države do države, od posla do posla, a zadnjih godina on i porodica se bave poljoprivredom. Žive u nikšićkoj Župi do koje izgleda rješenja nikako da nađu put.

“Radio sam u Bosni, Rusiji, preko Njemačke, do Ćemovskog polja i ‘Plantaža’, bio sam i noćni čuvar šest godina, a zadnjih 12 -13 godina porodica i ja isključivo živimo od poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede evo tri godine daje podršku za biljnu proizvodnju. Imam neke voćnjake za koje dobijam određena sredstva. Sredstva su mi istina isplaćena u decembru prošle godine, a rješenje koje je doneseno 3. novembra prošle godine poslato je 21. juna ove godine i isto sam dobio 25. juna. Eto, jun mi je izgleda bio taličan - sva prošlogodišnja rješenja dobih u junu”.

Milinko Bajović
foto: Željko Vuksanović

Usta su nam “puna” priče o digitalizaciji, tehnološkom napretku, a vele da ni ulazak u Evropsku uniju nije daleko. Bajović, međutim, smatra da smo daleko od svega toga i da su “olovka i papir” i dalje “zakon”, a da će administracija i kada uđemo u EU ostati izvan nje.

Bajović
Bajovićfoto: Željko Vuksanović

“Sa ovolikom brzinom mislim da nijesmo prispjeli ni ne znam na koje mjesto, a ne u EU. Mislim da treba da se vratimo na olovku i papir, jer daleko smo izgleda od digitalizacije. Ako rješenje stoji u fioci sedam mjeseci, vjerovatno ne samo moje nego ima još ko zna koliko takvih rješenja, neko treba da pita nekoga zašto prima platu, a ne radi svoj posao. Kada bih ja tako u njivu i u štalu ulazio poslije sedam mjeseci, mislim da je svima jasno šta bi bilo i sa životinjama u štali, i sa usjevima na njivi. Čini mi se da treba dobar rez da se uradi, da se neke navike promijene, da se oni koji ne rade svoj posao kako treba pozovu na odgovornost i po džepu ‘udare’. No, da se nadamo da će biti bolje”.

Ministarstvo: Kasnilo iz proceduralnih razloga

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorili su da su, u skladu sa predviđenim mjerama Agrobudžeta, isplate za direktna plaćanja po površini za prošlu godinu “finalizovane do kraja decembra, a pripremljena su rješenja koja su obrađena u daljem periodu”.

Milinko Bajović
foto: Željko Vuksanović

Navode i da su prošle godine imali 5.782 zahtjeva za čije namjene je isplaćeno više od 3,9 miliona eura.

“Konkretno, u odnosu na vaše pitanje, Rješenje je pripremljeno i stavljeno u dalju proceduru u januaru 2024. godine. Rješenje je do proizvođača stiglo kasnije iz proceduralnih razloga”, stoji u odgovoru.

Milinko Bajović
foto: Željko Vuksanović

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili zbog čega je njihovo rješenje koje se odnosi na period januar-februar prošle godine napisano i dostavljeno tek u junu ove.

Čini mi se da treba dobar rez da se uradi, da se neke navike promijene, da se oni koji ne rade svoj posao kako treba pozovu na odgovornost i po džepu ‘udare’. No, da se nadamo da će biti bolje

Bonus video: