Kolašin: Delegacije SUBNOR-a, UBNOR-a i Opštine položile vijenac na Spomenik palim borcima

Obilježena 80. godišnjica od osnivanja ZAVNO za Crnu Goru i Boku

4761 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Delegacije SUBNOR-a Crne Gore, kolašinske Opštine i UBNOR-a i antifašista položile su danas vijenac na Spomenik palim borcima, obilježavajući 80 godina od kako je, na današnji dan, u tom gradu osnovana Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja) Crne Gore i Boke. Dotadašnje Zemaljsko antifašističko vijeće (ZAVNO) Crne Gore i Boke, osnovano u novembru 1943. godine, na trećem zasijedanju, 15. jula 1944. godine, transformisano je u CASNO.

Kako je podsjetio potpredsjednik SUBNOR-a Milojica Dakić, proglasom od 3. januara 1944. godine, Izvršni odbor ZAVNO je pozvao crnogorski narod na još odlučniju borbu protiv fašističkog okupatora. Na Drugom zasjedanju, u Kolašinu 16. februara 1944. godine, data je puna podrška odlukama Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

„Na Trećem zasjedanju, 13.-15. jula 1944. godine u Kolašinu, ZAVNO je prerastao u CASNO Crne Gore i Boke. Izabrano je Predsjedništvo koje je ovlašćeno da imenuje Nacionalni komitet i naredbodavni organ, kada se za to stvore uslovi. Do obrazovanja Nacionalnih komiteta, njegove je funkcije obavljalo Predsjedništvo, koje je rukovodilo svim poslovima narodne vlasti preko NOO. Odluke donijete na ovom zasjedanju, po svom značaju i sadržini, imale su ustavotvorni karakter. Time je izvršeno konstituisanje vlasti u Crnoj Gori kao federalnoj jedinici jugoslovenske zajednice“, kazao je Dakić.

Kolašin
foto: Privatna arhiva

Procesom uspostavljanja nove crnogorske vlasti započetim u NOB-u, podsjetio je on, na Četvrtom zasjedanju u oslobođenom Cetinju, 15.-17. aprila 1945. godine, CASNO je preveden u Crnogorsku Narodnu skupštinu kao najviši organ državne vlasti i jedini zakonodavni organ.

„Vizionarskim odlukama crnogorski narod je, kroz revoluciju, sam odlučivao o svojoj sudbini. ZAVNO, CASNO i Narodna skupština temelj su crnogorske državnosti koja je, u socijalističkoj zajednici, u svemu bila ravnopravna sa drugim federalnim jedinicama. Crna Gora je, uz velike žrtve, dala ogroman doprinos u pobjedi nad fažizmom u Drugom svjetskom ratu. Na tekovinama NOR-a – slobodi, ravnopravnosti, jednakosti , socjalnoj pravdi, Crna Gora je postigla izvanredan napredak u periodu socijalističke izgradnje. Obnovom nezavisnosti 2006. godine, kao suverena država, za kratko vrijeme postala je članica OUN, NATO, sa čvrstim opredjeljenjem za evroatlanske integracije i put u zajednicu razvijenih evropskih zemalja“, poručio je podpredsjednik SUBNOR-a.

Kolašin
foto: Privatna arhiva

Dakić je kazao da je crnogorski narod „uvijek znao da izabere pravi put i u turbulentim vremenima svoje istorije“.

SUBNOR i antifašisti Crne Gore, tvrdi on, svojim programskim ciljevima utemeljenim na tekovinama NOB-a, podsjeća na značaj istorijskih događaja, sa uvjerenjem da razum, razboritost i jasna vizija u kontinuitetu opredjeljuju put Crne Gore ka njenoj uspješnijoj budućnosti.

Bonus video: