Osam decenija od genocida u Velici

Skupština Crne Gore je krajem jula 2022. usvojila rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici

21864 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Sa obilježavanje 80. godišnjice genocida u Velici, Foto: Skupština Crne Gore
Sa obilježavanje 80. godišnjice genocida u Velici, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.07.2024. 18:29h

U Velici je danas obilježeno 80 godina od genocida koji su počinili pripadnici SS divizija "Skenderbeg“ i "Princ Eugen".

Stradalo je više od 500 staraca, žena i djece.

Skupština Crne Gore je krajem jula 2022. usvojila rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici.

Za Rezoluciju je glasalo 40 poslanika, tri protiv i 28 uzdržanih.

Povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja poruke su uputili političari i partije.

Ćulafić: Osamdeset godina od pokolja nad Veličanima i ostalim Gornjepolimljanima, okuplja nas i opominje da je ljudski život najveća vrijednost

Osamdeset godina od pokolja nad Veličanima i ostalim Gornjepolimljanima, okuplja nas i opominje da je ljudski život najveća vrijednost, saopštio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u Vladi Crne Gore, Damjan Ćulafić.

On je u saopštenju naveo da je "prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji kojom je, danas, načalstvovao partijarh srpski Porfirije, u Velici, a povodom 80. godišnjice od genocida koji je nad pravoslavnim stanovništvom Velike i Gornjeg Polimlja izvršen 28. jula 1944. godine".

Ćulafić se, tom prilikom, poklonio spomeniku podignutom u slavu žrtvama veličkog pokolja istakavši značaj sjećanja na nevino stradale.

"Osamdeset godina od pokolja nad Veličanima i ostalim Gornjepolimljanima, okuplja nas i opominje da je ljudski život najveća vrijednost. Država Crna Gora ima određene obaveze prema ovom mjestu, ali i prema Pivi, i te obaveze treba u što skorije vrijeme da realizuje. Istovremeno, dolazak ovdje nas podsjeća na dužnosti, koje smo, kao država, preuzeli Rezolucijom o Pivi i Velici, a, prije svega, da se izgradi memorijalni centar u Velici, ali i da nastavni programi počnu da njeguju kulturu sjećanja na ovaj zločin", kazao je Ćulafić.

On je istakao značaj sjećanja kao osnove da se nikada i ništa slično, nikome, ne ponovi.

Borovinić Bojović: Naša dužnost je da, bez obzira na naciju i vjeru, u svakom čovjeku vidimo prevashodno čovjeka

Delegacija Skupštine Glavnog grada, na čelu sa predsjednicom Jelenom Borovinić Bojović, položila je danas cvijeće na spomenik žrtvama zločina u Velici u kojem je 28. jula 1944. godine tragično izgubilo život oko 500 mještana, i to uglavnom djece, žena i staraca, saopšteno je iz Skupštine Glavnog grada.

"Pripadnici njemačke SS divizije 'Princ Eugen' uz podršku SS brdske divizije 'Skenderbeg' izvšili su genocid i jedan od najsvirepijih zlocina u istoriji naše zemlje nad nevinim žrtvama u čakorskom selu Velika 28. jula, prije tačno 80 godina", piše u saopštenju.

Borovinić Bojović je kazala da je na današnji dan, prije tačno 80 godina godina, u svega dva i po sata, zvjerska surovost neprijateljskih vojnih jedinica odnijela živote stotina nemoćnih i nezaštićenih ljudi.

"Ovaj zločin ostavio je duboke rane u našoj kolektivnoj svijesti, posebno kada se sjetimo više od stotinu djece mlađe od 12 godina koja su takođe stradala", istakla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je Velika svima podsjećanje na strahote koje su prouzrokovane nacionalnom i vjerskom mržnjom i ujedno vječna opomena da nastojimo kao društvo da se to nikada nikome više ne ponovi.

"Naše današnje prisustvo nije samo znak poštovanja prema žrtvama, već i podsjetnik da moramo raditi na očuvanju mira i tolerancije u našem društvu. Naša dužnost je da, bez obzira na naciju i vjeru, u svakom čovjeku vidimo prevashodno čovjeka – nekoga ko ima pravo na život, dostojanstvo i poštovanje. Obavezujemo se da nikada ne zaboravimo stradanje u Velici i da nastavimo da gradimo društvo u kojem će ovakvi zločini neće biti mogući. Vječna slava i pamćenje nevinim žrtvama", kazala je Borovinić Bojović.

U saopštenju Skupštine Glavnog grada piše i da je Borovinić Bojović "jutros učestvovala u svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, sa brojnim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve".

Joković: Nikada nećemo zaboraviti da je u jednom danu mučki ubijeno preko šest stotina nedužnih žena, djece i staraca od strane nacista i domaćih izdajnika

Na današnji dan, sa dubokim pijetetom se sjećamo nevinih žrtava genocida u Velici, saopštio je Vladimir Joković, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

"Nikada nećemo zaboraviti da je u jednom danu mučki ubijeno preko šest stotina nedužnih žena, djece i staraca od strane nacista i domaćih izdajnika. Velika je lekcija za sve nas, da moramo graditi međuvjerske i međunacionalne odnose kako bi živjeli u miru i slozi, sa uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem", istakao je Joković u saopštenju koje je dostavio SNP.

On je dodao da su dobri odnosi i razumijevanje temelj za izgradnju harmoničnog i ujedinjenog društva.

"Naša je obaveza da se sjećamo ovog i sličnih zločina, da učimo iz prošlosti kako bismo gradili bolju budućnost i izgradili mirnije i prosperitetnije društvo", poručio je Joković.

Canović: Budućnost je ovdje, gdje stojimo zajedno, tako različiti, a tako istih stremljenja, nade i dobrih namjera

S dubokim pijetetom, prisjećajući se nevinih žrtava, obilježavamo osam decenija stravičnog zločina u Velici, saopštio je predsjednik Opštine Plav i član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Nihad Canović.

"Ti ugašeni životi ne smiju biti razlog za ogorčenje. Naprotiv, treba da nam daju volju, da, sjećanjem na njih, i mi budemo bolji. Da budemo oni koji poštuju istoriju, da bismo na njoj gradili zdravu i čistu budućnost", kazao je Canović.

"A kao što sam prethodnih dana na više mjesta: Budućnost je ovdje, gdje stojimo zajedno, tako različiti, a tako istih stremljenja, nade i dobrih namjera", zaključio je.

Koprivica: Nevine žrtve ugrađene su u vječni temelj slobode i dostojanstva našeg naroda

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, položio je vijenac na memorijalni spomenik u Velici, povodom 28. jula, dana sjećanja na nevino stradale civile 1944. godine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je saopšteno, Koprivica je prisustvovao i liturgiji i obilježavanju 80 godina od zločina u Velici.

"Stradanje i raspeće Velike i gornjepolimskih sela, dio je našeg istorijskog pamćenja i kulture sjećanja. Nevine žrtve ugrađene su u vječni temelj slobode i dostojanstva našeg naroda. Skupština Crne Gore je 30. jula 2022. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici, definišući time civilizacijski odnos i univerzalni pristup naše države, te potvrđujući privrženost antifašisičkoj tradiciji. Tragična zbivanja koja su odnosila živote nevinih ljudi i dovodila do patnji i stradanja, opomena su cjelokupnom čovječanstvu da se nikad, nigdje i nikome ne ponovi. Predan i posvećen rad, u dobroj vjeri, na razumijevanju, saradnji i zajedništvu, te odbacivanje svakog pokušaja kolektivizacije odgovornosti, preduslov su prosperiteta i stabilnosti svakog društva", navodi se u saopštenju.

Bečić: Slava svakoj paloj žrtvi za slobodu, vječna slava veličkim mučenicima

Potpredsjednik Vlade i lider Demokrata kazao je da je zločin u selu Velika jedan od najstrašnijih i najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu, u odnosu na broj stanovnika kraja u kome je počinjen.

"Tog julskog dana niko nije slutio da će nacističke vojne formacije i SS trupe na najmonstruozniji način, skoro nezapamćen, staviti tačku na život za preko pet stotina veličkih staraca, žena i djece, što ovu crnogorsku ranu čini još većom i dubljom, a nije da ih je u našoj istoriji bilo malo. Surovost masakra u Velici, ali i neuništivost ovog naroda najbolje pokazuje zapis nacističkog oficira, nakon što je vidio dijete koje se hrani na mrtvoj majci, a koje i sa ove distance ledi krv u žilama: 'Ovaj narod je neuništiv! Hrane svoje iz mrtvih grudi…'", navodi se u saopštenju.

Bečić je kazao da su rezolucijom o genocidu u Velici, koja je, na predlog Demokrata, usvojena u crnogorskom parlamentu, "velički mučenici vječno upisani u stranice palih heroja za slobodu, koji su svoje živote nesebično položili da bi Velika i Crna Gora živjele u slobodi i miru".

"Rezolucijom smo obavezali i državu Crnu Goru da se sistemski sjeća ovog masakra i za to ću se, kao zamjenik premijera, posebno zalagati u mandatu ove Vlade, kako bi veličke žrtve konačno dobile dostojno spomen obilježje, ali i mjesto u istoriji koje su svojim svetim mučeništvom zaslužile. Svaka žrtva je jednako bolna i tragična, a usvajanjem rezolucija koje su obuhvatile sve žrtve tragičnih zbivanja na Balkanu, bez obzira na njihovo ime i prezime, postali smo jedina zemlja regiona koja se suočila sa ružnom prošlošću ovih prostora i time pokazala svoju istorijsku opredijeljenost za civilizacijskim napretkom na putu prema porodici evropskih zemalja", piše u saopštenju.

"A posebno sam ponosan na činjenicu da predvodim jednu od rijetkih stranaka koja glasajući za sve rezolucije, odnosno osude svih genocida i zločina, u parlamentu nije podijelila žrtve na vjere i nacije. Tako da pojedine mjere koje se ovih dana preduzimaju, a čiji predlozi dolaze iz Crne Gore, sa namjerom da koriguju postupanje i politiku naše stranke, su potpuno neosnovane i neće postići željeni efekat. Naša posvećenost principima pravednosti, suvereniteta i jedinstva ostaje čvrsta i nepokolebljiva. Slava svakoj paloj žrtvi za slobodu, vječna slava veličkim mučenicima", zaključio je Bečić.

DNP: Obilježavanje godišnjice stradanja predstavlja vječnu opomenu cijelom čovječanstvu

Delegacija Demokratske narodna partije (DNP) na čelu sa liderom te stranke MIilanom Kneževićem prisustvovala je obilježavanju osamdesete godišnjice od genocida u selu Velika kod Plava, saopšteno je iz DNP-a.

Osim Kneževića, u delegaciji DNP-a su bili i Milun Zogović, potpredsjednik DNP-a i potpredsjednik Vlade, i Mihailo Asanović, predsjednik opštine Zeta.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije održao je liturgiju na obilježavanju 80. godišnjice genocida koji su počinili pripadnici SS divizija "Skenderbeg“ i "Princ Eugen".

"Obilježavanje godišnjice stradanja nevinih žrtava, više od 500 staraca, žena i djece, uz brojne paljevine kuća tokom jednog od najmonstruoznijih zločina nad pravoslavnim življem u Crnoj Gori, a koji su počinili pripadnici divizija 'Skenderbeg' i 'Princ Eugen', predstavlja vječnu opomenu cijelom čovječanstvu da se ovakvi i slični zločini više nikada i nigdje ne smiju ponoviti. DNP ističe da se pritom uvijek sa najvećim pijetetom moramo sjećati svih nevino stradalih žrtava i obilježavati godišnjice ovog stravičnog genocida. Nezaborav i poštovanje prema prošlosti su jedini temelj na kome se mogu izgrađivati zdravi i napredni međujudski odnosi", piše u saopštenju.

Dajković: Kad čovjek krene da broji do pet stotina, umori se do polovine

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković je prisustvovao obilježavanju 80. godišnjice genocida u Velici na na poziv bratstva Jokića, saopšteno je iz Slobodne.

Dajković je genocid nazvao "najružnijim simbolom stradanja srpskog naroda u Crnoj Gori".

"Kad čovjek krene da broji do pet stotina, umori se do polovine. Zamislite koliko je onda bilo potrebno truda, zle želje i monstruoznosti da se ubije skoro pet stotina ljudi u Velici, među kojima su uglavnom bile žene i djeca. Za zločin koji se dogodio prije osamdeset godina nažalost nisu bili krivi samo Hitlerovi nacisti, nego najbliže komšije muslimani iz tog kraja. Da stvar bude još crnja, brojni potomci tih ljudi danas smatraju da su Srbi genocidan narod", navodi se u saopštenju.

"Ipak, ovaj skup danas na čelu sa našim Patrijarhom, Mitropolitom, Vladikama i brojnim potomcima žrtava i stotinama dječaka i djevojčica u nošnjama i sa osmijesima govori samo jedno - da je Velika zaista velika i neuništiva. I još nešto: da je Velika najbolji hrišćanski primjer pobjede života nad smrću. Najzad, želim od srca da se zahvalim predsjedniku Opštine Plav Nihadu Canoviću na današnjem prisustvu i iskazanom pijetetu prema srpskim žrtvama. Vjerujem da je to najbolji korak ka pomirenju naših naroda", zaključio je Dajković.

Bonus video: