CKPD "Princeza Ksenija": Rukovodstvo Opštine Mali Iđoš diskriminiše pripadnike crnogorske zajednice

Opština Mali Iđoš dostavila je jednostrani raskid ugovora za prostor na drugom spratu renoviranog Doma kulture u Lovćencu koji je CKPD „Princeza Ksenija” dobila u zakup na period od 10 godina u cilju podizanja nivoa kulturne ponude i prezentacije kulturnh aktivnosti

6180 pregleda 6 komentar(a)
Dom kulture u Lovćencu, Foto: CKPD Princeza Ksenija
Dom kulture u Lovćencu, Foto: CKPD Princeza Ksenija

Opštinsko rukovodstvo Malog Iđoša nastavlja kulturnu, nacionalnu i političku diskriminaciju građana koji pripadaju crnogorskoj zajednici kroz odnos prema Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu (CKPD) "Princeza Ksenija" iz Lovćenca, jedinom društvu u opštini koje se bavi očuvanjem i prezentovanjem crnogorske tradicionalne i savremene kulture i crnogorskog jezika, saopšteno je iz tog CKPD.

Kako se navodi u saopštenju, Opština Mali Iđoš dostavila je jednostrani raskid ugovora za prostor na drugom spratu renoviranog Doma kulture u Lovćencu koji je CKPD „Princeza Ksenija” dobila u zakup na period od 10 godina u cilju podizanja nivoa kulturne ponude i prezentacije kulturnh aktivnosti.

"Društvo je uložilo značajna sredstva za opremanje umjetničke galerije u kojoj se nalazi stalna postavka umjetničkih djela nastalih na do sada održane četiri Likovne kolonije 'Lovćenački koloriti' koje 'Princeza Ksenija' organizuje od 2020. godine. Radi se o više desetina djela izuzetne vrijednosti 20 akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore, Francuske i Sjeverne Makedonije. Od desetak prostorija i više stotina kvadratnih metara u Domu kulture taj galerijski prostor je jedini kulturni sadržaj", kazali su iz CKPD "Princeza Ksenija".

Galerija u Domu kulture Lovćenac
Galerija u Domu kulture Lovćenacfoto: CKPD Princeza Ksenija

Isitiču da je samo šest mjeseci nakon što je potpisan ugovor o zakupu i "Princeza Ksenija" ušla u prostor, stigao jednostrani raskid ugovora "uz nemušto obrazloženje predsjednika opštine da je prostor potreban za proširenje dječije igraonice, koja niti postoji, niti je takva djelatnost registrovana u Domu kulture u Lovćencu".

"Više je nego očigledno da su ovlašćenja predsjednika opštine prekoračena i da je odluka donešena bez ikakvog utvrđivanja činjenica, paušalno navodeći zahtjeve izmišljenih preduzetnika, te je slobodna ocjena prešla u slobodnu volju pojedinca u nacionalnu diskriminaciju, političku osvetu i ličnu mržnju. U pitanju je i kulturna diskriminacija crnogorske nacionalne zajednice i pokušaj protjerivanja crnogorskog kulturnog sadržaja iz Doma kulture u Lovćencu", dodaje se.

Iz CKPD "Princeza Ksenija" rekli su da je Dom kulture dominantna građevina u centru Lovćenca koja je izgrađena 1953. godine dobrovoljnim radom, mobom, crnogorskih kolonista, mladića i đevojaka iz svake crnogorske kuće u Lovćencu.

Tom prilikom su, kažu, dvije omladinke tragično izgubile život.

"Protivzakonito i diskriminatorsko ponašanje Opštinska uprava demonstrira i selektivnim odnosom prema redovnim aktivnostima kulturmo umjetničkih društava koje se finansiraju iz opštinskog budžeta za kulturu. I pored potpisanog ugovora za 2024. godinu (iznos četiri puta manji od drugih KUD), opština nije uplatila ni dinara od početka godine za crnogorsko društvo. Nasuprot tome sredstva se redovno uplaćuju za Kulturno umjetnička društva mađarske i srpske zajednice", piše u saopštenju.

Napomenuli su da je CKPD "Princeza Ksenija" osam školskih godina organizator Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine.

"Društvo fakultativno organizuje školu crnogorskog jezika i kulture 'Crna Gora moja postojbina'. Poseban fokus je u radu sa djecom osnovno školskog uzrasta koji su članovi folklorne sekcije, dramsko-recitatorskog studija i likovne radionice", navodi se.

Poručili su da će iskoristiti sve institucionalne (Upravni sud, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Zaštitnik građana – Ombudsman) i vaninstitucionalne forme zaštite svojih prava i o tome obavijestiti javnost kao i diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore u Srbiji.

Podsjetli su da je u opštini Mali Iđoš na vlasti je koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) sa 24 od 25 odbornika u lokalnoj skupštini.

"Predsjednik opštine je Marko Lazić. Van vladajuće većine je jedno Crnogorska partija (CP) koja ima jednog odbornika", piše u saopštenju.

Bonus video: