Nikšićanin pozajmio 17.000 eura i pretrpio veliku štetu: Krompir truo, pomoć izostala

Od prvobitnih 80.000 eura za koje su iz Ministarstva rekli da će vjerovatno sve biti nadoknađeno, Mihajlović do danas nije dobio ni euro

29545 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Truli krompir, Foto: Privatna arhiva
Truli krompir, Foto: Privatna arhiva

Nikšićanin Danilo Raičević je prošle godine pozajmio 17 hiljada eura, kupio crvenu krtolu ‘rudolf’ i žutu ‘agriju’, kao dvije najbolje sorte, kupio organsko đubrivo, sve posadio, više od hektara. Krtola je iznenada sva naglo satrula iz korijena. Šteta je, prema Komisiji Ministarstva poljoprivrede, iznosila oko 80.000 eura. Obećano je da će Ministarstvo stati uz Raičevića ali do danas od države nije dobio ni euro.

“Imamo troje malo đece i odlučili smo da ih malo povedemo na zrak, da ih maknemo iz kuće, učimo pravim životnim vrijednostima. Otišli smo u Žirovnicu, kraj Nikšića, i ja sam počeo da sadim krompir. Prvo sam sadio ‘rekreativno’, manje površine, a zatim sam odlučio da sadim na veliko, više od hektara. Prve dvije godine kad sam sadio ralo-dva, bilo je dobro. Nisam mnogo vodio računa ni o krtoli, ni o zalivanju, i krtola je rodila odlično. Zadnje tri godine, kad sam počeo da se ozbiljno bavim, da zaradim neke novce, ide baš lošije”, sa osmijehom gorčine priča Nikšićanin Danilo Raičević.

Prve godine “ozbiljnog” bavljenja poljoprivredom grad je uništio sav rod i tada je od Ministarstva poljoprivrede dobio pomoć od 1.200 eura. Naredne godine krompir je odlično rodio, ali je prodaja loše išla – otkupna cijena preniska, a veliki marketi “preoteli” kupce.

“Džaba što je moj krompir organski, a što je ovaj uvozni nikakvog kvaliteta”, jada se Raičević.

Prošla godina je, kaže, priča za sebe. Em što mu je sav rod krompira uništen, em što nije dobio nikakvu pomoć. Zbog toga razmišlja da digne ruke od poljoprivrede i krompira.

“Pozajmio sam od prijatelja 17 hiljada eura, kupio crvenu krtolu ‘rudolf’ i žutu ‘agriju’, kao dvije najbolje sorte, kupio organsko đubrivo, sve posadio, više od hektara, sve odradio kako treba. Kad je krtola porasla 10-15 centimetara visine počela je da trune iz korijena, a kad je došlo do cvjetanja sva je naglo satrula iz korijena, iako smo je prskali uredno od plamenjače i zlatice. Raspitao sam se šta je u pitanju i rekli su mi da je vjerovatno ervinija, tzv. crna noga, i da je vjerovatno uvezena u holandskom sjemenu”, tvrdi Raičević.

Prijavio je štetu Ministarstvu poljoprivrede a, prema njegovim riječima, komisija koja je došla je na osnovu vizuelnog izgleda konstatovala da je 99 odsto uzrok truljenja krompira ervinija, da roda neće biti, da je šteta ogromna, i da će, navodno, Ministarstvo stati uz njega i pomoći mu.

“Vjerovao sam da će sve tako biti. Šteta je procijenjena na 80 hiljada eura. Iz Ministarstva su rekli da će vjerovatno sve biti nadoknađeno, da se u Hrvatskoj to nadoknadi 100 odsto, kad je takva šteta, da će vidjeti, ali da će biti velika suma, da će doći komisija da uzme uzorke”.

Nenadoknadiva šteta: Danilo Raičević
Nenadoknadiva šteta: Danilo Raičevićfoto: Svetlana Mandić

Stigla je jesen, ali ne i komisija i novac. Prestali su, tvrdi Raičević, i da se javljaju na telefonske pozive. Međutim, on nije odustajao pa se upornost isplatila – ovoga puta, kako tvrdi, rečeno mu je da će dobiti barem deset odsto procijenjene štete.

“Bio sam vidno razočaran jer se od 100 odsto stiglo na deset odsto, ali sam pomislio da će dobro biti da mi makar isplate novac koji sam dao za sjeme i đubrivo, pa ostalo i da štetujem. Rečeno je i da će ubrzo stići i nova komisija. Stigla je i Nova godina – a od komisije i novca, ni traga, ni glasa. Stalno sam ih zvao, bio sam uporan i dobijao, kad se jave, obećanje da ću makar to deset odsto dobiti. Tako dočekah i jun”.

A u junu ga je komisija odbila jer nije, kako je navedeno, ostao bez prinosa zbog elementarne nepogode.

“Prije 15 dana me ministar zvao i rekao da im pošaljem uzorak da vide je li ervinija i da me nešto retroaktivno isplate. Rekao sam da je u pitanju drugo sjeme i da to nema veze sa prošlogodišnjim, ali na ministrovo insistiranje poslao sam uzorke i javljeno mi je da nije ervinija. Pitao sam njihovog agronoma ako nije ervinija šta je, ali nije znao odgovor. I ministar me pozvao i rekao da je stigao nalaz iz Beograda koji je pokazao da nije ervinija i da nemam pravo ni na šta. Rekao sam mu da je komisija trebalo prošle godine da dođe, uzme uzorke i pošalje ih na dodatnu analizu, a ne sada”.

Posadio je, kaže, krompir i ove godine. Na parceli koja nije “zaražena”.

“Tražim od Ministarstva da mi pošalju izvještaj prve komisije koji nikada nijesam dobio. A što se tiče krompira – ove godine završavam s njim. Neću se više time baviti”, razočarano zaključi Raičević.

Ministarstvo upućuje na Komisiju

“Vijesti” su kontaktirale Ministarstvo poljoprivrede u namjeri da saznaju zbog čega imanje Danila Raičevića komisija nije obišla odmah nakon što je prijavio truljenje krompira i uzela uzorke koji bi pokazali razlog zbog čega se to dogodilo, da li su mu data obećanja o isplati, koja pominje, i zbog čega ista nijesu ispunjena, kao i da li će mu biti isplaćena šteta, u kom iznosu i kada i zbog čega još uvijek nije dobio izvještaj komisije koju je Ministarstvo odmah poslalo.

Nakon deset dana čekanja odgovora i podsjećanja na pitanja, “Vijestima” je kratko rečeno da “za odgovore na ova pitanja treba da se obratimo Vladinoj komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda”.

Bonus video: