I Matijevićka želi uklanjanje barži i trajekata

Mulo Bazdanj ima formalno status pristaništa prvenstveno namijenjenog za turističke brodove kojim upravlja Komunalno preduzeće Tivat, ali uprkos tome “Yu Briv” ovdje već godinama drži dio svoje flote tehničkih plovnih objekata
169 pregleda 1 komentar(a)
brodovi Yu Briv, Bazdanj, Foto: Siniša Luković
brodovi Yu Briv, Bazdanj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.07.2017. 14:20h

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević dala je punu podršku zahtjevima Mjesne zajednice Krtoli i mještana Obale Đuraševića kako bi se sa mula Bazdanj izmjestila plovila kotorske hidrograđevinske firme YU Briv.

“Opština Tivat će u tom cilju prikupiti kompletnu dokumentaciju o ovom problemu koji osam godina tišti mještane i dostaviti je Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Morskom dobru, Upravi pomorske sigurnosti i Lučkoj kapetaniji Kotor”, saopšteno je nakon sastanka gradonačelnice i njenih saradnika sa predstavnicima mještana Krtola i stanovnicima mulu Bazdanj najbližih kuća na Obali Đuraševića.

Mulo Bazdanj ima formalno status pristaništa prvenstveno namijenjenog za turističke brodove kojim upravlja Komunalno preduzeće Tivat, ali uprkos tome “Yu Briv” ovdje već godinama drži dio svoje flote tehničkih plovnih objekata.

Iz kotorske firme odlučno su negirali da ta plovila zagađuju more i naveli da oni već godinama od države bezuspješno traži da im odredi lokaciju na koju oni mogu smjestiti svoju flotu koja je državi neophodna za izvođenje radova na uređenju i izgradnji obalne infrastruktuire, ali i za intervencije u vanrednim okolnostima na moru.

Uprkos tome što je “Yu Briv” izrazio spremnost da o svom trošku uredi tu lokaciju i upodobi je privezu svojih barži, trajekata, remorkera, dizalica i ostalih tehničkih plovila, niko iz Vlade do sada nije reagovao i odredio privremenu ili stalnu lokaciju za privez te kategorije plovila.

Gradonačelnica Matijević Krtjanima je poruila da od početka svog mandata pokušava da riješi ovaj problem sistemski i da je “nedopustivo da plovila koja su nelegalno na vezu na mulu Bazdanj ometaju turiste i ugrožavaju kupače u ovom dijelu Tivta”. Istakla je da je sa Mornaricom VCG, Opština “Yu Brivu” predložila nekoliko alternativnih pristaništa koje, kao je kazala, kotorska firma nije prihvatila.

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević naglasio je da je u pitanju protivpravna uzurpacija mula Bazdanja koje je pristanište, a ne privezište. On je izrazio i sumnje u moguću korupciju jer kako je kazao, uprkos svim argimentima koje su na strain mještana, brojni državni organi već godinama ne preduzimaju ništa da spriječe uzurpaciju mula Bazdanj.

“Godinama trpimo buku i siledžijsko ponašanje. Život nam je postao neizdržljiv i ako se ovo stanje ne promijeni, moraćemo sami da uzmemo zakon u ruke i otpustimo te skalamerije i plovila sa veza“, porčiio je mjšetanin Obale Đuraševića Vaso Dubravčević.

Predstavnik Morskog dobra, Mato Bošković je rekao da ovo JP još od 2005. pravi službene zabilješke i inicira sastanke u kojima je vidljiv sukob pravne nadležnosti. Objasnio je da Morsko dobro nema inspekcijsku nadležnost, a da Lučka kapetanija Kotor “ne želi da se ponaša restriktivno” prema “YU Brivu”.

Bošković kaže da su kotorskoj hidrograđevinskoj firmi predlagali više rješenja za vezivanje njenih brodova, ali im je “Yu Briv” navodno saopštio da je za njih daleko i neisplativo stacioniranje brodova na posebnom privezištu u Baru i u luci Risan, iako je ta firma vlasnik obližnjeg risanskog hotela “Teuta”.

Bonus video: