Jeste grit, nije grit: I u krug asfaltne baze "Puteva" u naselju Cijevna dopremljen otpadni materijal

Iz podgoričkih “Puteva” nisu zvanično odgovorili na pitanje o otpadu, dok zaposleni nezvanično tvrde da se radi o “200 kubika grita koji niko drugi nije želio da prihvati”. Iz Agencije za zaštitu životne sredine kazali su da deponovani otpad nije opasan

19417 pregleda 77 reakcija 10 komentar(a)
Otpad u krugu asfaltne baze “Puteva”, Foto: Luka Zekovic
Otpad u krugu asfaltne baze “Puteva”, Foto: Luka Zekovic

U krugu asfaltne baze podgoričkog preduzeća “Putevi”, u naselju Cijevna, u Zeti, deponovan je otpad, za koji zaposleni, nezvanično, tvrde da je grit, koji niko drugi nije želio da prihvati, a koji nije ni propisno odložen.

Iz “Puteva” nisu juče odgovorili na pitanja “Vijesti”, dok je iz Agencije za zaštitu životne sredine ističu da se radi o “naopasnom otpadu”.

Iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) kazali su redakciji da nisu imali zahtjeve za analizu deponovanog otpada na Cijevni, ali su iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) “Vijestima” rekli da su utvrdili da “Putevi” imaju dokumentaciju i o analizi, koja pokazuje da je u pitanju “neopasan otpad”, te da je CETI tu analizu uradio prije deponovanja.

Informacija o deponovanju otpada u krugu asfaltne baze “Puteva”, u naselju Cijevna, redakciji je saopštena, nakon što su “Vijesti” objavile o najavi mještana nikšićkih naselja Straševina i Kličevo da će organizovati protest, jer se u Straševini, na privatnom i državnom zemljištu, deponuje otpad, za koji oni tvrde da je grit dovezen iz Bijele.

CETI je ranije saopštio da je u pitanju neopasni materijal, ali mještani naselja u Nikšiću traže da svejedno bude izmješten, te da se utvrdi kako je tu dospio i po čijem nalogu.

“Vijestima” je potom nezvanično saopšteno da je u asfaltnu bazu “Puteva”, na Cijevni, deponovano “200 kubika grita”, te da su o svemu informisane institucije.

otpad asfaltna baza Cijevna
foto: Luka Zeković

Iz “Puteva”, na čijem je čelu Radoš Zečević, juče nisu odgovorili na pitanja redakcije.

“Vijestima” je iz tog preduzeća nezvanično rečeno da je sporni materijal stigao prije mjesec i po, da ne bi trebalo da je odložen na način kako jeste.

“Trebao bi da bude u vrećama. On kod nas stoji ovako rasut već mjesec i po, ne znamo njegove štetne posljedice, posebno zbog toga što je u blizini rijeka i naselje. Taj otpad niko nije htio da prihvati, rečeno nam je da su odbili da ga odlože u Hrvatskoj i još nekim zemljama, navodno u Africi. Gazde su za odlaganje ovoga sigurno dobile jednosoban ili dvosoban stan”, naveli su sagovornici “Vijesti” u nezvaničnom razgovoru.

Kako su dodali, rečeno im je i da će se deponovani materijal iskoristiti, “kao da će da se doda u neku mješavinu, ali ništa od toga”.

“U pitanju nije samo grit, već mješavina više materijala”, kazali su.

otpad asfaltna baza Cijevna
foto: Luka Zeković

Iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja u odgovoru “Vijestima” rekli su rekli da su oni radili analizu samo materijala koji je deponovan na teritoriji opštine Nikšić.

“Na zahtjev nadležnih državnih organa za oblast životne sredine, CETI je uradio uzorkovanje i klasifikaciju materijala deponovanog na lokaciji Straševina. Vezano za vaš upit... informišemo Vas da CETI nije imao drugih zahtjeva za ispitivanjem otpadnog grita ili sličnog materijala sa neke druge lokacije u Crnoj Gori, pa samim tim nismo u saznanju da li postoje i druge lokacije gdje je deponovan otpadni grit. Što se tiče otpadnog grita sa lokacije Straševina, Nikšić, kao što ste već upoznati, isti je na osnovu izvršenih analiza klasifikovan kao neopasan otpad”, rekli su “Vijestima”.

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo početkom avgusta su održali protest upozorenja, a prije dva dana su i počeli protest blokadom magistralnog puta Nikšić-Podgorica, kod tunela Budoš. Kako su ranije rekli, sporni materijal deponovan je na privatnim imanjima i zemljištu kojim gazduje Željeznička infrastruktura Crne Gore, u Straševini, kao i na zemljištu pod Trebjesom, koje je, kako su rekli, u vlasništvu Opštine Nikšić.

Uprava za inspekcijske poslove, objavile su “Vijesti” ranije, donijela je rješenje da firma “MM System”, koja je odložila sporni materijal, isti premjesti na drugu lokaciju, isto u Nikšiću, u skladu sa rješenjem Agencije za zaštitu životne sredine o deponovanju otpada.

Na zahtjev nadležnih državnih organa za oblast životne sredine, CETI je uradio uzorkovanje i klasifikaciju materijala deponovanog na lokaciji Straševina. Vezano za vaš upit... informišemo Vas da CETI nije imao drugih zahtjeva za ispitivanjem otpadnog grita ili sličnog materijala sa neke druge lokacije u Crnoj Gori, pa samim tim nismo u saznanju da li postoje i druge lokacije gdje je deponovan otpadni grit. Što se tiče otpadnog grita sa lokacije Straševina, Nikšić, kao što ste već upoznati, isti je na osnovu izvršenih analiza klasifikovan kao neopasan otpad”, kazali su iz CETI-ja

Milan Nikčević je u ime mještana kazao da se protive takvom rješenju, jer ne žele da “otpad iz Nikšića, bude premješten u Nikšić”.

Iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja pojasnili su šta znači “opasan”, a šta otpad koji se karakteriše kao “neopasan”:

“Opasni otpad je otpad koji po svom porijeklu, sastavu ili koncentraciji opasnih materija može prouzrokovati opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi, odnosno otpad koji sadrži elemente ili jedinjenja koja pokazuju jedno ili više od sljedećih opasnih svojstava: eksplozivno, oksidirajuće, zapaljivo, iritativno-iritacija kože i oštećenje oka, specifična toksičnost ciljnog organa (STCO)/aspiracijska toksičnost, akutna toksičnost, kancerogeno, korozivno, infektivno, toksično za reprodukciju, mutageno, oslobađanje akutnog toksičnog gasa, senzibilizirajuće, ekotoksično. Neopasni otpad je otpad koji po sastavu i svojstvima nema neku od karakteristika opasnog otpada”.

otpad asfaltna baza Cijevna
foto: Luka Zeković

Projekat remedijacije u nekadašnjem Brodogradilištu Bijela počeo je sredinom 2018. godine, a posao je povjeren francuskoj kompaniji “Valgo”. Projektom je bila predviđena konačna sanacija i remedijacija četiri “crne ekološke tačke”, među kojima je i Brodogradilište Bijela. Projekat je u iznosu 23 miliona eura, finansirala Svjetska banka.

Kako je početkom 2022. godine saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, tada je ka deponiji u Sevilji, u Španiji, isplovio brod sa posljednjim količinama grita iz Bijele.

Mediji su ranije pisali i o izvozu grita iz tivatskog “Porto Montenegra” u Ukrajinu, za koji je CETI, kako su tada saopštili iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), analizom utvrdio da se radi o neopasnoj vrsti otpada.

Za oba posla - sanaciju i oslobađanje Crne Gore od opasnog otpada, grita iz brodogradilišta “Bijela”, i otpad iz tivatskog “Porto Montenegra”, za koji su institucije takođe saopštavale da nije toksičan, angažovana je “Valgo Montenegro”, kćerka francuske firme “Valgo”. Kako su tada saopštili, ti poslovi realizovani su kroz posebne ugovore.

Bonus video: